Slik velger du riktig husfarge

13. juni 2018 av Krogsveen
Det er ikke ofte man maler huset, og fargen du velger skal vare lenge. Hvilken farge holder best, og hvilken farge er best å velge med tanke på salg av huset?
Stadig flere maler huset sitt grått, og mange har blitt sprekere i valg av farger når huset skal males. Men er det egentlig lurt å male huset sitt i en farge som skiller seg ut, eller bør man velge mer tradisjonelt?
Hvis du ikke har planer om å selge huset, før det er på tide med et nytt malingsstrøk, kan du male huset i akkurat den fargen du liker best, så lenge den passer noegnlunde greit inn i nabolaget. Men hvis du har planer om å selge huset innenfor de nærmeste årene, eller vil være sikker på å velge en farge du ikke selv blir lei, kan det være lurt å velge en mer nøytral farge som mange vil like og som du selv ikke så lett blir lei.
Hvitt er uten tvil den mest populære husfargen i Norge, og grått kommer inn som en god nummer to. Hvite hus har en lang tradisjon i Norge. Tidligere var hvitt en veldig eksklusiv farge, siden de hvite pigmentene var svært kostbare. Fortsatt er hvitt manges favoritt husfarge. Men grått i mange ulike nyanser har også blitt veldig populært de siste årene. Til et grått hus passer det særlig godt med hvite vinduskarmer som fremhever detaljene godt.
Valg av husfarge

5 gode tips når du skal velge husfarge

1. Ta hensyn til omgivelsene
Hvis du bor i et område der husene ligger tett, kan du lett bli upopulær om du velger en husfarge som skiller seg ut. Det betyr ikke at du ikke kan ha en annen farge enn nabohuset, men velg farger som harmonerer.
2. Tenk på beliggenheten
Har du et hus som ligger i nærheten av skogen, eller en trafikkert vei, vil det være mer utsatt for begroing eller forurensning. Da kan det lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke så lett blir misfarget. Har du et hus som blir utsatt for sterk sollys vil hvitt være en mer praktisk farge.
3. Detaljer
Hvis du ønsker et rolig og harmonisk uttrykk vil det være lurt å male hele huset i samme farge. Hvis du ønsker å fremheve ulike detaljer eller skape et hus med mer særpreg, vil det være lurt å male for eksempel vinduskarmer og pyntelister i en annen farge.
4. Test fargen
Før du kjøper inn store mengder ferdigblandet maling, vil det være lurt å teste malingen på huset. Den kan se veldig annerledes ut på veggen enn på en liten prøve i butikken. Lag gjerne en oppstrøksprøve, der du maler et par bord to eller tre strøk, slik at du får riktig farge. Spør etter en prøveboks på en halv liter.
5. Få tips av proffene
Flere malingsprodusenter har egne apper som lar deg laste opp et bilde av huset ditt, slik at du enkelt kan se det i ulike farger. De kan også veilede deg om hvilken farge og hvilken type maling som passer best til akkurat huset ditt. Ta gjerne med et bilde av huset ditt til malingsbutikken. Da får du best hjelp.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0