Enkel og viktig oppussing før salg

27. juli 2018 av Krogsveen
For at du skal få en best mulig pris på boligen, bør den fremstå så attraktiv som mulig. Og hvis boligen ikke er helt strøken, hva bør du gjøre av oppussing?

Oppussing før salg - unngå store investeringer

Å pusse opp badet eller montere nytt kjøkken er investeringer det sjelden lønner seg å prioritere når du vet du skal flytte i løpet av et års tid (eller tidligere). Siden disse rommene har boligens desidert dyreste kvadratmetere, vil slike utlegg neppe betale seg når boligen blir solgt. Dessuten vil du selv få en kortvarig glede av investeringen.
Kjøperen deler neppe samme smak som deg, og han har høyst sannsynlig en plan som innebærer at våtrom og kjøkken blir byttet ut om ikke så altfor lenge. Det viktigste for de fleste kjøpere er beliggenhet, størrelse, planløsning og det potensialet de ser i boligen. Men de vil selvsagt gå for en pen bolig uten umiddelbare oppussingsbehov – et hjem de kan flytte rett inn i, og eventuelt oppgradere den når tiden er moden.

Gjør det enkelt – og rimelig

Det handler i stedet om å gjøre noen enkle og rimelig grep som får boligen til å fremstå så attraktiv som overhodet mulig. Er det noe som må eller bør repareres innen VVS og elektrisitet, tilkaller du fagfolk. Overflate-oppussingen fikser du selv – hvis du har tid og lyst.
Det er viktig at alt er på stell og i orden under visningen. Vegger og tak skal ikke skrike etter et nytt malingsstrøk, og ting skal ikke ”henge og slenge”. Potensielle kjøpere skal sitte igjen med et godt inntrykk. Negative detaljer som skyldes manglende vedlikehold eller ettersyn, vil garantert bli lagt merke til. Her gir vi noen eksempler på aktuelle oppussingsprosjekter:

Maling

Å male slitte og falmede overflater, er meglernes tips nummer 1 når boligen skal avbildes før visning.
Vegger(og eventuelt tak): Falmede og flekkete vegger er mest iøynefallende. Ikke velg en av dine sprelske favorittfarger når et nytt strøk skal påføres, men bruk lyse, harmoniske farger. Og utfør malejobben grundig og nøyaktig! Forlengerskaft gjør at malingen rulles raskt på, og du får et mer profesjonelt resultat enn om du holder penselen eller rullen i hånden. Husk det viktige forarbeidet: rengjøring og at du må sparkle og pusse sprekker og skader, som hull etter bildeoppheng og annet.
Maling
Vinduer og vinduskarmerkan kanskje også trenge et malingsstrøk? Husk at helblank, hvit maling på vinduskarmen gir maksimalt med lys.
Listverk:Et malingsstrøk på utsatte steder, for eksempel på dør- og eventuelt vinduslistene, gjør underverker. Det samme med gulv- og taklister. Treverk krymper, derfor er det også et poeng å sparkle (og male over) skjemmende sprekker i hjørnene, og langs vegger og tak. Her brukes akryl fugemasse. Glatt fugen med en pekefinger dyppet i såpevann.
Taklister
Badet
Dusjområdet må være rent og delikat. Skrubb fliser og dusjvegger med et sterkt vaskemiddel. Alternativt kan du fjerne belegget med en delt sitron som skureklut, eller benytte sterkt eddikvann.
Silikonfugene i hjørnet og langs gulvet blir skitne og misfarget etter hvert. Dersom det ikke hjelper å skrubbe dem rene, bruker du fugepistol og påfører en tynn stripe med silikon. Bruk først en skarp kniv med tynt blad for å skjære bort det øverste laget av den stygge fugen. Fest maskeringsteip på begge sider, og jevn ut den klebrige massen med fingeren.
Misfargede fuger mellom flisene kan også bøtes på. Før ny fugemasse gjøres klar (kanskje velger du en mørkere farge som ikke blir så lett ”skitten”), må du krafse vekk ca. 3 mm av den gamle fugen. Det finnes et eget verktøy å få kjøpt til denne jobben.
Gulvene
Slitte, malte furugulv: Det er enkelt å påføre et nytt lag maling. Sliping av furugulv kan være aktuelt hvis behovet er påtrengende.
Parkettgulv som er modent for utskifting? Hvis rommet ikke stort, koster det ikke mye å kjøpe ny parkett (fra ca. kr 200,- og oppover per kvm). Å klikke sammen et slikt gulv, er et typisk gjør det selv-prosjekt. Begynn med å demontere gulvlistene. Hvis du er forsiktig og ikke skader dem, kan de brukes på nytt.
Boder i kjeller og på loft
Rydd – og kast eller gi bort det du ikke trenger. Vask grundig – og mal gjerne veggene.

Uteområdet

Har du tilgang til hage, terrasse eller balkong? Pass på at det er velstelt. En terrassevask fjerner grønske og annet belegg på utegulvet. Skift ut eventuelle råtne terrassebord og reparer skader på rekkverk eller gjerde.

Fiks småting som ikke fungerer

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre av oppussing før salg:
  • Er alle dørhåndtakene i orden? De er enkle å bytte ut!
  • Er det dørblad som er knirker eller tar i karmen? En del moderne dører kan enkelt justeres. Ved dørblad som subber mot terskelen: Løft det av og legg inn hengselringer. Eventuelt kan du høvle eller slipe bort et lag på undersiden av dørbladet. Noen dråper med olje hindrer bevegelige deler i å gå tregt.
  • Kan skapdørene åpnes uten problem? Er knotter og håndtak intakte og godt festet?
  • Skift lyspærer som ikke lyser
Vil du ha råd om hva som kan lønne seg å gjøre med din bolig før et salg, så kontakt en av våre meglere her. De hjelper deg gjerne.
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Se også:
Foto: istock, Tarkett, ifi.no
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0