Enorm etterspørsel: - Nå lønner det seg å selge hytta ved sjøen!

16. februar 2021 av Krogsveen
Fritidsboligmarkedet ved sjøen slo alle rekorder i 2020, og nå er jakten i gang på ny. Etterspørselen er langt større enn det markedet har å by på, og har du planer om å selge, er ekspertrådet å gjøre det nå.
Skal du selge eller kjøpe hytte ved sjøen? Etterspørselen er enorm, tilbudet lavt og prisene høye. Ubalansen i markedet fører til stor prisvekst på fritidsboliger langs kysten, og det er områdene på begge sider av Oslofjorden, fra Hvaler i øst til Kristiansand i sør, som er prisledende i kategorien sjøhytter. Ekspertrådet er derfor å selge sjøhytta nå, dersom du vurderer salg.

Den landsdekkende prisveksten på fritidsboliger ved sjøen ble 13,2 prosent i 2020, og kommunene på øst- og vestsiden av Oslofjorden og Skagerak, oppnådde den klart høyeste snittprisen.

I 2020 var eksempelvis prisstigningen cirka 15 prosent på fritidsboliger i Færder kommune (red.anm. Tjøme/Nøtterøy) ved Tønsberg.

Jakten er i gang

Og jakten etter hytte ved sjøen er allerede i gang – rekordtidlig, ifølge rapportene. Krogsveens meglerkontorer i de aktuelle områdene melder om stor etterspørsel, men også stor mangel på fritidsboliger ved sjøen. Nettopp derfor er starten på 2021 et meget prisgunstig tidspunkt å selge på.

Prognosesenteret offentliggjorde nylig en undersøkelse som viser at 175.000 nordmenn svarte ja på om de var generelt interessert i å kjøpe fritidseiendom i Norge i 2021. I fjor var tallet 100.000. Den voldsomme interessen for sjøhytter så tidlig på året, bekrefter tallene.

Magasinet Krogsveen har snakket med seks erfarne Krogsveen-meglere i de aktuelle områdene. Dette er hva de kan berette:

Krogsveen i Bamble

Krogsveen har de største markedsandelene på sjøhytter langs kyststripen fra Tønsberg til Kristiansand, og har også det aller beste verktøyet som hjelper deg å finne drømmehytta. Det benytter skjærgårdsmegleren i Bamble, Henrik Tangen, seg av. Henrik har en markedsandel på 67 prosent av sjøhyttesalgene i Porsgrunn kommune, og 52 prosent i Bamble.

- Vi bruker Boligsøkerregisteret aktivt. Det er til stor hjelp for både selger, kjøper og megler. Gjennom Boligsøkerregisteret kan vi tidlig varsle kjøpere om hytter som kommer i markedet, og som matcher kundens søk og ønsker. Dermed kommer kjøperne tidlig inn i prosessen. Det er en suksess, og til stor hjelp, forsikrer Henrik Tangen.

Tenker du å selge? Gjør det nå

Han opplyser at Krogsveens boligsøkerregister nå har registrert 1640 interessenter på sjøhytter i de aktuelle områdene rundt Oslofjorden og sydover til Kristiansand. I fjor var tallet 1400.
2021 kommer til å koke.

Det er en økning på 20 prosent, noe som er veldig bra. Utfordringen er at det er for få hytter til salgs. Tenker du å selge, så gjør det nå. Økonomisk vil det lønne seg
Henrik Tangen, Krogsveen BambleHan opplyser at snittprisen på sjøhytter i de tre telemarkskommunene er 4,1 millioner kroner. Det innebærer Porsgrunn (3,7 mill.), Bamble (3,540 mill.) og Kragerø (4,7 mill.).

Den største prislappen fikk en av de hyttene Tangen solgte i Kragerø.

- Den solgte vi for 16 millioner. I Bamble solgte vi én for 12,7 millioner, og i Porsgrunn én til 12,3 millioner. Dette er objekter som drar opp snittprisen kraftig, forklarer Tangen.

Har solgt to allerede

Han opplyser at jakten på sjøhytter allerede er i gang. Tangen har solgt to sjøhytter allerede.

- I begynnelsen av januar solgte jeg en hytte til 15,5 millioner. I forrige uke en til 5,1 millioner. Etterspørselen er kjempestor allerede. Jeg har aldri opplevd slik interesse for hytter ved sjøen så tidlig på året, sier Tangen.

Krogsveen i Kristansand

Ved inngangen til høysesongen for salg av sjøhytter i dekningsområdet til Krogsveen i Kristiansand, er etterspørselen langt større enn tilbudet av fritidsboliger. Derfor mener Alex Modahl, daglig leder hos Krogsveen i Kristiansand, at potensielle selgere bør benytte anledningen så raskt som mulig.

- Dersom du tenker å selge, bør du begynne å klargjøre salget allerede nå. Etterspørselen er stor – langt større enn tilbudet – noe som fører til et prispress. Det så vi klart og tydelig i fjor, og trenden fortsetter, sier Modahl til Magasinet Krogsveen.

Han opplyser at kontoret i Kristiansand dekker kystområdene fra Lindesnes i vest, til Tvedestrand i øst.

«Eier» halve markedet i fjellet

Krogsveen i Kristiansand har også et sterkt fokus på salg av fritidseiendommer i fjellet. På Hovden har Krogsveen en markedsandel på hele 49 prosent.

- Salget av fjellhytter tok også helt av i fjor, spesielt etter mai måned, da vi virkelig kom i gang etter koronasjokket som tok oss i mars. Meglerne våre på Hovden er svært dyktige. De har enorm lokal kunnskap, og gjør en meget god jobb, roser Modahl.

Forventer fortsatt stort press

Han forventer et like stort trykk i hyttemarkedet i 2021. Etter nyttår har Krogsveen i Kristiansand allerede solgt tre fritidsboliger ved sjøen. Sesongen er dermed i gang, nær sagt mot normalt.

- De hyttene som vi nå har solgt, ble klargjort for salg allerede i desember. Det er ekstremt tidlig, i forhold til hvordan det har vært tidligere. Påsken har liksom vært et brytningspunkt for hyttemarkedet ved sjøen, men de siste årene har vi sett en trend til at jakten på sommerhytte ved sjøen starter tidligere og tidligere.

Boligsøkerregisteret – gull verdt for Krogsveen

Og nettopp derfor er han også glad for å jobbe i et selskap som har et velfungerende verktøy som fungerer optimalt både for selger, kjøper og megler.
Boligsøkerregisteret er gull verdt for oss. Ja, ikke bare oss, men også for kjøper og selger. Med denne søkemotoren får vi lagt et godt grunnlag mot de som virkelig er på jakt etter en hytte
Alex Modahl, Krogsveen Kristiansand

Krogsveen i Tønsberg

Jørgen Erland Pettersson er daglig leder hos Krogsveen i Tønsberg. Avdelingen har en stor markedsandel i Færder kommune, i det Pettersson kaller indrefileten i norsk hyttemarked ved sjøen. I Færder finner du både Tjøme og Nøtterøy.

- Fjoråret var helt spesielt. Etterspørselen økte i takt med at nordmenn ikke fikk reise til utlandet på ferie, men tilbudet, altså antall fritidsboliger som lå ute i markedet for salg, har vært relativt konstant. Mange så sitt snitt til å selge, men siden situasjonen ble som den ble, besluttet også mange å beholde hytta de hadde tenkt å selge. Etterspørselen ble større enn det markedet hadde å tilby, forklarer Pettersson.

Beste priser i Færder

Den landsdekkende prisveksten på fritidsboliger ved sjøen endte på 13,2 prosent i 2020. Kommuner rundt Oslofjorden og sydover til Kristiansand, oppnådde den klart høyeste snittprisen.

Fritidsboliger i Færder kommune ved Tønsberg hadde en snittpris på hele 7,8 millioner kroner i 2020. Lillesand var en god nummer to med 7,3 millioner, mens fritidsboliger langs sjøen i Sandefjord endte med en snittpris på 5,3 millioner.

15 prosent prisvekst i 2020

Totalt ble det i 2020 solgt cirka 180 fritidsboliger langs sjøen i gamle Vestfold fylke. Av disse omsettingene hadde Krogsveens tre kontorer i Tønsberg, Sandefjord og Larvik en markedsandel på 20 prosent.

- I Færder kommune var det cirka 40 omsetninger av sjøhytter, hvor Tønsberg-kontoret var markedsleder med cirka 35 prosent, opplyser Pettersson.

- Metaforen er som følger, forklarer den erfarne eiendomsmegleren:

- Indrefileten vår er liten, men går du i butikken, så er det heller ikke mye indrefilet i en kjøttdisk, sammenlignet med alt det andre kjøttet som ligger der, og da blir det beste dyrt, sier han.

- Salgsvolumet er ikke så stort i vårt område, men prisene er høye. Den dyreste hytta jeg solgte i 2020 gikk for 34 millioner, men mange ligger i prissjiktet mellom 5 og 20 millioner. Da sier det seg selv at snittprisen blir meget høy, sier Pettersson, som opplyser at prisveksten på fritidsboliger i Færder kommune var på cirka 15 prosent i 2020.

Derfor er Færder kommune så populær

Han mener årsakene er mange, men trekker frem faktorer som nærheten til Oslo-regionen, særdeles vakker skjærgård, god infrastruktur og god offentlig transport, og en særdeles livlig og hyggelig sommerby i Tønsberg, like ved.

- Det kan vanskelig beskrives med få ord, men Tønsberg og Færder ligger nær Oslo og Drammen. Det er god kollektivforbindelse med tog og buss. Det er firefelts motorvei helt til Tønsberg, og i tillegg har vi flyplassen på Torp. Mor og/eller far kan dagpendle til Oslo, mens resten av familien er parkert på hytta hele sommeren. I tillegg har vi kanskje den vakreste skjærgården i hele Norge, med øyer, holmer og skjær. En skjærgård med «snill» sjø, som ikke er så utsatt for hardt vær fra Skagerak og Nordsjøen, og som i tillegg har veldig mange soldager, sier Jørgen Erland Pettersson.

2021 blir «helt Texas»

Han mener det ligger an til et svært hektisk og godt 2021.

- Vi kommer ikke til å bli kvitt dette viruset før tidligst til høsten. Kanskje ikke før neste år. Det viser tempoet i vaksinasjonen. I dag, over en måned etter vi startet vaksineringen, er kun et fåtall nordmenn vaksinert. Derfor mener jeg det ligger an til norsk sommerferie i Norge for de aller fleste – i år også. Det påvirker fritidsboligmarkedet, som kanskje blir enda villere enn i fjor, sier Jørgen Erland Pettersson.

Krogsveen i Sandefjord


I Sandefjord opplever kollega Andreas Haraldsen noe av det samme trykket. Det er, ifølge Haraldsen, bra press på det som blir lagt ut i markedet.

- Vesterøya og Østerøya er de «hotteste» områdene her hos oss i Sandefjord. Prisene er jevnt over gode på hytter ved sjøen. I fjor solgte vi en sjøhytte til 14,9 millioner kroner, men også en sjøhytte til 1,3 millioner. Prisene varierer, forteller Haraldsen.

I likhet med Pettersson, understreker han viktigheten av god infrastruktur, vakker skjærgård, nærheten til Sandefjord sentrum og god offentlig transport, som grunner til at skjærgården rundt Sandefjord er så attraktiv.

- Vi har den samme etterspørselen etter hytter ved sjøen, men akkurat nå er det få objekter ute for salg. Vi anbefaler derfor de som tenker å selge hyttene sine, om å gjøre det i 2021. Vi har et stort prispress i hyttemarkedet, fastslår Haraldsen.

Krogsveen i Moss


På østsiden av Oslofjorden opplever Krogsveens meglere den samme etterspørselen, men for tiden med få objekter ute for salg. Joachim Kolderup er daglig leder hos Krogsveen i Moss, og kan fortelle om forholdsvis rolige tider i sjøhyttemarkedet. Han tror imidlertid aktiviteten snart vil ta seg opp, ikke minst når interessenter får høre om prispresset i markedet.

- Det er litt tidlig ennå. Vi har mange interessenter, men få objekter, sier Kolderup.

Krogsveen i Moss dekker området fra Vestby i nord, til Råde i sør, men omsetter langt ifra bare hytter med nærhet til sjøen. Innlandshytter er også populært i mosseregionen.

- Snittprisen langs sjøen er høy. De mest populære områdene er Son, Larkollen og Jeløya, selv om det på Jeløya er svært få hytter med strandlinje, sier Kolderup.

Han vet det ligger mange potensielle kjøpere registrert i databasen til Boligsøkerregisteret.

- De fleste kommer fra Follo og Oslo. Det er den korte avstanden og reisetiden til Oslo som ofte er avgjørende for den store interessen for hytter i området vårt, sier Kolderup.

Krogsveen i Fredrikstad

Også i Fredrikstad er det gode utsikter til et godt år i hyttemarkedet ved sjøen. Krogsveen i Fredrikstad dekker skjærgårdsparadiset Hvaler, i tillegg til Kråkerøy, Gressvik, Hankø, Engelsviken, Lervik, Skjæløy og Onsøy, samt Skjeberg. Alle attraktive plasser for hyttekjøpere på jakt etter det rette objektet.

Fagansvarlig eiendomsmegler, Bjørnar Brynildsen, opplyser at det totalt ble registrert 55 hyttesalg på Hvaler i fjor.

- Snittprisen på Hvaler endte på drøye fire millioner kroner i 2020, forteller Brynhildsen.

Det er stor forskjell på innlandshytter og hytter i sjøkanten. Den dyreste fritidsboligen på Hvaler i 2020 ble solgt for ti millioner. Selv opplevde Brynildsen å selge en innlandshytte til 400.000 kroner.

- Det er store prisforskjeller, men markedet for sjøhytter har vært stabilt godt for oss i Fredrikstad i mange år. Vi forventer at det vil fortsette i 2021, sier Krogsveen-megleren.
Nysgjerrig på boligen din er verdt?
Ta kontakt med en av våre meglere her.


Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0