poster

Bygg lekestue selv!

20. mai 2020

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et minihus er et spennende og overkommelig gjør det selv-prosjekt – for hele familien. Velger du å snekre minihuset selv, kan du gi det en stil og utforming som passer til hovedhuset. Dessuten vil dette bli en rimeligere løsning.

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Tid, penger og praktisk evne avgjør om du velger å kjøpe et flatpakket ”ferdighus” eller bygge det på egenhånd. Har du restematerialer du kan bruke er det liten tvil om at egenprodusert er billigere enn "ferdighusene" du kjøper hos byggvarekjedene.

Ta med barna!

Barna må selvsagt være med – både i planleggingsfasen og under selve arbeidet. Det er sikkert noen oppgaver de med stor iver vil kunne mestre. Alderen avgjør i hvor stor grad de bidrar som gravere, snekkere, malere eller ”håndlangere”. Et slikt prosjekt er en ypperlig anledning til å lære dem å bruke drillen, hammeren, håndsaga og malerrullen!

Barna liker å snekre! Lær dem å bruke verktøy som hammer, drill og sag.

Hva sier byggesakforskriftene?

Mindre byggverk (under 50 kvm) på en bebygget tomt, og som ikke skal brukes til boligformål, krever ikke byggemelding. Men det må plasseres minimum én meter fra nabogrense og andre bygninger, og mønehøyden må ikke overstige fire meter. Reguleringsplanen for området kan overstyre disse bestemmelsene.

Fundamentering

Alle byggverk må ha et stabilt underlag. Asfalt, belegningsstein og liknende er ideelt å sette småhus på. Består grunnen av sand eller andre drenerende masser, er det tilstrekkelig å grave hull og plassere bygget på lecablokker eller andre blokker. Alternativt kan det settes på et fundament av tre trykkimpregnerte bjelker (48 x 96 mm) som plasseres på tvers av bygget på avrettet sand eller pukk.

Lekehus som byggesett

Det er i dag et stort utvalg byggesett å velge blant. Lekehus og boder leveres som byggesett (med monteringsveiledning). Prisen varierer ut fra størrelse og kvalitet, de koster mellom 5000 og 25 000 kroner. Det er en enkel jobb å sette sammen de ulike delene, for ”pakken” du kjøper består av ferdigkappede elementer og festemidler. Materialene leveres som regel ubehandlet, dermed er det bare å velge den fargen som passer, og avslutte arbeidet med malerrull og pensel.

Lekker lekestue du kan bygge selv

Nedenfor gir vi en beskrivelse av hvordan du på en enkel måte kan bygge en lekestue. Her er det sju trefiberplater (kryssfiner- eller OSB-plater, størrelse 120 x 240 cm) som er det viktigste byggematerialet – til tak, vegger og gulv. Huset ble bygget av sivilarkitekt Laila Eriksen, og det er hennes arbeidsbeskrivelse vi gjengir i kortform nedenfor:

Veggelementene

Sideveggene: Kapp to av platene i 2 m lengde. I den ene skjærer du ut en vindusåpning (50 x 50 cm) med stikksaga.

Gavlveggene: Fra en hel plate måler du opp 121,5 cm fra hver langside. Sag deg videre inn mot midten av platene med en vinkel på 45 grader (spissen gå opp til mønet på huset).

Sag ut dør (50 x 136 cm) i den ene gavlen og vindu (50 x 50 cm) i den andre. Høvle av et par mm rundt hele dørbladet for å unngå at det blir for trangt i åpningen.

Sag til og skru fast 48 x 48 mm lekter rundt alle de fire veggelementene. La lektene som skal ligge an mot tak og gulv, stikke ca. 1,5 mm utenfor platene. Vi brukte ca. 40 m med 48 x 48 mm lekter og ca. 87 m 23 x 48 mm lekter.

Tak og vegger er bygd av sju kryssfiner eller OSB-plater (120 x 240 cm). Lektene på ytterveggene er til pynt – de skal illudere bordkledning. Dørbladet er ganske enkelt saget ut av gavlplaten, og utstyrt med to hengsler. (Foto: Laila Eriksen)

Gulvet

Bruk en hel plate og skru fast en ramme rundt hele av 48 x 98 mm trykkimpregnert plank. Samme materiale brukes til en langsgående midtbjelke. Påfør grunningsmaling på undersiden av platen og gulvmaling på oversiden og på kantene.

Taket

Består av to hele plater. Skru fast en 36 x 68 mm plank langs den ene kanten (mønet). På den ene platen festes denne den brede siden ned, på den andre på høykant, 36 mm fra kanten: Dermed vil de passe inn i hakket i gavlene og kan skrus sammen fra innsiden senere. Fest 48 x 48 mm lekter på andre tre sidene.

Skråstøtter må til når sideplatene skal festes til gavlveggen. (Foto: Laila Eriksen)

Montering

Plasser først gulvelementet på et helt rett underlag (gjerne på blokker eller sand). Løft vindusgavlen på plass med bunnlekten langs bak-kanten på gulvplaten. Sett en 80 mm lang skrue gjennom bunnlekten og ned i midtbjelken under. Husk å vatre slik at veggen står i lodd! Skru deretter fast to planker på sidene som midlertidige skråstivere for gavlen. (Legg en plankebit mellom der du fester skråstiverne slik at du i neste operasjon får nok plass til å stikke inn sideveggene.) Løft på plass sideveggene, skru dem fast med 70 mm lange skruer, og monter dørgavlen til slutt. Da blir det en liten platting foran inngangsdøra.

Lektene til ytterveggene (for å gi inntrykk av bordkledning) festes til slutt. To bord skrudd fast i hvert hjørne, gir også et estetisk løft. Taket tekkes med for eksempel takpapp eller shingel. Disse selvbyggervennlige produktene har lim på sidene, og festes til takplatene med pappspiker. Avlutt med å skru fast vindskier og dekkbord.

Vinduer og dør

De smårutete vinduene lages av smale lekter som felles i hverandre på halv ved. De kan limes til åpningen eller festes med stifter. En pleksiglassplate festes med akryl eller en annen fugemasse.

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

Kilder:

Laila Eriksen

www.hytteogbolig.no

www.byggmakker.no

www.coop.no

www.jabo.no

www.lektema.se

www.minihusen.se

iStock

Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no