Slå til når du finner hyttedrømmen!

4. juni 2024 av Krogsveen
- Det er få fritidsboliger i markedet. Har du funnet drømmestedet, bør du slå til med en gang! Det sier hyttemegleren Henrik Tangen hos Krogsveen Bamble.
Henrik Tangen har lang erfaring med å selge hytter i skjærgården. Han har ett klart og tydelig råd til deg som planlegger kjøp av fritidsbolig.
- Når anledningen er der, og drømmehytta ligger der, må du slå til. Mange andre tenker som deg og drømmer om det samme, og det kommer garantert ikke til å komme mange nye hytter i markedet i tiden som kommer. Da må du kjenne din besøkelsestid, sier Tangen.
Henrik Tangen tar med seg de som vil på visning rundt i skjærgården
Han forklarer budskapet slik:
- Det er absolutt muligheter, også i dagens marked, men det er få hytter for salg ved inngangen til denne sommeren. Jeg opplever at kjøperne er veldig grundige. De gjør researchen på forhånd, og får da raskt vurdert om objektet er noe for dem. Når de har gjort disse undersøkelsene på forhånd, blir det sjelden bomtur.

Fremskyndet salg – selgers marked

Koronaårene var «all-time high» for Henrik Tangens del. Fritidsboligmarkedet tok nærmest av, og kjøperne fikk hjelp av Norges Bank, som kuttet styringsrenten kraftig. Bankene fulgte etter, og det ble billig å låne penger.
- Det var ingen handelslekkasje for de som ville ha fritidsbolig. De måtte handle i Norge. Interessen ble stor, og i tillegg ble det lagt ut mange fritidsboliger for salg. Flere så sitt snitt til å få en god pris, for markedet var så til de grader selgers marked, sier Tangen.
Han erfarte at mange hadde sittet på hytter de ønsket å selge en gang i fremtiden.
- Da koronapandemien kom, og de så utviklingen i markedet, fremskyndet planene sine, sier Tangen.
I tillegg ble det ene rentekuttet etter det andre servert markedet fra Norges Bank.
- Det ble nærmest gratis å låne penger, noe som medførte stor etterspørsel og mye salg. I ettertid ser vi at det ikke på langt nær er så mange fritidseiendommer som selges. Det er naturlig, når interessenter der ute har fremskyndet planer, og fortet seg å realisere eiendommer de hadde tenkt å selge frem i tid. Dette har ført til færre salg i ettertid. Og det gjelder fortsatt, faktisk. De som har hytter i dag, beholder dem. Jo, det har blitt dyrere å eie en fritidsbolig, men de som kjøpte under koronaen, har normalt god råd. De påvirkes ikke vesentlig av høy rente, forklarer Tangen.
I markedet han selv opererer, fra Porsgrunn i nord til Kragerø i syd, understreker han at det selges fritidsboliger i nær sagt alle prisklasser.
- Fra 2,5-13 millioner, skyter Tangen inn.
- Dyre hytter har blitt solgt ganske greit, men ettersom det har vært så lavt tilbud den senere tiden, har også fritidsboliger i lavere prissegmentet gått veldig bra. Mars og april har for min egen del vært på høyde med koronatiden, opplyser han.
Trenger du råd om fritidsmarkedet, kontakt den erfarne fritidsmegleren Henrik Tangen, Daglig leder og fagansvarlig i Bamble.

Lavt tilbud

Han understreker at dette også har noe å gjøre med Krogsveens markedsandel i området. I Bamble har Krogsveen stått for 73% av hyttesalgene i år.
- Vi får inn veldig mye av det som omsettes, og så opplever jeg at interessentene er målrettet og dedikerte, og en stor andel av de som ser etter hytter har handlet nå. Men nå opplever jeg færre budrunder, og heller flere salg som omfattes av forhandlinger. Den siste måneden har dette endret seg betraktelig, sier Tangen.
Fritidsbolig er et luksusgode som ingen MÅ ha, påpeker Tangen.
- Men de som ønsker det, må kjenne sin besøkelsestid, fordi tilbudet er så lavt. Det er nemlig ikke flust med eiendommer – kanskje nettopp en slik eiendom du leter etter, sier han.
Han forteller imidlertid at luksusgoder med prisnivåer etablert i gode markeder står seg godt, også godt hjulpet av færre eiendommer som kommer i markedet.

Markedet har funnet sin takt

Signaler fra Norges Bank sier at vi kan vente oss en rentesenking i løpet av det neste året.
Tangen tror fritidsboligmarkedet ved sjøen har funnet sin takt.
- Prisnivået er allerede høyt. Jeg tror derfor ikke en rentereduksjon vil medføre at vi får en ytterligere prisøkning. Da måtte etterspørselen eventuelt øke mer, og jeg tror ikke det blir fasiten. Vi har et velfungerende fritidsboligmarked, med få muligheter for de som er i dette markedet, sier han.
Han opplyser at fritidseiendommer som selges før sesongen selges for gode priser. Det lønner seg altså å selge tidlig hvis du planlegger et salg i løpet av året.
- På denne årstiden møter man flere interessenter, for disse interessentene har gjerne brukt vinteren til å bestemme seg. Hver gang det selges en fritidsbolig blir det én færre som skal kjøpe seg fritidsbolig i inneværende sesong, sier Tangen.

- Kjenn din besøkelsestid

Han kjører fortsatt en-til-en-visninger, men prøver i all hovedsak å samle opp til felles visninger.
- Jeg forsøker å samle opp, slik at vi kan vise frem fritidsboligene til flere samtidig. Men jeg er også veldig opptatt av å kunne tilfredsstille kundene, og finne tidspunkter som passer for hver enkelt. Men jeg tilstreber å ha fellesvisninger, rett og slett for å ha en effektiv gjennomføring av visninger.
- MEN - du må kjenne din besøkelsestid. Det kommer så lite fritidsboliger på salg nå, og spesielt i tiden som kommer. Du MÅ slå til når du finner drømmehytta, sier Henrik Tangen.