Færre boliger til salgs i Oslo - vår ekspert spår rentenedgang

3. september 2019 av Krogsveen
Renten vil trolig gå ned - og det kan lønne seg å kjøpe bolig i Oslo nå. Det mener analytiker og ekspert på boligpriser - Leif J. Laugen - etter å ha analysert tallene for august.
Hver måned - rett før den offisielle prisstatistikken slippes fra Eiendom Norge - tar styreleder Leif J. Laugen i Krogsveen et dypdykk i tall fra forrige måned.
Tallene for august viser blant annet at antallet boliger som er til salgs, går opp på landsbasis, mens det for Oslo går noe ned.
- Boligmarkedet i Oslo lever sitt eget liv, og akkurat nå er det færre boliger til salgs i hovedstaden enn på samme tid de siste par årene. Altså helt annerledes enn i resten av landet, sier Laugen.
Årsaken er trolig at antallet nye boligprosjekt har stagnert. De nye boligene - hvor byggingen startet for et par år siden - blir nå overtatt av kjøperne. Kjøpere som enten har solgt egen bolig allerede, eller som ikke selger egen bolig fordi de skal leie ut den de har kjøpt.
- I Oslo er kjøpekraften stor. Her bor flest med høy inntekt og formue. Mange velger å investere i bolig, både fordi det anses som en sikker investering, og fordi det er gunstig skattemessig. Samtidig ser vi at mange foreldre velger å kjøpe leilighet til unge, voksne barn som studerer i hovedstaden, sier Laugen.

Aldri vært flere boliger på landsbasis

Landet sett under ett, viser at antallet boliger for salg er høyere enn noen gang siden finanskrisen. Totalt ligger nå 20.468 boliger for salg på Finn.no. Tall fra Krogsveen viser at det er cirka 1.000 flere enn på samme tid i fjor, og 2.000 flere enn på samme tid for to år siden.
- Det skyldes i hovedsak at det bygges - og har blitt bygget - mange nye boliger i hele landet. Flere satser på leiligheter. De fleste av dem som kjøper leiligheter, vil selge sine brukte boliger, sier Laugen.

Derfor vil prisene på kort sikt svekkes

Han antar at boligprisene vil svekkes utover høsten, bortsett fra i Oslo, hvor han mener prisene vil være stabile.
- Det er selvsagt vanskelig å spå prisutvikling på kort sikt. Det er mange faktorer som spiller inn. Likevel tror jeg at prisene på landsbasis vil svekkes utover høsten. Det skyldes det såkalte tilbudsoverhenget og at høstmånedene ofte er svake måneder. Jeg mener Norges Bank vil justere seg i forhold til renteutviklingen i andre land - og det betyr at vi ikke kan fortsette renteøkningen som planlagt, sier Laugen.

Rentenivået justeres ned

Norges Bank har tidligere signalisert at de vil ha ytterligere rentehopp i løpet av 2019. Laugen tror at de kanskje setter opp renten ved neste korsvei - som er i september - men at de etter det ikke vil øke den ytterligere. Trolig vil den settes ned i 2020. Renten er den enkeltfaktoren som betyr mest for prisutviklingen i boligmarkedet.
- Norge må ha et rentenivå som er i tråd med den økonomiske situasjonen verden for øvrig. I perioder kan vi ha høyere rente. Men ikke over tid. Derfor vil utsiktene til fortsatt svært lave renter fremover støtte opp under prisutviklingen på sikt, sier Laugen.

Boligene selges for prisantydning

Hans analyse viser også at omsetningen av boliger er noe lavere på landsbasis i august 2019, enn i 2018, men at flere kjøper bolig i Oslo. I tillegg ser han at de aller fleste boligene selges til prisantydning eller rett i nærheten av prisantydning.
- I Oslo selges de fleste boligene etter budrunder med minst to budgivere. I resten av landet, er det ofte bare én som ønsker boligen. Da skjer salget som regel etter forhandlinger mellom partene, sier Laugen.
Ønsker du å følge vår prisstatistikk? Les mer ved å klikke HER.
Ønsker du å få våre nyhetsbrev? Meld deg på vår nyhetsbrevtjeneste ved å klikke HER.
Foto: Tommy Andresen / Pudder


Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0