poster

Slik legger du et godt grunnlag for en vellykket boligjakt

17. februar 2021

På boligjakt? Det viktigste du kan gjøre for å komme i mål med kjøp av drømmeboligen er å legge arbeid i den innledende behovskartleggingen. Deretter må du avpasse dine ønsker og behov med din økonomiske situasjon slik at du får kartlagt ditt mulighetsområde.

Cathrine Wæraas Temmerud
av Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling
Del

Våre lokale meglere kjenner boligene og prisnivået i sitt område som sin egen bukselomme og kan hjelpe deg med å finne frem til områder og boliger som passer deg og din lommebok. Viktige ting å tenke over og gjerne gjennomgå sammen med din lokale Krogsveen megler er å sette opp en liste på MÅ HA og KJEKT Å HA i din nye bolig og ta en aktiv stilling til disse. Hvilke MÅ HA kan du absolutt ikke gi avkall på? Noen tips i forhold til å tenke over en del MÅ HA elementer du kan lempe på:

Noen tips til MÅ HA elementer du kan vike på:

  • Må ha heis – hva med å finne en bolig i høy 1.etasje eller 2. etasje?
  • Må ha ferdig oppusset og god standard. Hva med å betale en lavere inngangsverdi, se potensialet for endring og pusse opp? Det behøver ikke å bli så dyrt å få hjelp til dette.
  • Må ha “riktig” område og beliggenhet. Hva med å søke råd hos din lokale megler for å finne alternative boområder?

# Beliggenhet – vær åpen, men samtidig ærlig

Vær åpen for å søke i andre og kanskje rimeligere boligområder enn det du hadde tenkt deg på forhånd, men vær samtidig ærlig mot deg selv i forhold til hvor du kan tenke deg å bo. Beliggenhet er viktig for de fleste og ny kunnskap kan gi deg endret syn på dette. Men ikke undervurder din egen magefølelse.

Du er på leting etter et godt sted å bo, det er det viktigste å tenke på når du planlegger. Samtidig er det lurt å ha i bakhodet at det er når du kjøper du legger grunnlaget for et godt salg senere.

Noen viktige faktorer for å gjøre et godt kjøp kan være:

  • Kjøp i et område som ser ut til å være i fremgang og vekst.
  • Kjøp og selg i samme marked, da er du mindre utsatt for markedssvingninger
  • Kjøp noe som passer din livssituasjon nå og i nærmeste fremtid
  • Kjøp i et område du vet du vil trives og som passer livsstilen til deg og din familie

# Bruk din lokale meglers kompetanse

Det å få hjelp av en lokalkjent og erfaren megler i den innledende fasen i boligkjøpsprosessen kan være veldig smart. Megler vil hjelpe deg med å sjekke ut boligprisene i området du søker, si noe om utviklingen og planene for området og kvaliteten på boligene og bomiljøet. Sist, men ikke minst får du beskjed om boliger som kommer for salg og som matcher dine ønsker– før de blir markedsført.
Dersom du allerede har en bolig kan det være gunstig å få en verdivurdering av denne på et tidlig tidspunkt slik at du har noen overordnende økonomiske rammer å holde deg til.

# Sett av tid

Suksessen ligger i god planlegging. Men du har sikkert erfart at det er vanskelig å sette av tid til å kartlegge drømmer og behov. Prøv allikevel å sette av nok tid til behovsanalyse. Det endelige boligkjøpet vil helt sikkert avvike fra denne. Men du vil allikevel oppleve at det er lettere å komme videre i prosessen hvis du har gjort deg noen grunnleggende tanker på forhånd.

Lykke til med planleggingen!

Cathrine Wæraas Temmerud
Direktør for marked, fag og kompetanseutvikling

Cathrine Wæraas Temmerud