logo
poster

Enkel og viktig oppussing før salg

27. juli 2018

Du har bestemt deg for å flytte om ikke så altfor lenge. For at du skal få en best mulig pris på boligen din, bør den fremstå så attraktiv som mulig. Og hvis boligen ikke er helt strøken, hva bør du gjøre av oppussing før du legger den ut for salg? Her får du gode tips til oppussing før salg.

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Unngå store investeringer i oppussing

Å pusse opp badet eller montere nytt kjøkken er investeringer det sjelden lønner seg å prioritere når du vet du skal flytte i løpet av et års tid (eller tidligere). Siden disse rommene har boligens desidert dyreste kvadratmetere, vil slike utlegg neppe betale seg når boligen blir solgt. Dessuten vil du selv få en kortvarig glede av investeringen.

Kjøperen deler neppe samme smak som deg, og han har høyst sannsynlig en plan som innebærer at våtrom og kjøkken blir byttet ut om ikke så altfor lenge. Det viktigste for de fleste kjøpere er beliggenhet, størrelse, planløsning og det potensialet de ser i boligen. Men de vil selvsagt gå for en pen bolig uten umiddelbare oppussingsbehov – et hjem de kan flytte rett inn i, og eventuelt oppgradere den når tiden er moden.

Gjør det enkelt – og rimelig

Det handler i stedet om å gjøre noen enkle og rimelig grep som får boligen til å fremstå så attraktiv som overhodet mulig. Er det noe som må eller bør repareres innen VVS og elektrisitet, tilkaller du fagfolk. Overflate-oppussingen fikser du selv – hvis du har tid og lyst.

Det er viktig at alt er på stell og i orden under visningen. Vegger og tak skal ikke skrike etter et nytt malingsstrøk, og ting skal ikke ”henge og slenge”. Potensielle kjøpere skal sitte igjen med et godt inntrykk. Negative detaljer som skyldes manglende vedlikehold eller ettersyn, vil garantert bli lagt merke til. Her gir vi noen eksempler på aktuelle oppussingsprosjekter:

Maling

Å male slitte og falmede overflater, er meglernes tips nummer 1 når boligen skal avbildes før visning.

Vegger (og eventuelt tak): Falmede og flekkete vegger er mest iøynefallende. Ikke velg en av dine sprelske favorittfarger når et nytt strøk skal påføres, men bruk lyse, harmoniske farger. Og utfør malejobben grundig og nøyaktig! Forlengerskaft gjør at malingen rulles raskt på, og du får et mer profesjonelt resultat enn om du holder penselen eller rullen i hånden. Husk det viktige forarbeidet: rengjøring og at du må sparkle og pusse sprekker og skader, som hull etter bildeoppheng og annet.

Maling

Maling

Vinduer og vinduskarmer kan kanskje også trenge et malingsstrøk? Husk at helblank, hvit maling på vinduskarmen gir maksimalt med lys.

Listverk: Et malingsstrøk på utsatte steder, for eksempel på dør- og eventuelt vinduslistene, gjør underverker. Det samme med gulv- og taklister. Treverk krymper, derfor er det også et poeng å sparkle (og male over) skjemmende sprekker i hjørnene, og langs vegger og tak. Her brukes akryl fugemasse. Glatt fugen med en pekefinger dyppet i såpevann.

Taklister

Taklister

Badet

Dusjområdet må være rent og delikat. Skrubb fliser og dusjvegger med et sterkt vaskemiddel. Alternativt kan du fjerne belegget med en delt sitron som skureklut, eller benytte sterkt eddikvann.

Silikonfugene i hjørnet og langs gulvet blir skitne og misfarget etter hvert. Dersom det ikke hjelper å skrubbe dem rene, bruker du fugepistol og påfører en tynn stripe med silikon. Bruk først en skarp kniv med tynt blad for å skjære bort det øverste laget av den stygge fugen. Fest maskeringsteip på begge sider, og jevn ut den klebrige massen med fingeren.

Misfargede fuger mellom flisene kan også bøtes på. Før ny fugemasse gjøres klar (kanskje velger du en mørkere farge som ikke blir så lett ”skitten”), må du krafse vekk ca. 3 mm av den gamle fugen. Det finnes et eget verktøy å få kjøpt til denne jobben.

third
second

Gulvene

Slitte, malte furugulv: Det er enkelt å påføre et nytt lag maling. Sliping av furugulv kan være aktuelt hvis behovet er påtrengende.

Parkettgulv som er modent for utskifting? Hvis rommet ikke stort, koster det ikke mye å kjøpe ny parkett (fra ca. kr 200,- og oppover per kvm). Å klikke sammen et slikt gulv, er et typisk gjør det selv-prosjekt. Begynn med å demontere gulvlistene. Hvis du er forsiktig og ikke skader dem, kan de brukes på nytt.

Boder i kjeller og på loft

Rydd – og kast eller gi bort det du ikke trenger. Vask grundig – og mal gjerne veggene.

Uteområdet

Har du tilgang til hage, terrasse eller balkong? Pass på at det er velstelt. En terrassevask fjerner grønske og annet belegg på utegulvet. Skift ut eventuelle råtne terrassebord og reparer skader på rekkverk eller gjerde.

Fiks småting som ikke fungerer

Her er noen eksempler:

  • Er alle dørhåndtakene i orden? De er enkle å bytte ut!
  • Er det dørblad som er knirker eller tar i karmen? En del moderne dører kan enkelt justeres. Ved dørblad som subber mot terskelen: Løft det av og legg inn hengselringer. Eventuelt kan du høvle eller slipe bort et lag på undersiden av dørbladet. Noen dråper med olje hindrer bevegelige deler i å gå tregt.
  • Kan skapdørene åpnes uten problem? Er knotter og håndtak intakte og godt festet?
  • Skift lyspærer som ikke lyser

Vil du ha råd om hva som kan lønne seg å gjøre med din bolig før et salg, så kontakt en av våre meglere her . De hjelper deg gjerne.

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

Se også:

Viktige flyttetips

Male? Husk det viktige forarbeidet

Har du det riktige malerutstyret?

Gi terrassen et ansiktsløft

Foto: istock, Tarkett, ifi.no

Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2020 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2020 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies