Krogsveens førjulstradisjon: Søte, små hus skal spre glede og gi bidrag til barn og unge med spesielle behov

24. november 2020 av Krogsveen
2020 er et annerledes år. Slik blir det også når Krogsveens tradisjonsrike pepperkakehus-auksjon avvikles i førjulstiden. Krogsveens kontorer i Trondheim og Bamble lager auksjon med budrunder. I Sandefjord blir det utstilling til felles glede for alle.
I årevis har barnehager og skolefritidsordninger laget pepperkakehus som har blitt lagt ut på budrunde hos forskjellige meglerkontorer i Krogsveen. Denne gang er meglerkontorene i Bamble, Sandefjord og Trondheim med på auksjonen.

Pengene går uavkortet til barn med særskilte utfordringer.

- Vi i Bamble begynte med det her for 16 år siden, og har gjort det hvert år siden. Ideen var å kunne hjelpe barn med spesielle behov, sier Henrik Tangen, daglig leder ved Krogsveen i Bamble.

Barn hjelper barn

Han er selve pepperkakehusmegleren i Bamble.

- Barna er så flinke, og vi har nå hatt en årelang tradisjon med at barn hjelper barn, sier Tangen.

Vanligvis selger eiendomsmeglerne boliger i størrelse 1-1, så hvorfor ikke også selge miniboliger, garantert fri for råte, til et godt formål?

Den første budrunden

Tangen husker godt den aller første pepperkakehus-budrunden. Prosjektet var nytt, og ikke så godt kjent. Tangen stod sammen med forventningsfulle barn og pepperkakehusene de hadde laget, på biblioteket i Stathelle. Budrunden gikk trått, og Tangen hadde et bud på 3.000 kroner som det høyeste.

- Med ett gikk døren opp, og det kom inn en mann som bød 10.000 kroner. Dermed hadde vi plutselig 13.000 kroner som vi ga til barneavdelingen ved Sykehuset Telemark, forteller Tangen.

Siden har det gått slag i slag.

Rocket Man

I år går pengene fra auksjonen til en lokal forening ved navn Rocket Man. Det er en forening som ble etablert etter at en ung gutt som het Jens døde av en ufrivillig overdose. I ettertid har engasjert, lokal ungdom dannet foreningen Rocket Man. Det fordi Jens digget en låt som het nettopp Rocket Man.

Henrik Tangen forklarer: - Ungdommene i Rocket Man har et enormt engasjement. De gjør en kjempejobb med å skape et miljø for mestring og inkludering i lokalsamfunnet. De skaffer ungdom jobber, og har virkelig skapt et unikt miljø, forteller Henrik Tangen.

I eget butikklokale

Tidligere har Krogsveen i Bamble skapt mye liv og røre i byen med morsomme sammenkomster med julesanger og servering – både når pepperkakehusene blir levert inn, og når budrundene skal avgjøres. På grunn av smitteverntiltak, blir det ikke helt slik denne gang.

- Men vi skal ha pepperkakehusene utstilt i et eget butikklokale på Brotorvet her i Stathelle. I tillegg skal Rocket Man ha stand, der de skal selge effekter og T-skjorter på torget like ved, forteller Tangen.

Målsettingen er klar!

Og målsettingen er klar: Rekordstor pepperkakehusutstilling.

- I år er målet å lage en pepperkakehusby som ingen har sett maken til. Den største i kystkommunen Bambles historie, sier Tangen.

I fjor samlet pepperkakehusauksjonen i Bamble inn 50.000 kroner. Pengene gikk til ny lekeplass ved Krisesenteret i Skien.
Grunntanken er at barn bidrar til barn som virkelig trenger det. Barna legger ned mye kreativitet og innsats i disse byggverkene. Det å se stoltheten og forventningen i øynene deres er ubetalelig
Henrik Tangen, daglig leder Krogsveen Bamble

Utstilling vil spre glede

I hvalfangerbyen Sandefjord blir årets samling av pepperkakehus stilt ut i eget lokale på Hvaltorget Kjøpesenter i sentrum. Eiendomsmegler Anette Vindum har ansvaret for aksjonen denne gang. Hun forteller at annerledesåret 2020 også fører med seg forandringer for det som tidligere har vært en innsamling av penger til vanskeligstilte barn.

- På grunn av pandemien vi alle står midt oppe i, uteblir budrundene og auksjonen. I stedet arrangerer vi en pepperkakehusutstilling på Hvaltorget. Men vi håper likevel at denne flotte utstillingen vil spre glede i en ellers litt vanskelig hverdag, sier Vindum.

Over 40 påmeldte

Hun har over 40 påmeldte, og pepperkakehusene er i ferd med å strømme inn til Krogsveens kontor i Sandefjord.

- Mange baker, bygger og gir hus til utstillingen. Vi får inn pepperkakehus fra lag og foreninger, barnehager, SFO-ordninger på skoler, eldrehjem og private. Alle som vil kan bidra, sier Vindum.

Tidligere har pengene fra aksjonen gått til blant andre Kreftforeningen og Barnas Røde Kors.

Ny utstilling på bakkeplan

I Trondheim er Krogsveen i ferd med å flytte kontoret fra 4. etasje i Olav Tryggvasonsgate 51, til Fjordgata 82 i Trondheim sentrum. Det betyr nytt kontor på bakkeplan, og muligheter for å ha pepperkakehusutstilling i kontorvinduene. Det opplyser eiendomsmegler og fagansvarlig i Trondheim, Frode Helmersen.

- 7. desember overtar vi de nye lokalene, og kan stille ut pepperkakehusene i vinduer på bakkeplan. Det gleder vi oss til, sier Helmersen.

Mål: Slå fjoråret

Auksjonen blir klargjort i disse dager. Målet er å slå summen fra i fjor. Krogsveen i Trondheim fikk inn nær 18.000 kroner under fjorårets auksjon. Pengene gikk til Barnekreftforeningen ved St. Olavs Hospital.

- Pengene fra årets auksjon skal gå til Barne- og ungdomsavdelingen ved St. Olavs Hospital. Målet er å slå summen fra i fjor, påpeker Helmersen.

Smittevernregler stopper festen

Han opplyser at Krogsveen i Trondheim følger fjorårets opplegg, bortsett fra én sak; smittevernreglene hindrer pepperkakehusfesten med entreprenørbarna fra barnehagene og SFO som har laget pepperkakehusene.

- Vi pleier å samles for å spise pepperkaker. Smittevernreglene gjør at vi ikke får til det denne gang, men auksjonen går ellers som planlagt, forteller Helmersen, som også ønsker å invitere barneskoler til å være med på prosjektet.
Kontakt de aktuelle kontorene for informasjon eller bidrag:
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0