poster

Hva er egentlig feil med å kjøpe bolig i 1. etasje?

20. februar 2018

Boligkjøpere er generelt åpne i forhold til hvilken etasje de vil bo i. Liker de leiligheten er det ikke så nøye om det er i 2. eller 3. etasje. Men noen har en klar formening om at de ikke ønsker å kjøpe bolig i 1. etasje. Hva kan det skyldes og hva er egentlig feil med å bo i 1. etasje?

Trude Larsen
av Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF
Del

Argumentene mot leiligheter i 1. etasje er ofte knyttet til oppfatninger om mye innsyn og manglende privatliv, mindre trygghet og dårligere lysforhold enn i øvrige etasjer. Det er elementer som absolutt må vurderes i forhold til leiligheter beliggende i nederste etasje. Men disse forholdene kan like gjerne gjøre seg gjeldende lenger opp i etasjene.

Mange gode grunner å kjøpe bolig i 1. etasje

En leilighet i 1. etasje kan faktisk ha mange gode kvaliteter! Her er noen av dem:

  • Boliger i 1.etasje er rimeligere enn boliger lenger oppe. De kan allikevel ha en flott planløsning, lys og luft
  • Langt fra alle boliger i 1. etasje har sjenerende innsyn, se etter høy 1.etasje eller leiligheter som ligger mot grøntområde eller vei med lite ferdsel. Og det finnes mange smarte løsninger for å skjerme for eventuelt sjenerende innsyn.
  • Mange 1. etasje boliger har gode uteplasser eller potensiale for å lage en god inngjerdet hagedel.
  • Direkte tilgang til uteplass og uteområde kan være deilig å ha dersom du har kjæledyr eller små barn.
  • Bor du i 1. etasje slipper du å bære varer opp mange trapper og blir du eldre og dårligere til bens kan du fortsette å bo i leiligheten.
  • Det er tryggere enn du tror. Mange har bodd i enebolig i hele sitt liv eller drømmer om rekkehus. Allikevel er de engstelige for å bo nederst i en blokk. Hva er forskjellen?
  • Er du av den sosiale typen kan du ha mulighet til å hilse på naboen som går forbi, ja til og med by på en kopp kaffe.

Jeg har opplevd å ha kunder som ønsker å bo i et spesielt område og ha en viss størrelse på leiligheten. Det viser seg at disse ønskene ofte ikke matcher med budsjettet. Da har vi med stort hell satset på en leiligheter i 1. etasje og kommet i mål med gode boliger.

Du må selvsagt følge din egen magefølelse i forhold til viljen til å bo nederst. Men det kan være verdt å tenke over 1. etasje alternativet en gang til. Kanskje gir det deg muligheten til å skaffe deg den beliggenheten og størrelsen du ønsker deg.

Trude Larsen
Daglig leder Boligkjøpsrådgiver Krogsveen / Eiendomsmegler MNEF

Trude Larsen

Trude Larsen startet opp et konsept for rådgivning til boligkjøpere i 2015. I november 2016 kjøpte Krogsveen dette selskapet for å imøtekomme dokumenterte behov for uavhengig boligkjøpsrådgivning. Trude er utdannet eiendomsmegler og har 30 års erfaring fra ulike arbeidsfelt knyttet til boligmarkedet. Trude brenner for å øke kjøpers kompetanse og stilling på boligmarkedet og har derfor også etablert bloggen Boligdama.