logo
poster

Gjør hagen klar for vinterdvalen

28. september 2018

Om ikke lenge vil hagen gå i dvale for vinteren. Vi kan registrere at prosessen er i gang: Plenen har nesten sluttet å vokse og trærne drysser rødgule blader ned på bakken. Her får du noen tips fra Hageselskapet om hva som kan gjøres i hagen før frosten setter inn.

Svein Arne Strømsodd
av Svein Arne Strømsodd
Forlegger
Del

Det første du må huske er at man på flotte høstdager ikke må glemme å nyte hagen. På denne årstiden er det ikke så mye du  gjøre i hagen, men det er en del ting du kan gjøre for at vekstene skal bli best mulig forberedt på kulda. I tillegg kan du også ta noen grep for å legge til rette for en flott vårhage.

Trær og busker

- Hageselskapets råd er at du venter med all beskjæring av frukttrær til våren. Tidligere var det en gyllen regel at trær med steinfrukter skulle beskjæres om høsten (”bløderne” tålte ikke så godt beskjæring ellers i året), men i dag mener ekspertene at det er viktigere å unngå spredning av bakteriekreft. Denne sykdommen vil lettere utvikle seg ved høstbeskjæring.

- Husk også å beskytte mindre busker og trær som kan bli skadet av tung snøvekt. Støtt eller bind opp greiner som kan knekke.

- La ikke nedfallsfrukt råtne på plenen. De eplene du ikke får spist opp eller laget saft eller syltetøy av, kan du gi bort (f.eks. gjennom www.epleslang.com ). Resten bør du levere på mottak for hageavfall – for å unngå besøk av sultne smågnagere.

Hva med gressplenen?

Ikke klipp plenen for kort, da blir den mindre motstandsdyktig. Still klipperen slik at plenen får en lengde på ca. 5 cm. Du behøver ikke rake sammen alt løvet og legge det i komposten, men klipp gjerne plenen mens noe løv ligger på bakken. (Se lenke under.) Opphakket løv er en delikatesse for meitemarken. Store mengder med vått løv på bakken er ikke bra for plenen.

Kan jeg sette løk nå?

Vil du glede deg over tidlig blomstring til våren, er det nå på høsten løkene skal i jorda. Sett dem gjerne litt tettere enn anbefalt på pakkene. For å forlenge blomstringen i bedet ditt setter du annenhver løk opp ned. Dybde: Tre ganger så dypt som løkens høyde. Bearbeid jorda med blodmel, et jordforbedrende gjødslingsprodukt. (Se lenker nedenfor).

Vent med å dekke til

- Vent til våren med å fjerne det som er vissent, da unngår du å forstyrre plantenes egen avmodningsprosess. Det som visner, gir planten et beskyttende lag.

- Tildekking av plantene med striesekker eller granbar kan du vente med til februar. Hvorfor? Jo, når vårsola tar tak om våren, skjer det en fordampning hos plantene. Siden jorda fortsatt er stivfrossen av tele, kan plantene lett få tørkeskader. Lengre perioder med varmt og fint vårvær fører ofte til at de dør av tørke. Dette er grunnen til at vi dekker plantene om våren. Tildekking om høsten er ikke å anbefale siden det kan utvikle sopp.

Ja til høstplanting

Du kan faktisk plante nå! Dette fordi alle vinterherdige vekster kan plantes før frosten kommer. Husk at hagesentrene har nedsatte priser på denne årstiden - så dette er smart for lommeboken. Høsten er også tiden for å få flere eksemplarer av favorittstaudene dine: Del røttene og plant dem der du vil ha dem.

Fjern ugresset nå

Fjerner du ugresset nå, slipper du å gå løs på denne jobben til våren, når alt eksploderer. Vær nøye med å få med røttene!

Forebygg invasjon av brunsnegler

Snegleeggene klekkes om høsten,. Det er derfor smart å plukke og kverke de lysegrå småsneglene før de går i hi. Du finner dem på fuktige gjemmesteder. Let under steiner, planker, hageavfall og annet.

Vask av veksthus

Rydd og vask veksthuset. På varme, solfylte høstdager stenger du luker og dører slik at temperaturen inne i veksthuset vil bli så høy at du tar knekken på eventuell sykdom og skadedyr.

Få en pen hage også vinterstid

- Rydd opp i hagen slik at den er pen å se på også om vinteren. Husk: Den er ikke alltid skjult av et tykt lag av snø.

- Vask hageredskapen og smør et lag olje på metallet.

- Rengjør hagemøblene med egnet middel. Møblene kan lagres utendørs, men beskytt dem da med en tett presenning. Selvsagt er det aller best å lagre hagemøblene innendørs dersom du har plass til det.

- Gressklipperen bør også rengjøres og sjekkes. Kanskje er det på tide med et oljeskift og ny tennplugg? Det er greit å finne gressklipperen i god stand når gresset igjen skal klippes til våren.

Til slutt: Husk på at det du eventuelt ikke rekker nå kan du ta igjen til våren.

Les også:

Ta vare på verdifullt løv

På tide å legge løk

Legg blomsterløker i potter

Ni tips til hagen for å øke inntrykket av eiendommen

Klargjør eiendommen for vinteren

Tekst og bilde: Oppdragsforlaget.no/Svein Arne Strømsodd / IStock

Kilde: Det norske hageselskap/Marianne Enger Utengen

Svein Arne Strømsodd
Forlegger

Svein Arne Strømsodd

Svein Arne Strømsodd har 20 års erfaring som forlagsredaktør av praktiske bøker for hus- og hytteeiere. Han har også skrevet flere bøker for denne målgruppen. I dag er han forlegger i Oppdragsforlaget.no

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2020 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2020 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies