Vårpussen som gir hagemøblene dine glansen tilbake

26. april 2024 av Krogsveen
Er hagemøblene dine skitne og slitt? Den deilige våren er i anmarsj, og her får du tips om hvordan utemøblene får tilbake glansen.
Tiden er inne for en vårpuss. Dersom du ikke ga hagemøblene dine høstpleie etter en lang sommersesong, er det på tide å klargjøre dem for en ny sommer. Med enkle grep kan de rett og slett bli som nye.

Her gir vi deg noen gode tips til vedlikehold av hagemøblene.

Få glansen tilbake i teakmøblene

Teakmøbler som ikke jevnlig behandles, blir etter hvert grå og værslitte. Vedlikeholdet av teakmøbler gjøres i to trinn.

1. Vask møblene godt med teak-rens. Sørg for å komme godt til i alle kriker og kroker. Bena er veldig utsatt, og trenger en ekstra omgang med vask.

2. Påfør deretter flere strøk med teakolje, til treverket er mettet.

Dersom teakmøblene er veldig slitt, kan det lønne seg å pusse dem ned med sandpapir. På den måten fjerner du trefibre som har reist seg eller fliset seg.

Metallmøbler kan bli som nye

Enkelte metaller som stål og jern ruster. Dette er den største utfordringen med slike møbler. Aluminiumsmøbler anbefales. Aluminium ruster nemlig ikke.

Rust kan være vanskelig å fjerne. Dersom hagemøblene har fått rust, finnes det imidlertid grep som kan forhindre videre rustangrep.

Først bør du vaske møblene godt. Deretter fjerner du rust og maling. Bruk en stålbørste, og sørg for å komme til over alt. Også i kriker og kroker.

Deretter kan du påføre rustolje, som trekker inn i rusten. Når rustflekkene er mettet med olje og har silkematt glans, lar du det tørke over natten. Deretter kan du male møblene dine i den fargen du ønsker.

Få gamle plastmøbler til å skinne igjen

De fleste hagemøbler i plast falmer raskt, og det er slett ingen en enkel oppgave å få tilbake glansen i møblene.

Men – det går fint an å friske dem opp! Her gir vi deg et par gode tips.

Vask vekk overfladisk skitt med husvask. Bruk eventuelt spesialmidler dersom skitten er vanskelig å få vekk.
Deretter kan du vaske med møbelrens, før du etterbehandler med voks. På denne måten gir du plastmøblene glansen tilbake.

Du kan også rengjøre og avfette plasten ved å gni inn møbelrensemiddel med poleringsstålull. Tørk av med lofrie bomullskluter eller universalkluter.

Etter noen minutters tørketid påføres en beskyttende voks som poleres inn i overflaten. Voksen kan også med fordel brukes på nye, fargede møbler. De vil da beholde glans og farge lenger.

Husk å bruke gummihansker – uansett hva slags møbler du skal behandle og fornye.

Lagring av hagemøbler

Vinterlagring av vintermøbler bør aller helst skje på et tørt og luftig sted. De skal lagres akkurat som du ville gjort med veden din.

Dersom du lagrer møblene dine under en tett presenning, er det store sjanser for at du vil få fukt, og etter hvert sopp og råte i hagemøblene dine.

Har du ikke en luftig terrasse som gir naturlig lufting under møblene, bør du sette dem på paller, eller bygge opp med et eller annet som gir møblene lufting fra undersiden.

Kilder:
Foto: istock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0