poster

Rengjøring av hagemøbler - skrubb og gjør klar for våren!

30. mars 2020

Våren er i anmarsj og den deilige utetiden på terrassen og i hagen er endelig her. Om ikke du sørget for å skrubbe og gi hagemøblene nødvendig pleie før de ble satt bort for vinteren, så er tiden inne nå - her får du gode tips!

Del

Har du opplevd det? Den første varme vårdagen er der og du leter frem hagemøblene som du bare satt halvveis under tak før vinteren kom helt plutselig. Hagemøblene er møkkete og kanskje også ødelagt etter vinteren, og det frister ikke helt å sette dem ut allikevel. Ikke fortvil! Med enkle grep blir hagemøblene som nye igjen!

Gjør hagemøblene klar for våren!

Her er tips til rengjøring av forskjellige hagemøbler:

Teakmøbler

Teak som ikke beskyttes blir etter hvert grått og værslitt. Fornying av teakmøbler gjøres i to trinn:

  1. Vask møblene godt med teakrens, sørg for å kommer godt til å alle kriker og kroker. Beina til utemøblene er veldig utsatt og trenger en ekstra omgang vask.
  2. Påfør en teakolje, igjen og igjen til treverket er mettet.
  3. Dersom teakmøblene er veldig slitt kan det lønne seg å pusse ned først slik at du fjerner trefibre som reiser seg eller fliser seg.

Metall

Utfordringen med hagemøbler i metall er rust. Har hagemøblene først fått rust kan det være vanskelig å fjerne dette, men du kan gjøre noe for å forhindre videre angrep:

  1. Som for hagemøbler i tre, er det viktig å først vaske møblene godt.
  2. Fjern all løstsittende rust og maling, bruk børste for å komme til i alle kroker.
  3. Påfør rustolje som trekker inn i rusten. Når rustflekkene er mettet med olje og har en slikematt glans, la det tørke over natten før evt. maling.
  4. Mal i favorittfargen din!

Plast

Hagemøblene i plast falmer raskt, og ser etter noen få år skitne og grå ut. Det er ikke så lett å få tilbake den opprinnelige fargen når de først har falmet, men det går fint an å friske opp også plastmøblene:

  1. Overfladisk skitt vaskes vekk med husvask, bruk evt. spesialprodukter om skitten ikke går bort. En vask med møbelrens og etterbehandling med voks kan gi tilbake fordums glans.
  2. Rengjør og avfett plasten ved å gni inn møbelrensemidlet med poleringsstålull, og tørk av med lofrie bomullsfiller eller universalklut.
  3. Etter noen minutters tørketid påføres en beskyttende voks som poleres inn i plasten. Voksen kan med fordel også brukes på nye og fargede møbler, som da vil beholde glans og farge lengre.

For vask og rens av alle typer hagemøbler gjelder følgende: Husk å bruke gummihansker!

Lagring av hagemøbler

Selv om det nå er tid for å hente frem hagemøblene kan det allikevel være greit å merke seg en veldig fin huskeregel når det gjelder lagring av hagemøbler. De skal lagres slik som veden : tørt og luftig. Er det fuktig under presenning er det stor sjans for sopp og råte i hagemøblene dine. Dersom du ikke har en veranda eller terrasse, som gir naturlig lufting under møblene, å lagre møblene på, bør du sette de på noen paller eller bygge opp noe under møblene som gir lufting fra undersiden.

Husk også rengjøring av markiser !

Kilder: www.ifi.no , www.hageoghus.origo.no

Foto: iStock