Pusse opp kjøkkenet?

4. april 2016 av Krogsveen
Skal du pusse opp kjøkkenet bør du tenke gjennom hva slags kjøkken vil bidra til trivsel og hva slags kjøkken vil bidra til å gjøre boligen mer attraktiv?
Mange hensyn skal tas og mange krevende vurderinger skal gjøres underveis i prosessen også når kjøkkenet pusses opp. Tar du for lett på jobben, ender du opp med et kjøkken som irriterer deg når du bruker det og som ikke gir deg full uttelling når boligen skal selges.
Dette bør du ha tenkt gjennom før du bestemmer deg for hvordan ditt kjøkken skal være:

Åpen eller lukket løsning?

Er kjøkkenet du skal pusse opp i et separat rom med tilknytning til stua? Da kan det være verdt å undersøke om veggene kan tas ned, slik at du kan lage en åpen kjøkkenløsning. Er det bærevegger som skiller rommene, kan det fortsatt være mulig å få til en åpen løsning ved hjelp av bærebjelker. En åpen løsning kan bidra til at boligen din fremstår som større og mer luftig. Kjøkkenet innlemmes i den sosiale sonen og lyset deles broderlig mellom stue og kjøkken slik at begge rom får et mer åpent preg. Dette er noe du selv kan ha glede av når du bruker kjøkkenet og noe som appellerer til de fleste potensielle kjøpere. Vær oppmerksom på at matlukt og rot etter matlaging er noe som i større grad forfølger deg inn i stua om du tar ned veggene.

Avtrekk

Nettopp frykten for et hus med konstant matlukt er bakgrunnen for at mange vegrer seg for å kvitte seg med kjøkkenveggene. Men før du konkluderer skal du være klar over at det finnes gode løsninger for å forhindre at stekosen sprer seg når du lager mat. Det finnes to hovedkategorier innen vifteløsninger; avtrekk og resirkulasjonsvifter. Førstnevnte fører lufta ut av huset, mens resirkulasjonsviftene renser lufta og sender den tilbake i rommet igjen. Avtrekksvifter er mest effektive, men det er ikke alle som har anledning til å installere dette der de bor (for eksempel i boligblokker). Uansett vil ditt valg av vifteløsning være avgjørende for hvor vellykket oppussingen blir. Det finnes effektive løsninger innen begge kategorier og det kan være klokt å investere i en god vifte om du lager mye mat eller skal ha åpen kjøkkenløsning. I tillegg finnes det mange spennende varianter som i utforming bidrar til å øke inntrykket av kjøkkenet ditt.

Lys

Både behagelig belysning på kjøkkenet og muligheten for god arbeidsbelysning er viktig for trivselen. Snakk med fagfolk som kan belysning før du bestemmer deg for hvor og hvor mange lyspunkter du skal ha på kjøkkenet. Samtidig spiller det en stor rolle hva du gjør med vinduene. Trenger du mer skapplass og må ofre et vindu? Se på muligheten for å legge et liggende vindu under overskapet, for å sikre mer naturlig dagslys inn i rommet.

Arbeidsprosessen

Hvordan du plasserer de ulike «arbeidsstasjonene» i forhold til hverandre er noe du bør ha et bevisst forhold til når du designer kjøkkenet ditt. Hvor bør du ha benkeplass for kutting av råvarer? Hvor bør denne arbeidsplassen stå i forhold til vasken? Bør stekeovnen plasseres under stekeplatene eller bør den bygges inn i et høyere skap? Skal du ha to stekeovner? Plassering av de ulike elementene spiller en viktig rolle for hvor intuitiv og effektiv arbeidsprosessen din blir når du lager mat. Sett av tid tidlig i prosessen til å diskutere dine kjøkkenvaner med en som til daglig jobber med å designe kjøkken. Slik øker sjansen for at du får et kjøkken som passer til ditt bruk.
Dette er ikke noe du nødvendigvis ville oppdaget viktigheten av ved første øyekast. Men det er noe du kan komme til å irritere deg over i mange år om du ikke har gjort det riktig. Les også vårt blogginnlegg med nyttige tips om planleggingen av nytt kjøkken samt gjør-det-selv-tips !

Benkeplata

Stein, tre eller laminat? Det beste svaret for mange er kompositt. Det er et blandingsmateriale som krever minimalt med vedlikehold, samtidig som det er slitesterkt og kan kle de fleste typer kjøkken. En ordentlig benkeplate i stein er i mange sammenhenger flott og alene et element som virkelig hever inntrykket av kjøkkenet. Samtidig er dette et relativt kostbart alternativ. Som naturprodukter flest vil også en benkeplate i stein ha behov for vedlikehold.
Vedlikeholdsbehovet for en benkeplate i tre er hovedårsaken til at mange vegrer seg for å velge dette materialet. Men med den rette oppfølgingen, pleien og varsomheten vil en benkeplate i massivt tre være noe som gir kjøkkenet ditt et eksklusivt preg. Etter noen års bruk vil det ofte også gå an å slipe ned benkeplata, om det er skjemmende sår, hakk eller vannskader på den. Laminat er ofte det rimeligste valget og dessuten kledelig for mange kjøkken. Men vær klar over at mange laminattyper må byttes ut hyppig på grunn av slitasje. Da må du ta med i regnestykket at benkeplata ikke har like lang levetid som resten av kjøkkenet. En tung investering i benkeplate vil ikke nødvendigvis betale seg når du skal selge boligen, men det vil bidra til at du får mer glede av kjøkkenet selv.

Lite plass?

Med dagens boligpriser er det ikke til å komme fra at mange av oss er nødt til å bruke kvadratmeterne våre ekstra smart. Det er årsaken til at nye boliger som regel har små, åpne kjøkkenløsninger, mens eldre hus har store, lukkede løsninger. Lite areal til rådighet vil også innebære lite lagringsplass. Vit at det finnes mange smarte løsninger for lagring hos flere kjøkkenleverandører. Sokkelskuffer, for eksempel, gir deg masse ekstra lagringsplass uten at det får kjøkkenet til å se overfylt ut.

Personlig stil eller i tråd med trendene?

Et kjøkken varer fort to tiår og på samme måte som for baderommet er det en årsak til at mange er relativt konservative ved farge- og designvalg. Om du har et langt perspektiv på bosituasjonen din, har du også mindre å tape på å være leken i utformingen av det nye kjøkkenet. Dersom du planlegger å selge i løpet av de nærmeste årene, kan det lønne seg å ta mer hensyn til hva markedet foretrekker.
Pusser du opp med tanke på videresalg, bør du tenke gjennom (og diskutere med megler) hvilke målgrupper som kan være interessert i boligen din. Velg et kjøkken som vil appellere til disse målgruppene. Potensielle kjøpere ser på bilder i annonsen og går på visning for å se om de kan forestille seg selv og sitt liv i den aktuelle boligen. For mange er det nettopp på kjøkkenet det er enklest å leve seg inn i ny tilværelse i ny bolig.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0