Puss opp for salg, eller gi boligen din et ansiktsløft?

26. januar 2022 av Krogsveen
Vi nærmer oss påsken. Har du noen fridager til å gjøre boligen klar for salg, eller kanskje du bare vil pusse opp litt i påsken? Her gir vi deg gode tips.
Skal du selge boligen din og vil klargjøre den for salg, eller vil du rett og slett bare gi boligen din et ansiktsløft?

Marit Neraas Brodtkorb, opprinnelig fra Mo i Rana, driver interiørbutikken Xponella i Asker sentrum. En bedrift hun startet for 15 år siden.

De to siste årene har hun samarbeidet tett med Eiendomsmegler Krogsveen i Asker, både med tanke på boligstyling og interiørveiledning.

Mer og mer styling

- De siste årene har vi, i tillegg til butikkdrift, satset mer og mer på boligstyling. Både for de som skal selge bolig, men også for de som har kjøpt, eller for de som bare ønsker en forandring i hjemmet, sier 49-åringen, opprinnelig fra Mo i Rana.

Er du en av de som skal bruke fridagene til å pusse opp eller style egen bolig, bør du ta med deg noen gode og nyttige tips om oppussing i egen bolig fra Marit.

Pusse opp før salg

- Ta gjerne kontakt med en interiørveileder før du setter i gang. Du kan enten gjøre det via eiendomsmegler, eller finne en på egen hånd, opplyser Marit.

En konsultasjon tar fra én til to timer. Interiørveilederen går gjennom rom for rom og gir nyttige tips.

- Husk at det du gjør, kan øke verdien på boligen din vesentlig. Du vil garantert tjene på å gjøre disse tiltakene, sier Marit.
- Husk at det du gjør, kan øke verdien på boligen din vesentlig. Du vil garantert tjene på å gjøre disse tiltakene.
Marit Neraas Brodtkorb

Et ansiktsløft før salg

Ved å investere i en boligveiledning får du tips du trolig ikke hadde tenkt på selv.

- En stylists viktigste oppgave er å bistå med å gjøre boligen interessant for flest mulig; gjøre den «nøytral», men også spennende, sier Marit.

Hun fastslår at dette er tips som kan gjøre store endringer uten å koste for mye, som igjen gir flotte bilder.

- Og vi vet at flotte bilder gir flere «klikk» på annonsen. Flere «klikk» fører til at flere kommer på visning, som igjen fører til at flere vil by på boligen.For deg som selger kan dette være helt avgjørende, sier Marit.

Under veiledningen får du hjelp til følgende:

- Hva bør fjernes av overflødige møbler, stash, bilder mm.
- På lik linje som ting skal tas vekk, så kanskje man også bør tilføre boligen noen effekter som sengetøy, friske planter, ny tekstil mm.
- Kan det være hensiktsmessig å gjøre en liten ommøblering?
- Bør det ene gjesterommet kanskje gjøres om til et kontor ( dette ser vi er mere aktuelt nå i disse tider)
- Få råd om hvordan du bør re sengene, dandere, puter mm.
- Bør du ha gardiner, eller bør de tas vekk?
- Trenger spisebordet å ha 12 stoler, eller framstår stuen som lettere med bare 8 stoler?
- Er salongen for stor? Kan man gjøre en stor endring av romfølelse av at å vekk den ene modulen?

Boligstyling

- Veiledningen er nyttig for de aller fleste, men det er ikke alltid du kommer i mål med kun en veiledning. Noen ganger kan det være fornuftig å vurdere en boligstyling, sier Marit.
Hun understreker at boligstyling kan være alt fra at stylisten kommer inn med små interiørartikler som puter, pledd, håndklær, dørmatter, lamper og vaser, til en mer avansert styling. Enkelte ganger setter stylisten inn en helt ny salong, spisestue, senger, gulvtepper osv.

- Andre ganger er et salgsobjekt helt tom for møbler, slik at man trenger en full styling. Uansett størrelse på stylingen, så er dette en veldig behagelig måte å få boligen klar for foto på. Du som selger får i forkant beskjed hva du skal gjøre. Når det er gjort, er det bare å lene seg tilbake og stole på stylistene. De vil ikke forlate boligen før alt er på stell. Boligen blir stylet for at selger skal få best mulig pris for den, sier Marit.

Puss opp hjemmet ditt

Kanskje du akkurat har kjøpt ny bolig, eller har en bolig du fortsatt skal bo i, og som du ønsker å gi en ansiktsløftning?

- Da vil sommerens fridager gi deg en perfekt anledning til å pusse opp. Forandring fryder, og kanskje spesielt i den tiden vi nå er inne i, sier Marit med et glimt i øyet.

- Her vil jeg gi deg noen lure tips, sier hun.

Her er Marits «lure» tips:

- Ikke fokuser for mye på hva som er «in» og «trendy», men fokuser heller på hvilken atmosfære du, eller dere som bor i boligen ønsker. Vi bor i en del av verden hvor vi tilbringer mye tid hjemme, og det er viktig at du omgir deg med ting som gjøre deg glad.

- Ta rom for rom. Begynner man å rote med for mange rom samtidig, kan du raskt miste motet.
- Skal du male? Velg deg ut to-tre farger du tror blir bra, og kjøp deretter små testbokser. Det er smart å teste med et lite strøk først. Farger kan fremkomme så forskjellig, både fra arket til veggen, men også fra vegg til vegg. Lyset i rommet påvirker fargene mye. Snakk gjerne med ekspertene i maleforretningen. De kan komme med mange gode tips.
- Bruk trendene til å la deg inspirere, ikke for å kopiere. Skap ditt eget utrykk.

Fargetrend i 2021

Farger er viktige. Marit følger godt med på hva som til enhver tid er trenden, og i år er det tre farger som skiller seg ut.

- Fargekartet skifter stadig med tanke på trender. I år er det gul, grønn og rosa, men innenfor disse fargene er det mange retninger, forteller Marit.
Hun råder oss til å finne ut hvilken retning du ønsker å bevege deg mot.

- Skal det være frisk og glad, gylden og varm, eller litt mere crazy? Jeg vil sterkt anbefale å bruke hjemmesidene til Lady. De gir mange herlige tips som kan hjelpe, sier Marit.

Interiørtrender i 2021

Trender er så mangt. Marit brenner for at alt som handler om interiør, skal være lov.

- Du skal skape ditt hjem uavhengig av hva andre syns. Bland gammelt og nytt, hvis det er det du liker. Det viktigste er at du skal trives i eget hjem, sier Marit.

Elementer som preger interiørbildet akkurat nå:
- Grønne planter. Har du ikke grønne fingre, fortvil ikke. Det finnes kunstige planter som ser helt ekte ut. Bambus og Monstera er i tiden.
- Bambus. Tepper, små møbler, lamper, veggpynt - ja, bambus er lekkert.
- Tørkede blomster. Gi nytt liv til den gamle vasen som bare står i skapet med noen flotte tørkede blomster.
- Du kan få «nytt» rom bare med å kjøpe inn deilige puter. Husk at det må være skikkelig innmat. Halv-stappede puter som ligger dandert i sofaen er ikke bra.
- Lin og fløyel preger tekstilbildet nå
- Naturen preger også interiørbildet nå
Les også: Vil du øke verdien på boligen din før salg? Her er rådene fra eiendomsmeglerne i Krogsveen
Foto: privat, Pudder Agency ved Tommy Andresen