Enkel og viktig oppussing før salg

2. august 2023 av Krogsveen
Skal du selge huset eller leiligheten din? Med små tiltak kan du enkelt gjøre boligen din mer attraktiv før fotografering og visning.
Oppussing før fotografering, visning og salg kan være viktig. Spørsmålet er hvor mye du ønsker å «spandere» på en bolig som du likevel skal selge.
Uansett – det er viktig at boligen din ser bra ut – uten at du trenger å bruke store investeringer på oppussingen. Med enkle tiltak kan du få boligen din til å skinne før fotografering og visning.
Bad og kjøkken er de mest kostbare rommene å oppgradere. Derfor lønner det seg sjelden å sette inn nytt kjøkken eller ny baderomsinnredning, i hvert fall hvis du har tenkt å flytte innen rimelig tid. Disse rommene har desidert dyrest kvadratmeterpris, og utgiftene til oppgraderingen vil sjelden betale seg når boligen blir solgt.
Kjøperen har dessuten mest sannsynlig ikke samme smak som deg, og har trolig en plan for hvordan han eller hun ønsker seg kjøkken og baderom i fremtiden.
Erfaringer viser at de fleste boligkjøpere verdsetter beliggenhet, størrelse, planløsning og potensial høyest.

Oppussing før salg - enkelt og rimelig

Med tanke på dette, bør du heller vurdere enkle tiltak som får boligen til å fremstå så attraktiv som mulig. Du trenger godkjente fagfolk til å ordne eventuelle feil eller mangler ved VVS og det elektriske anlegget. Overflateoppussingen kan du fikse selv, dersom du har tid og lyst.
Det viktige er at boligen din er så attraktiv som mulig den dagen fotografen kommer på besøk, og den første visningen skal gjennomføres.
Mal vegger og tak som trenger oppussing. Fjern overflødige møbler, og ting som kan virke som rot. Potensielle kjøpere skal sitte igjen med et godt inntrykk når de forlater en visning og drar hjem for å vurdere om de skal legge inn et bud.
Her gir vi deg noen eksempler på ting du bør sjekke, og eventuelt pusse opp dersom ikke alt er på stell.

Maling

Meglerens første tips er som regel maling av overflater som ser falmet eller stygge ut. Falmede vegger og tak blir lagt merke til – i negativ forstand.
Skal du male, bør du velge lyse, harmoniske farger som går godt sammen.
Men aller først må du gjøre et skikkelig forarbeid, som vask og eventuell sparkling.
Nå er det viktig at du er nøye når du maler. Et forlengerskaft er effektivt, og gjør malejobben enkel og grei.
Trenger vinduene dine oppussing? Husk at helblank maling gir mer lyseffekt, og kan derfor være lurt å bruke i vinduskarmen.
Vinduskarmer og listverk er ofte utsatt for slitasje. Et malestrøk på listverk og vinduskarmer kan gjøre underverker. Det samme gjelder gulv- og taklister.
Treverk krymper når det tørker. Se derfor etter sprekkdannelser i skjøter. Bruk akryl fugemasse på listverket. Glatt sparkelen med en finger dyppet i såpevann.

Baderommet

Det aller viktigste er at dusjområdet må være rent og delikat. Skrubb fliser og dusjvegger med et sterkt vaskemiddel. Alternativt kan du fjerne det skitne belegget med en sitron (!) eller sterkt eddikvann.
Silikonfuger blir lett misfarget og skitne. Dette synes spesielt godt på hvite fuger. Dersom det er umulig å vaske vekk misfargingen, kan du legge et tynt silikonlag utenpå, etter først å ha vasket fugene godt. Bruk maskeringstape på begge sider, påfør silikonet, og dra over med en «såpefinger». Fjern maskeringstapen før silikonet tørker.

Gulvene

Har du slitte, malte tregulv i boligen din? I så fall kan du velge én av to ting; du kan vaske og male gulvet på nytt, eller slipe ned og behandle gulvet med olje, voks, beis eller lakk.
Er parkettgulvet ditt slitt, og du vurderer det som modent for utskiftning? Regn litt på hva det koster å få gulvet slipt ned, kontra det å kjøpe ny parkett. Dagens parkett fås ofte som klikkløsning, og er et typisk «gjør det selv»-prosjekt. Dermed kan det ofte bli billigere å legge ny parkett, enn å slipe ned gulvet.
Velger du å skifte parkett, bør du begynne med å fjerne gulvlistene. Fjern dem forsiktig, slik at de kan gjenbrukes.

Boder i kjeller og loft

Dersom du skal selge boligen din, bør du rydde, og eventuelt gi bort det du ikke trenger. Vask bodene grundig, og mal gjerne veggene. Da kommer boden din til å skinne.

Uteområdet

Har du tilgang til balkong, terrasse eller hage? Se etter at uteplassene dine er ryddige og velstelte – og ikke overmøblert. En terrassevask fjerner effektivt grønske og annet skitt på utegulvet. Det kan også lønne seg å skifte ut råtne bord på terrassegulv og rekkverk eller gjerde.

Små ting som ikke fungerer

Eksempler på enkle tiltak før foto, visning og salg:
  • Sjekk at alle dørhåndtak virker som de skal. De er enkle å bytte ut.
  • Sjekk at ikke dørene knirker. Kanskje løser du det med litt tynn kjedeolje for sykkel.
  • Juster dørblad som subber mot dørstokken eller karmen. Kanskje må dørbladet slipes litt i kanten?
  • Sjekk at skapdører går som de skal, og at knotter og håndtak sitter fast.
  • Skift lyspærer som blinker eller ikke lyser.
Vil du ha råd om hva som kan lønne seg å gjøre med din bolig før et salg, kontakt en av våre meglere her.
Se også:
Foto: istock, Tarkett, ifi.no
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0