Slik kvitter du deg med sølvkre og skjeggkre i boligen din

22. januar 2024 av Krogsveen
Her gir vi deg gode, enkle råd om hvordan du kan forebygge, eller kvitte deg med skjeggkre og sølvkre.
Har du oppdaget sølvkre eller skjeggkre i egen bolig? Den gode nyheten er at disse skrypdyrene er helt ufarlige – både for mennesker og dyr.

Finner du sølvkre i boligen din, bør likevel varsellampene lyse; krypene kan nemlig være et tegn på noe annet, og langt verre: Fuktproblematikk.

Sølvkre krever nemlig svært høy fuktighet for å overleve og formere seg. Derfor bør du absolutt la en fagmann ta en fuktsjekk på de rommene som er attraktive for sølvkreene.

Sølvkre - vingeløse dyr

Sølvkre er grå/sølvaktige i fargen. De er vingeløse og opp mot en centimeter lange. Sølvkre er lysskye, og jakter mat om natten. Sølvkreene holder seg gjerne skjult i sprekker, under lister, bak skap, under benker og under gulvbelegg og fliser. Dette er gjerne steder der det ofte kan være fukt, og samle seg opp næring for sølvkreene.

Sølvkreets viktigste næringskilde er stivelse, som de finner i alt fra papir og smuler, til muggsopp.
Sølvkre - trives der det er fuktig

Skjeggkre - sprer seg til hele boligen?

Kanskje enda mer ubehagelig er det å finne skjeggkre i boligen din. Skjeggkre trives nemlig der det er tørt, og sprer seg til hele boligen.
Skjeggkre er større enn sølvkre, med tydelige haletråder. De trives i hulrom og sprekker, under listverk, bak skap og benker, og under gulvbelegg. Skjeggkre har dessuten stor spredningsevne, og finner næring i stivelse som er i papir og smuler. Skjeggkre tar altså hele huset i bruk.
Skjeggkre - trives der det er tørt og tar i bruk hele huset

Slik forebygger du

Har du ennå ikke oppdaget sølvkre eller skjeggkre i boligen din, men frykter at det skal skje? Du kan gjøre enkle tiltak for å hindre at du får sølvkre eller skjeggkre i boligen din.

1. Reparer eller fjern dårlig gulvbelegg og løse flisefuger. Tett igjen listverk og andre gjemmesteder. På den måten sørger du for at sølvkre og skjeggkre ikke finner gjemmesteder.
2. Støvsug ofte, slik at de ikke har noe matfat å forsyne seg av.

3. Unngå høy luftfuktighet ved hjelp av god ventilasjon og tilstrekkelig oppvarming. Gode hjelpemidler her er varmekabler og vifter.

4. Sett ut limfeller dersom du mistenker sølvkre eller skjeggkre. Sett fellene der du mistenker at de kan holde til.

Nysgjerrig på prisutviklingen i ditt område? Sjekk her

Slik blir du kvitt sølvkre og skjeggkre

Hvordan kvitter du deg så med sølvkre og skjeggkre? Det finnes en rekke enkle metoder du kan ta i bruk for å fjerne krypdyrene fra boligen din.

Slik fjerner du sølvkre:
1. Sølvkre er avhengig av høy luftfuktighet for å overleve. Øk derfor temperaturen og forbedre ventilasjonen på rom som er utsatt for fukt. Senker du luftfuktigheten, vil de normalt forsvinne av seg selv. Høy effekt på varmekabler eller vifteovner gir normalt et godt resultat. Uttørkingen bør foregå over et lengre tidsrom, slik at du blir kvitt alle individene.

2. Eventuelle fuktskader bør utbedres. Det er viktig at alle kilder til fuktighet fjernes.

3. Støvsuging foretrekkes, fremfor vasking. Hyppig vasking fører nemlig til at enkelte individer overlever. Vask fører med seg fuktighet, og dermed gunstige forhold der innsektene skjuler seg.

Slik fjerner du skjeggkre:
1. Støvsug ofte. En støvsuger er et meget godt redskap å bruke for fjerning av skjeggkre, som trives der det er tørt. Dersom du får støvsugd ut voksne individer, sammen med nymfer og eventuelle egg, har du kommet langt på vei for å fjerne skjeggkre.

2. Etter at du har støvsugd, er det viktig at støvsugerposens innhold destrueres, slik at dyrene ikke sprer seg igjen.

3. Sprekker og andre gjemmesteder bør tettes, slik at du reduserer antall skjulesteder for skjeggkre.

PS: Felles for både sølvkre og skjeggkre er at regelmessig rydding og støvsuging bidrar til å hindre at de dukker opp. Det er også gode virkemidler til å bli kvitt dem når de først har dukket opp.

Kilder:
Protector Forsikring, notat om Skjeggkre av Fred Herman
Folkehelsas informasjonsside om Sølvkre
Folkehelsas informasjonsside om Skjeggkre
Foto: istock