Fem enkle grep som gir «nytt» kjøkken

12. november 2018 av Krogsveen
Har du lyst til å pusse opp kjøkkenet, men frykter at det blir kostbart? Du kan gjøre mye selv og velge fine løsninger som ikke koster all verden.
I løpet av en helg eller to er det en rekke grep du kan ta for å gi kjøkkenet et realt ansiktsløft. Selv uten utstrakt erfaring med oppussing er dette noe du kan gjøre selv. Dog kommer du ikke utenom å bruke fagfolk på elektriker – og rørleggerarbeid. Og hvis du er helt ny innen oppussing, anbefaler vi at du tar en prat med noen som har litt erfaring.
Her er våre tips til kostnadseffektiv oppussing av kjøkkenet:

1. Nye fronter og knotter

Kjøkkenskap er dominerende flater på kjøkkenet, og noe av det første du kan gå løs på. Men du trenger ikke bytte ut kjøkkenskapene for å få dem til å fremstå som helt nye. For mange kan det være nok å male dem selv. Enda større forandring kan du få ved å bytte ut selve frontene, til for eksempel dører med andre overflater og mønster. Det finnes butikker som leverer et rikt utvalg av fronter til ulike skapstammer slik at du kan skreddersy kjøkkenet på en helt ny måte. Også nye knotter på skapene kan gi et helt ny oppfatning av kjøkkenet. Dette er rimelige forbedringer som de aller fleste kan få til på egenhånd.

2. Ny kjøkkenbenk

Å bytte ut benkeplaten er et enkelt grep som gir stor effekt på totalinntrykket. Kjøkkenbenken er en dominerende flate, med daglig bruk og hyppig kontakt med vann, kniver og matrester. Dermed kan den med tiden få et preget uttrykk. Heldigvis er det lettere enn mange tror å skifte den ut. Du kan enten kjøpe en ferdig beskåret plate direkte fra forhandler, alternativt kan du skjære ut selv hvis du velger et materiale som kan sages med en vanlig sag. Uansett metode er bytte av benkeplate et kostnadseffektivt grep for å pusse opp kjøkkenet.

3. Ny kjøkkenvask

Å bytte kjøkkenvasken kan også uavhengig av om du bytter benk, friske opp inntrykket og gjøre at kjøkkenet fremstår langt mer moderne. Her kan du velge mellom flere ulike uttrykk, som den tradisjonelle metallfargede eller for eksempel en hvit kjøkkenvask. Så lenge du ikke trenger ny kran kan du faktisk gjøre utskiftningen selv. Utfordringene kommer først hvis den nye kummen er i en annen størrelse, eller hvis du også trenger ny kran. Da må du som regel også ha nytt blandebatteri. Da må du få hjelp av fagfolk til jobben. Husk å dokumentere arbeidet.

4. Male eller legge nye fliser

Som i ethvert rom, er veggen et naturlig sted å se til når du skal pusse opp. Mange har fliser over kjøkkenbenken, men du trenger faktisk ikke skifte ut selve flisene. Et par strøk maling kan være mer enn nok. I så fall er det ekstremt viktig at du velger riktig maling og at vasker bort gammelt fett og smuss først. Om du derimot tenker at det er best å skifte ut selve flisene, er det også noe du kan klare selv til en rimelig penge. Du kan også enkelt legge nye fliser utenpå de gamle. Fliser kan du få i en rekke prisklasser og uttrykk. Med litt hjelp kan selv de som er uerfarne klare å skifte ut kjøkkenflisene, og dermed ta et betraktelig steg mot et «nytt» kjøkken.

5. Belysning

Belysning kan være x-faktoren som gjør at kjøkkenet oppleves som nytt med selv minimale investeringer. Vår erfaring er at mange ikke tenker over hvor viktig riktig lyssetting kan være i boligen. Kjøkkenet er absolutt intet unntak. Her gjelder det først og fremst å prøve seg frem med vinkler og type lys. Du kan for eksempel bytte ut gamle lysstoffrør med andre former for belysning. Husk at kjøkkenet har både arbeidssoner som krever mulighet for arbeidslys, og avslapningssoner der du normalt vil ønske et dusere lys.
Disse fem tipsene kan gi deg opplevelsen av et helt nytt kjøkken til en billig penge. Ønsker du større utbedringer bør du konsultere med fagperson, og husk å alltid dokumentere utbedringene i form av kvitteringer og bilder. Dette gir deg mye større trygghet når du en gang skal legge boligen ut for salg.
Lykke til!
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0