Hyttemarkedet er fortsatt hett – større etterspørsel enn tilbud – nye rekorder i 2022?

3. mars 2022 av Krogsveen
Prisene på alle fritidsboliger i Norge steg med 7,3 prosent i 2021, men antall omsetninger gikk ned fra året før.
Statistikken til Eiendom Norge viser at det ble omsatt til sammen 8.549 fritidsboliger i Norge.
I statistikken opereres det med tre kategorier hytter: Fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter – totalt 8.549 omsetninger.
Snittprisen for hytter i de tre kategoriene var 2,68 millioner kroner, noe som utgjorde en prisvekst på 7,3 prosent.
Gjennomsnittlig prisvekst for sjøhytter, det vil si hytter som ligger to km eller nærmere kystlinjen, steg med 4,6 prosent.
Snittprisen for norske sjøhytter var i fjor 3.159.179 kroner.
Det ble omsatt 2.536 sjøhytter i Norge i 2021 – en volumnedgang på 5,5 prosent fra året før.
Magasinet Krogsveen har sett nærmere på hyttemarkedet ved sjøen. Kyststripen rundt Oslofjorden, fra Hvaler i sør-øst til Kristiansand i sørvest, er det desidert mest populære og dyreste området i fritidsboligmarkedet.
I statistikkene troner Lillesand på topp. Snittprisen for en fritidsbolig midt i denne sørlandsidyllen er 7,5 millioner kroner. Færder kommune, som inkluderer Tjøme og Nøtterøy, er en god nummer to med 7,3 millioner, foran Tvedestrand med 6,7 millioner.
Magasinet Krogsveen har snakket med fem erfarne Krogsveen-meglere med kontorer i de aktuelle områdene. Her er rapportene fra fritidsboligmarkedet rundt Oslofjorden.

Krogsveen i Tønsberg

Antall omsetninger av fritidsboliger i de øverste prisklassene har steget fra 2020 til 2021. Størst var økningen for de over 15 millioner kroner, der økningen var hele 33 prosent. De fleste var sjøhytter.
Krogsveen i Tønsberg er et av de kontorene som omsetter mange av de dyreste hyttene i Norge. Snittprisen på fritidsboliger i Færder kommune er 7,3 millioner kroner, fordelt på 42 omsetninger.
Men prisene varierer voldsomt. I Færder kommune omsettes det fritidsboliger i alle prisklasser, fra det helt overkommelige, til det ekstreme.
Jørgen Erland Petterson, Krogsveen Tønsberg

Tidlig etterspørsel – selgers marked

Allerede nå har Jørgen Erland Pettersson, daglig leder hos Eiendomsmegler Krogsveen i Tønsberg, inne fire fritidseiendommer for salg i prisklassen mellom 20 og 50 millioner.
- I tillegg jobber jeg nå med å få inn to-tre ny fritidsboliger for salg. Det ser ut som om markedet vil være tidligere i gang enn før, og at fritidsboligtrenden fortsetter også i 2022. Til tross for gjenåpningen av landet, og oppheving av reiseforbud, ønsker nordmenn fortsatt å kjøpe hytte i Norge. Hos oss i Tønsberg er også kjøperne tidligere ute enn før. Deres etterspørsel etter hytter startet allerede rett etter nyttår, sier Jørgen Erland Pettersson.
At boliglånsrenten i Norge er på vei opp, betyr svært lite for de fleste som kjøper fritidsboliger, spesielt for kjøpere i det øvre prissjiktet, opplyser Pettersson.

Åpent salg eller «Off market-salg»

I 2021 ble det registrert 42 omsetninger i Færder Kommune ifølge statistikkene til Eiendom Norge.Disse omsetningene representerer salgene i det åpne markedet, hvor eiendommene tas fullt og helt ut i markedet – noe som er normalen.
Pettersson understreker at ikke alle omsetninger havner der.
- Noen av de dyreste hyttene selges «off-market». Ofte er dette eiendommer i det øvre prissjiktet som ikke legges ut i det åpne markedet, og blir derfor ikkeregistrert i salgsstatistikken. Dermed er nok både snittpris og volum marginalt høyere enn hva statistikken viser, sier Pettersson.
Han påpeker at det er flere grunner til salg i det lukkede markedet.
- Rundt disse salgene vil det alltid bli medieoppslag. Både selger- og kjøpersiden som opererer i disse øvre prisprisklassene, er ofte personer som ønsker diskresjon, uten publisitet rundt handelen, noe som kan unngås ved denne type salg. Kjøperne her har vi som regel kjennskap til, og kontakt med gjennom vårt kjøpsregister. Mange av interessentene har vært på jakt etter den rette fritidseiendommen i flere år, sier den erfarne megleren.

Stor etterspørsel - Kort omsetningstid

Stor etterspørsel og lavt tilbud resulterer ofte i raske salg. Omsetningstiden i Færder kommune var 11 dager i 2021.
-Det er kjemperaskt. Det første vi gjør når vi legger ut en fritidseiendom, er å presentere eiendommen ut mot de som er registrert i vårt kjøpsregister. Kjøpskunder som er registrert, får førstehåndsinformasjon, og mulighet til å forberede seg godt, for så å kunne handle raskt når fritidsboligen er salgsklar. Veldig mange gjør nettopp det, fordi de er genuint interessert i å finne sin drømmehytte. Får de match, så er både kjøpsviljen og evnen veldig stor, sier Pettersson.
Han forteller at hovedtyngden av hyttesalgene i Færder kommune ligger i prisklassen fra 4-10 millioner kroner.
-Dette er flotte fritidsboliger, men for denne prisen følger som regel ikke egen brygge eller strandlinje med. Skal ønsket om sjøgrense realiseres, må man betydelig opp i pris, sier Pettersson.

Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme byr på alt

Hvorfor er Færder kommune et av de aller mest populære stedene langs den lange norske kystlinjen?
Pettersson smiler. Han vet at han opererer i et særdeles attraktivt hytteområde, hvor etterspørselen etter fritidseiendom nærmest er umettelig.
- Det er veldig mange årsaker til det. Korte reiseavstander med god infrastruktur, en nydelig skjærgård og med nærhet til Tønsberg by, enten man benytter bil eller båt. Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Hvasser byr på en rekke aktiviteter og fritidstilbud som hører en hyggelig ferie til. Her skjer det mye hele tiden, sier Pettersson.
Han forteller at de aller fleste som har, eller ønsker fritidseiendom i Færder kommune, kommer fra Buskerud-, Oslo- og Akershus-regionen. Det betyr kort reisevei på firefelts motorvei. I tillegg er det gode buss- og togforbindelser.
- Det er trygt å kjøpe hytte her, og området har veldig mange soldager, kanskje flest soldager i Norge – det gir god feriefølelse, sier den erfarne megleren.
Han legger til at skjærgården i dette området er helt spesiell og vakker, og det er fristende sandstrender på rekke og rad, både på fastlandet og på øyene.
- I Tønsberg by er det show, festivaler, konserter, et hyggelig bryggeområde, og massevis av fine restauranter, barer og butikker. På Nøtterøy og på Tjøme er det flere handelssteder bla. koselige Teie torv, hyggelige butikker i Tjøme sentrum og i Sandøsund på Hvasser, forteller Pettersson.
Færder kommune byr også på spektakulære naturopplevelser med blant annet Verdens Ende, Moutmarka og Hvasser. Du får også gode restaurantopplevelser rundt på Tjøme og Hvasser – blant annet Engø Gård, Verdens Ende, Havna og Hvasser. Kulturtilbud med både show og utstillinger er det også på «øyene», særlig på sommerstid.
- For golferne er det flotte baner både på Tjøme og Nøtterøy. Med andre ord, området tilbyr aktiviteter for hele familien og har noe for enhver smak gjennom hele sommeren. For mange er den gode relasjonen til Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg opparbeidet gjennom flere generasjoner – tradisjoner og opplevelser man ønsker å bringe videre til barn og barnebarn, avslutter Pettersson.

Krogsveen i Bamble

Krogsveen har de største markedsandelene på sjøhytter langs kyststripen fra Tønsberg til Kristiansand, og har også det aller beste verktøyet som hjelper deg å finne drømmehytta. Det benytter skjærgårdsmegleren i Bamble, Henrik Tangen, seg av. Henrik har en markedsandel på 67 prosent av sjøhyttesalgene i Porsgrunn kommune, og 52 prosent i Bamble.

- Vi bruker Boligsøkerregisteret aktivt. Det er til stor hjelp for både selger, kjøper og megler. Gjennom Boligsøkerregisteret kan vi tidlig varsle kjøpere om hytter som kommer i markedet, og som matcher kundens søk og ønsker. Dermed kommer kjøperne tidlig inn i prosessen. Det er en suksess, og til stor hjelp, forsikrer Henrik Tangen.
Bamble hadde en snittpris på 4,6 millioner kroner på sjøhytter i 2021. Lite tyder på at dette tallet vil reduseres.
Vi bruker Boligsøkerregisteret aktivt. Det er til stor hjelp for både selger, kjøper og megler. Gjennom Boligsøkerregisteret kan vi tidlig varsle kjøpere om hytter som kommer i markedet, og som matcher kundens søk og ønsker. Dermed kommer kjøperne tidlig inn i prosessen. Det er en suksess, og til stor hjelp.
Henrik Tangen, Krogsveen Bamble
Henrik Tangen, Krogsveen Bamble

Tenker du å selge? Gjør det nå

- 2022 kommer til å koke, i likhet med 2021, sier Tangen.
Den høyeste prislappen fikk en av hyttene Tangen solgte i Bamble.

- Den solgte vi for 20,1 millioner. I Bamble solgte vi også én for 11, 2 millioner. Dette er objekter som drar opp snittprisen kraftig, forklarer Tangen.

Jakten er i gang

Han opplyser at jakten på sjøhytter allerede er i gang.

- Jeg har solgt den første hytta allerede. Det er også lagt ut noen flere hytter hvor responsen er ekstremt godt. Så det går mot en hektisk helg med trolige budrunder til uken, sier Tangen.

Krogsveen i Kristansand

Ved inngangen til høysesongen for salg av sjøhytter i dekningsområdet til Krogsveen i Kristiansand, er etterspørselen langt større enn tilbudet av fritidsboliger. Derfor mener Alex Modahl, daglig leder hos Krogsveen i Kristiansand, at potensielle selgere bør benytte anledningen så raskt som mulig.

- Dersom du tenker å selge, bør du begynne å klargjøre salget allerede nå. Etterspørselen er stor – langt større enn tilbudet – noe som fører til et prispress. Det så vi klart og tydelig i fjor, og trenden fortsetter, sier Modahl til Magasinet Krogsveen.

Han opplyser at kontoret i Kristiansand dekker kystområdene fra Lindesnes i vest, til Tvedestrand i øst. Lillesand og Tvedestrand er begge blant de kommunene med høyeste snittpriser på boliger. Lillesand har høyest snittpris i Norge med 7,5 millioner. Tvedestrand er en god nummer tre, bare slått av Lillesand og Færder kommune, med en snittpris på 6,7 millioner.
Alex Modahl, Krogsveen Sørlandet
Dersom du tenker å selge, bør du begynne å klargjøre salget allerede nå. Etterspørselen er stor – langt større enn tilbudet – noe som fører til et prispress. Det så vi klart og tydelig i fjor, og trenden fortsetter.
Alex Modahl, Krogsveen Sørlandet

Sterk markedsandel i fjellet

Krogsveen i Kristiansand har også et sterkt fokus på salg av fritidseiendommer i fjellet. På Hovden har Krogsveen en markedsandel på hele 31 prosent.

- Salget av fjellhytter har vært svært godt, og etterspørselen er stor. Men vi ser at totalvolumet er lavere enn på lenge. Men meglerne våre på Hovden er svært dyktige. De har enorm lokal kunnskap, og gjør en meget god jobb, roser Modahl.

Forventer fortsatt stort press

Han forventer et like stort trykk i hyttemarkedet i Kristiansand i 2022. Et marked som endte med en snittpris på hytter på nær 6,2 millioner kroner.
Krogsveen i Kristiansand får mange henvendelser fra interessenter som er rekordtidlig ute for å finne sin drømmeplass ved sjøen, og registrerer sine ønsker i vårt kjøperregister.

- Vi har en del kjøpeklare kunder allerede. Påsken har liksom vært et brytningspunkt for hyttemarkedet ved sjøen, men de siste årene har vi sett en trend til at jakten på sommerhytte ved sjøen starter tidligere og tidligere, sier Modahl.

Boligsøkerregisteret – gull verdt for Krogsveen

Og nettopp derfor er han også glad for å jobbe i et selskap som har et velfungerende verktøy som fungerer optimalt både for selger, kjøper og megler.

- Boligsøkerregisteret er gull verdt for oss. Ja, ikke bare oss, men også for kjøper og selger. Med denne søkemotoren får vi lagt et godt grunnlag mot de som virkelig er på jakt etter en hytte, sier Alex Modahl.

Krogsveen Sandefjord

I Sandefjord opplever leder- og meglerkollega Andreas Haraldsen noe av det samme trykket. Det er, ifølge Haraldsen, bra press på de få fritidsboligene som blir lagt ut i markedet. I 2021 var snittprisen på sjøhytter 5,14 millioner.

- Vesterøya og Østerøya er de «hotteste» områdene her hos oss i Sandefjord. Prisene er jevnt over gode på hytter ved sjøen. Prisene varierer en del i forhold til avstand fra sjøen, forteller Haraldsen.

I likhet med Jørgen Pettersson i Tønsberg, understreker han viktigheten av god infrastruktur, vakker skjærgård, nærheten til Sandefjord sentrum og god offentlig transport, som grunner til at skjærgården rundt Sandefjord er så attraktiv.

- Vi har den samme etterspørselen etter hytter ved sjøen som vi hadde i fjor, men akkurat nå er det få objekter ute for salg. Vi anbefaler derfor de som tenker å selge hyttene sine, om å gjøre det i 2022. Vi har et stort prispress i hyttemarkedet og det er absolutt selgers marked, fastslår Haraldsen.
Andreas Haraldsen, Krogsveen Sandefjord

Krogsveen i Moss

På østsiden av Oslofjorden opplever Krogsveens meglere den samme etterspørselen, men for tiden med få objekter ute for salg.
Joachim Kolderup er daglig leder hos Krogsveen i Moss, og kan fortelle om forholdsvis rolige tider i sjøhyttemarkedet. Han tror imidlertid aktiviteten snart vil ta seg opp, ikke minst når interessenter får høre om prispresset i markedet.
Snittprisen på sjøhytter i Moss var hele 5,15 millioner.

- Avslutningen på 2021 var meget sterk, og vi tror markedet fortsetter der det slapp i fjor. Det er imidlertid litt tidlig på sesongen ennå. Vi har mange interessenter, men foreløpig få objekter til salgs, sier Kolderup.

Krogsveen i Moss dekker området fra Vestby i nord, til Råde i sør, men omsetter langt ifra bare hytter med nærhet til sjøen. Innlandshytter er også populært i mosseregionen.

- Snittprisen langs sjøen er høy. De mest populære områdene er Son, Larkollen og Jeløya, selv om det på Jeløya er svært få hytter med strandlinje, sier Kolderup.
Han vet det ligger mange potensielle kjøpere registrert i databasen til Boligsøkerregisteret.
- De fleste kommer fra Follo og Oslo. Det er den korte avstanden og reisetiden til Oslo som ofte er avgjørende for den store interessen for hytter i området vårt, sier Kolderup.
Joachim Kolderup, Krogsveen Moss

Krogsveen Fredrikstad

Krogsveen avd. Fredrikstad og Sarpsborg opererer i et av de største hyttemarkedene i landet, med Hvaler, Kråkerøy, Hankø, Engelsviken, Gressvik og Skjeberg. Potensialet er gigantisk. Øykommunen Hvaler har alene nær 4500 hytter.
Det er da også i øykommunen at prisene på fritidsboliger er aller høyest.
Hvaler kommune hadde en snittpris per kvadratmeter på 82.000 kroner i 2021. Snittprisen på hytter på Hvaler i 2021 var 5,041 millioner.
- Prisene på Hvaler har alltid vært forholdsvis høye, men priser er alltid avhengig av hvordan hyttene ligger til. Markedsverdien stiger voldsomt dersom hytta ligger nær sjøen med egen brygge og strandlinje, sier Kenneth Graarud Olsen.
Kenneth er daglig leder på Fredrikstad og Sarpsborg-kontoret.
-Jeg og min kollega Amir Pedersen-Paydar hadde i fjor et foredrag om fritidsboligmarkedet for Fredrikstad Hytteforening. Slår vi sammen de nevnte kommunene, får vi et av de største hyttemarkedene i Norge, opplyser Kenneth.
- Området fikk, som så mange andre steder, også en boom med pandemien, legger han til.
Årsaken til det attraktive markedet er, foruten en vakker skjærgård, også tilgjengeligheten fra det området som samler flest hytteeiere, nemlig Oslo. Infrastrukturen mellom Oslo og Fredrikstad/Hvaler er blant de beste i landet. Firefelts motorvei, samt gode tog- og bussforbindelser er svært gunstig.
- Vi er kun én time fra Oslo, og får dermed mange hytteeiere og interessenter fra Oslo og omegn, sier Kenneth.
Etterspørselen er stor, og tilbudet foreløpig lavt.
- Etterspørselen er veldig høy, og akkurat nå er det ikke noe tilbud å snakke om. Men vi vet markedet løsner når det nærmer seg påske. Vi vet også at folk synes det fungerer fint å feriere hjemme i Norge på egen hytte, sier Kenneth.
Hyttemarkedet har hatt en enorm oppgang. I 2015 hadde hytter i Fredrikstad kommune en snittpris per kvadratmeter på cirka 37.000 kroner. Prisene har steget jevnt, og i 2021 nærmet kvadratmeterprisen seg 70.000 kroner, forteller Kenneth Graarud Olsen.
Snittprisen på hytter i Fredrikstad kommune var i overkant av 4,8 millioner kroner i 2021.
Kenneth Graarud Olsen
Kilde: Eiendom Norge, FINN, Eiendomsverdi AS og Eiendomsmegler Krogsveen
Foto: Krogsveen / Jan Torkel Torstensen
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0