Bygg bod uten søknad

3. september 2014 av Krogsveen
Visste du at du kan sette opp en bod på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad? Bod på inntil 15 kvadratmeter medregnes i bebygd areal på eiendommen og kan settes opp uten søknad, forutsatt at alle øvrige krav er innfridd.
Selve byggingen trenger heller ikke være komplisert. Mange byggvareforretninger selger slike boder som byggesett.
Krav
De fleste føler alltid behov for ekstra bodplass, til sykler, skiutstyr og hageredskaper. Og det er ingenting i veien for at du kan sette opp to boder på inntil 15 kvadratmeter gitt at følgende krav (Forskrift til plan- og bygningsloven, byggesaksforskriften § 4-1) er oppfylt:
  • Gjelder oppføring av mindre frittliggende bygning som ikke benyttes til beboelse (bod, veksthus, hundehus, drivhus, søppelskur, sykkelskur, garasje, carport, vedbod, dukkehus, leskur, pergola, ”fuglehotel”, dueslag osv)
  • Boden må være under 15 kvadratmeter
  • Den må settes opp minst 4 meter fra eiendomsgrensen
  • Minimumsavstand til hus er 1 meter
  • Den kan være maks 3 meter høy (møne) og 2,5 meter til gesims
  • Setter du opp 2 boder må det være minst 1 meter mellom dem
  • Det forutsettes at oppføring av bod ikke er i strid med kommuneplanens arealdel og reguleringsplan
Sjekk med Plan og bygingsetaten i din kommune
Du kan også gå inn på din kommunes nettsider under Plan- og bygningsetaten og finne forenklet byggemelding der. Merk også at det i tvilstilfeller er mulig å ringe Plan- og bygningsetaten i din kommune og be om en befaring på din eiendom.
Les også hvordan du kan gi hagen et verdifullt løft og hvordan du kan style verandaen din . Vi har også noen enkle "Gjør det selv-vettregler" det kan være lurt å følge når man skal igang med byggingen selv.

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0