Fordelene ved å kjøpe leilighet i 1. etasje

20. august 2022 av Krogsveen
Har du funnet en drømmeleilighet med beliggenhet i 1. etasje? Da får du mange fordeler.
Det kan være mange gode grunner til å kjøpe seg en leilighet med beliggenhet i 1. etasje, eller på gateplan, om du vil. I byene finnes det en rekke leiligheter som har såkalt høy beliggenhet. Det vil si at de ligger så høyt i forhold til gateplan, at det ikke er mulig å se rett inn.

Priser og innsyn

En leilighet i 1. etasje kan ha en rekke fordeler. Prisen er gjerne litt rimeligere enn lenger opp i etasjene. Romløsningene kan imidlertid være like fine og praktiske som leiligheter videre oppover i bygningen.
En høy 1. etasje betyr at du ikke har direkte innsyn fra gateplan. I en høy 1. etasje, som det finnes mange av i norske byer, og Oslo spesielt, føler du nær sagt at du bor i 2. etasje.
Det finnes dessuten mange smarte løsninger for å hindre innsyn fra gateplan. Frostet film på nederste del av vinduet, lyse plisségardiner du kan trekke opp eller ned, eller persienner er stikkordene. Det finnes også geniale løsninger på vinduslåser som gjør lufting trygt.

Enkel tilgang til hage eller bakgård

Skulle du være så heldig å få tak i en leilighet som ligger vendt mot et grøntområde, hyggelig bakgård eller en nærliggende park, så får du praktisk talt en hage med på kjøpet. Disse grøntområdene har gjerne fellesareal med utemøbler, trær og gressplen. Her er det også lite ferdsel.
Mange bygårder har pent opparbeidede uteplasser i bakgården – eller foran bygningen. Med leilighet i 1. etasje får du en lett tilgjengelig hage med utemøbler som er kjøpt av sameiet. Benytter du deg av dette, er det også enklere å bli kjent med naboer. Det er som regel hyggelig å ta en prat med naboen, og kanskje til å med by på en kopp kaffe, noe som er miljøskapende tiltak.

Hund, små barn og handleposer

Har du hund eller kjæledyr som må luftes jevnlig – eller kanskje små barn? I så fall er det en stor fordel å bo i 1. etasje, med enkelt tilgang til lufteområdene for hund, og få, eller ingen trapper du må forsere med barnevogn.
Den dagen du flytter inn eller ut av leiligheten, vil du være fornøyd med deg selv at du valgte leilighet i 1. etasje. Det samme gjelder når du har vært på butikken og handlet. Fire etasjer uten heis, og med fire bæreposer, er en svett oppgave.
Det er også kort vei til sportsboden i kjelleren.
Er du eldre, og litt dårligere til beins enn da du var yngre, vil du også sette pris på enkel adkomst uten særlig mange trapper.

Like trygt som «hjemme»

Har du flyttet fra et rekkehus eller enebolig? Da har du sikkert bodd i en 1. etasje fra før. Det er liten forskjell, og slett ikke mindre trygt, å bo i en leilighet med beliggenhet i 1. etasje.

Kan innfri ønskene

I Krogsveen har vi ofte kunder som ønsker å bo i et spesielt område, og ha en viss størrelse på leiligheten. Budsjettet ditt bestemmer, og ofte viser det seg at budsjettet stemmer bedre overens med en leilighet i 1. etasje, enn lenger opp i etasjene.
Kanskje er det så enkelt at en leilighet i 1. etasje gir deg muligheten til å bo i akkurat det området du ønsker deg, eller at du får den størrelsen på leiligheten som du ønsker eller trenger?
Foto:Istock