poster

Heksesot - hva er det og slik blir du kvitt det!

26. februar 2020

Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i hus, særlig på kalde flater som for eksempel dårlig isolerte yttervegger og der kuldebroer finnes. Flere boligeiere blir rammet av det og her kan du lese om hvordan du kan bli kvitt det.

Krogsveen
av Krogsveen
Redaksjonen
Del

Forskere mener å ha funnet en forklaring på dette fenomenet, og dette er viktig informasjon i arbeidet med å bli kvitt heksesoten. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du nemlig også kjenne årsakene til at den oppstår.

Hva er heksesot?

Heksesot dannes i luft og avsettes så på flater. Du ser det som skjemmende, sotaktige flekker, ofte klebrig, og det oppstår på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, på vegger, tak og på vindusruter. Misfargingen kan komme raskt og det kommer ofte vinterstid når det er kaldt ut og tørr luft inne.

first
second
third

Heksesot på vegg og tak i nyoppusset leilighet, heksesot i hjørne, og i skuff ved lagring av plastgjenstander.

Lurer du på hva boligen din er verdt? Sjekk din boligverdi her.

Hva er årsaken til heksesot?

Norske forskere mener de har funnet forklaring på hvorfor vegger og gjenstander i boliger plutselig får et svart belegg, såkalt heksesot. Sporene peker mot et bestemt stoff i de fleste malinger.

- Dette er svært viktig forskningsarbeid, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Etter å ha mottatt mange reklamasjoner fra huseiere med heksesot, har boligprodusentene engasjert norske forskere for å komme til bunn i hvorfor stadig flere hus plutselig får svarte vegger innendørs.

- De første tilfeller dukket opp i Norge i 2004, og antallet har økt med overgangen til mer miljøvennlige malingstyper, sier Jæger.

Fenomenet oppstår gjerne der det er benyttet løsemiddelfrie produkter ved oppussing. De løsemiddelfrie produktene bruker lang tid på avdampingsprosessen og etterlater et klebrig belegg som sot fester seg i. Heksesot oppstår ofte i nyoppussede og helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt. Heksesot gir en god indikasjon på at det er for dårlig ventilasjon i boligen.

Det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) brukte kun et halvt år på å komme frem til det de mener er en forklaring på heksesot.

- Det kan fortsatt være flere årsaker til heksesot, men dette er første gang vi får en god forklaring på fenomenet, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Heksesot på og ved lysbryter

Heksesot på og ved lysbryter

Synderen heter TMPD-MIB

Det høres ut som en agent fra en spenningsfilm, men TMPD-MIB er et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen.

De norske forskerne har funnet at stoffet fordamper over veldig lang tid og binder seg med ultrafine partikler i lufta, som i sin tur blir til større partikler som fester seg som heksesot. Fenomenet heksesot oppstår bare om vinteren, da lufta innendørs ofte er svært tørr.

Slik kan du bli kvitt heksesot

Nå som du vet mer om årsaken til heksesot er det som med så mye annet viktig å forebygge. Velg en annen malingstype, av den gamle typen om mulig. Sørg også for god utlufting, da dette øker sjansen for at sotpartiklene finner veien ut i stedet for å sette seg på veggen.

Utbedring av ventilasjon er også sterkt anbefalt, da du uten det aldri helt vil få bukt med problemet.

Pusse opp i de kaldeste vintermånedene?

Dersom du skal pusse opp i vintermånedene, sørg for god ventilasjon!  God ventilasjon er stikkordet  og avgjørende for å unngå heksesot. Sørg for god utlufting under oppussing, skift ut luften ofte ved å sjokklufte.

Har du først fått heksesot er eneste løsning å male over, men du må sørge for grundig rengjøring av området før du maler!

Her kan du lese mer om heksesot og forskningen rundt dette.

Finn en megler som kjenner nærområdet ditt. Ta kontakt her.

Kilde og foto: Mycoteam

Krogsveen
Redaksjonen

Krogsveen

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no