Vil du øke verdien på boligen din før salg? Her er rådene fra eiendomsmeglerne i Krogsveen

1. juni 2021 av Krogsveen
Ønsker du å øke interessen for, og dermed verdien på boligen din før salg? Eiendomsmeglerne i Krogsveen gir deg gode råd om oppussing, styling, gode bilder og vedlikehold. Alle tjenestene får du gjennom Krogsveen.
- Alt handler om pris. Ser vi en bolig med potensial, anbefaler vi å løfte den med noen enkle grep. Det trenger ikke være omfattende, men vi har noen suksessfaktorer som er svært virkningsfulle, sier Kamilla Kaptan, daglig leder og eiendomsmegler hos Krogsveen på Grünerløkka i Oslo.

Hun har ni års erfaring som Krogsveen-megler, etter å ha startet karrieren i trainee-programmet i samme bedrift. I alle disse årene har hun nøye fulgt utviklingen og trendsettingen i boligmarkedet.

- I de senere årene har Krogsveen kommet med en rekke tilleggstjenester, som utvask, lagring, flyttehjelp, styling og oppussing. Flere og flere benytter seg av disse tilbudene, og fagfolkene samarbeider tett med meglerne, forteller Kamilla.

Trender er viktig

For boligselgere er det viktig at leiligheten, rekkehuset, hytta eller eneboligen ser velstelt og ryddig ut før foto skal tas og visning gjennomføres.

- Dagens trender er viktig. Interiørfargekartet til Jotun er en trendsetter for oppussing av hjem. I 2015 var det for eksempel populært med blåfarger, som Decoblue og Oslo-blå, mens i dag er det mer brente jordfarger som står i trendbildet. Varme og dempende farger oppleves som mer eksklusivt og elegant, forklarer Kamilla.

Gir elegant uttrykk

Hun presiserer at boliger med store vinduer som gir mye lys, gjerne kan ha mørke, varme og dempende farger. Er det mindre naturlig lys i boligen, kan lysere farger være med på å åpne romfølelsen mer.
Selv om man bruker lyse farger, tar det seg godt ut at de inneholder farger som for eksempel grønt eller svalt blått.

- De varme, organiske fargene gir et elegant uttrykk, og er svært populære nå, sier Kamilla.

Krogsveens populære tilleggstjenester

Hun understreker at mange, ofte etter råd fra megler, velger å endre på planløsningen i boligen, for å få et ekstra soverom, eller å flytte på kjøkken.

Krogsveen samarbeider med faste firmaer som utfører oppussingsjobber eller endrer planløsninger for kundene. Krogsveen har hatt dette som et pilotprosjekt, og flere og flere velger å benytte seg av slike avtaler.
Disse folkene kan med enkle grep sette opp en ekstra vegg, flytte på dører eller lage et ekstra rom. Dermed kan vi markedsføre boligen overfor et nytt segment, som vil øke verdien.
Kamilla Kaptan, Daglig leder Krogsveen Grünerløkka

Detaljer viktigere enn stemning

Den erfarne Krogsveen-megleren vil også anbefale å være nøye med styling, rydding og renhold før bilder skal tas og visning gjennomføres. Kamilla velger selv ut det stylingbyrået hun mener passer best til den enkelte bolig. I tillegg samarbeider hun med en kunstfotograf.

Hun påpeker at detaljer av karakter er viktig. Langt viktigere enn stemningsbilder.
- Tidligere brukte vi ofte stemningsbilder. Nå ser vi at bilder av vakre detaljer i boligen gir bedre respons og resultat. Det kan være et vakkert gulv, unike listverk eller store, flotte vinduer, sier Kamilla.

Levende planter

Hun presiserer at det er viktig å gi et organisk bilde av boligen i markedsføringen.
- Bruk levende planter, gjerne sesongbaserte, gjennomgående i hele boligen. Ikke flytt de samme møblene, plantene og putene rundt omkring etter hvert som fotografen tar bilder. Du skal gi et levende inntrykk av boligen din, for salg av bolig er ferskvare, sier Kamilla bestemt.

Fine såpeflasker og trendy interiør er også å anbefale.

- Kjøp gjerne såpeflaskene dine i en interiørbutikk. Det tar seg godt ut på bilder, forklarer Kamilla Kaptan.

Helhetsinntrykket er viktig

Eiendomsmegler Hamza Yousaf Choudhary ved Krogsveen Bergen Vest, er helt på linje med Kamilla i Oslo. Hamza er ansatt hos Krogsveen på tredje året. Den utadvendte megleren er for øyeblikket Krogsveens nummer 1-megler i region Vestland.

- Noe av det viktigste er at boligen gir det beste helhetsinntrykket, og at man fikser alle småfeil som folk vil legge merke til på visning. Derfor anbefaler jeg mine kunder å få inn takstmann tidlig i prosessen. Da har man tid til å rette opp småfeil som dukker opp i tilstandsrapporten, forklarer Hamza.
Hamza Yousaf Choudhary, Krogsveen Bergen Vest

Bruk god fotograf

Gode bilder er viktig. Derfor går Hamza aldri på akkord med hvilken fotograf han velger til oppdragene.

- Bilder er, sammen med prisantydning, inngangsbilletten til at folk klikker seg innpå annonsen. Er bildene bra nok, kommer folk på visning.
Bilder er, sammen med prisantydning, inngangsbilletten til at folk klikker seg innpå annonsen. Er bildene bra nok, kommer folk på visning.
Hamza Yousaf Choudhary, Krogsveen Bergen Vest
- Jeg får 50 - 80 bilder av min fotograf – til hvert oppdrag. Alle bildene blir ikke brukt på finn.no, men jeg har masse å velge mellom. Slikt er gøy, sier Hamza engasjert.
Som regel bruker han ingen ringere enn Arne Beck som fotograf.

- Han fikk prisen som Norges beste fotograf i 2018, forteller den ambisiøse Krogsveen-megleren.

Vent på bedre vær

I Bergen regner det ofte. Derfor er Hamza alltid fleksibel med tidspunktet for foto.

- Dersom det regner når vi har avtale på foto, endrer vi avtalen til det blir bedre vær. Bildene blir mye finere med blå himmel, og vi er jo alle enige i at Bergen er verdens vakreste by når det ikke regner, sier «patrioten» Hamza, og ler godt.

Interiørrådgivning i pakken

Før bildene skal tas, anbefaler Hamza interiørrådgivningstime med firmaet Wolff Design. Nesten alle oppdrag har denne rådgivningen med i pakken. Interiørdesigner og takstmann kommer tidlig inn i prosessen.

- Catharina Wolff hjelper med plassering av møbler, hvilke ting skal vekk, og hvor man kan kjøpe småting som planter og trendy saker. Skal vegger males, eller gulv skiftes, hjelper hun med alt fra fargevalg og type gulv man bør velge. Med disse tjenestene, i tillegg til håndverktjenestene våre, er det ingen begrensninger på hva vi kan gjøre for kundene våre, forklarer Hamza, og understreker at målet alltid er best mulig pris, og verdens enkleste boligreise.

Snakk med megleren

- Jeg kan både gi styling-tips og ta bilder, men det blir ikke så bra som når en anerkjent interiørdesigner gir styling-råd, og en av Norges beste fotografer tar bildene. Det sier seg selv. Mitt råd er å snakke med megleren før du skal style boligen. Meglerne vet som regel hva som ser bra ut i annonser og på visning, fastslår Hamza Yousaf Choudhary ved Krogsveen Bergen Vest.

Hyttemarkedet

Skal du selge hytta, og lurer på hva du skal gjøre for å få best mulig pris?

- Frisk opp, gjør det innbydende med å ha det ryddig og godt vedlikeholdt, sier daglig leder Anette Vindum hos Krogsveen Larvik.

Anette har 15 års erfaring fra megleryrket, og kjenner hyttemarkedet i Vrådal ut og inn. Hun vet hva som selger best.
- Hyttene skal være mest mulig funksjonelle. Ikke minimalistiske, slik det er med moderne boliger. Men det skal helst være bilvei helt fram, og hus-standard med vann, avløp og strøm, sier hun.
Anette Vindum, daglig leder Krogsveen Larvik

Vil ikke kjøpe seg jobb

Hun presiserer at godt vedlikehold er viktig. Folk flest ønsker ikke å kjøpe seg jobb gjennom å investere i den store drømmen.
Når du kjøper en hytte, investerer du i en drøm som kanskje har ligget der i årevis. Mange kjøper en hytte for å ha et samlingssted for venner og familie.
Anette Vindum, Krogsveen Larvik

Godt førsteinntrykk er viktig

Viktig er det også at det er pent og ryddig utenfor hytta. Kundens førsteinntrykk er viktig for den videre prosessen.

- Det vil skape den gode hyttefølelsen når folk kommer på visning. Dersom hytta er slitt, og trenger et utvendig strøk med maling eller beis, bør du gjøre jobben før du skal selge. De som kjøper har ofte ikke overskudd til å gå løs på en malejobb med en gang, sier Anette.

Mal innvendig = høyere verditakst?

Hytter har ofte trehvite overflater innvendig. Anette mener det ikke nødvendigvis bør males eller interiør-beises før salg.

- Årsaken er at folk gjerne vil sette sitt eget preg på hytta. Men har panelet innvendig blitt gul og lite pen, kan det være lurt å gjøre det. Da er det gjort, og hytta får et lunt og trivelig innemiljø. Men dette er noe jeg sjelden anbefaler, vel og merke dersom hytta ikke er veldig slitt og stygg innvendig.

Anette presiserer at det å gjøre innvendig oppussing av hytta vil ikke nødvendigvis føre til at du oppnår en høyere verditakst.

- Men du kan få langt større aktivitet på visning, noe som igjen kan føre til en budrunde og dertil høyere pris, sier Anette.

Fjern overflødige møbler

Hytter selges ofte fullt møblert, men Anette foretrekker at selger fjerner overflødige møbler. Heller ikke hytter skal være overmøblert.

- Nei. Hytter skal ikke være overmøblert, men for mange er det viktig at det er plass til en stor spisestue. Har du en fin spisestue, bør den stå, påpeker Anette Vindum.


Foto: Jan Torkel Torstensen, Maciej Krzysztof, Øystein Haara

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0