Slik vedlikeholder du terrassen din

14. april 2021 av Krogsveen
Jevnlig pleie av terrassen forlenger levetiden, og gjør vedlikeholdet enkelt. Her får du gode råd om hvordan du gjør uteplassen til et visuelt hyggeligere sted å oppholde seg.
Er den værbitt, slitt og grå, eller full av grønske, gammel olje eller beis?
Våren er her, og det er på tide å ta en ekstra sjekk på uteplassen du setter så umåtelig stor pris på i sommerhalvåret. Plassen der du samler venner og familie, griller, nyter utemåltider, leser en god bok eller soler deg. En pen og velstelt terrasse øker trivselen.

Kanskje det er nok med en vask?

En visuelt fin terrasse krever jevnlig stell og vedlikehold, men kanskje er det nok med en terrassevask?
Alle tregulv bør få en rengjøring etter en lang og værbitt vinter. Dersom tidligere overflatebehandlinger er godt utført, og fortsatt i stand til å beskytte treverket et år til, vil gulvet bli som nytt med en vask.
En terrassevask (bruk gjerne Husvask), vil effektivt fjerne misfarging, samt sopp- og algeangrep.
Slik gjør du det:
- Fukt gulvet med vann – gjerne fra hageslangen
- Påfør utblandet rengjøringsmiddel
- Skrubb med en vanlig kost, eller en terrasseskrudd dersom gulvet er spesielt skittent.
- Spyl godt for å fjerne skitt og rester etter vaskemiddelet.
Du kan også koble en terrassevasker til høytrykksspyleren. En terrassevasker kan brukes til fordeling av vaskemiddelet. De roterende dysene spyler ut vann og vaskemiddel uten å skade treverket.

PS: Bruk ikke høytrykkspyler direkte på terrassegulvet. Det fliser opp gulvet ditt.

Behandling med beis eller olje

Produsentene av terrassebeis mener det holder å beise terrassegulvet hvert tredje år. Terrasseolje krever noe kortere intervaller. Ifølge leverandørene, er beis mest brukt. Ved bruk av beis, kan du også velge hvilken farge terrassegulvet ditt skal ha.
Sjekk gulvet nøye før du starter behandlingen. Mange forhold spiller inn. Hvor værutsatt er gulvet? Sørvegger er utsatt for mye sol. I tillegg er det viktig å se om den forrige behandlingen ble utført på rett måte.

Terrasserens

Dersom gulvet ditt er stygt og misfarget, starter du med en terrasserens som vil fjerne mesteparten av den gamle overflatebehandlingen. Rensen vil rense og bleke treverket. Følg samme fremgangsmåte som når du skal vaske terrassen.
La rensen virke i 10-15 minutter før du bruker en hard skrubb koblet til forlengerskaftet.
Etter grundig skrubb og skylling må du vente til treverket er helt tørt, noe som tar to-tre dager med tørt og varmt vår- eller sommervær. Tørre gulvbord er svært viktig for et godt resultat.
Når treverket er tørt, kan du gi det en lett slip med sandpapir festet til en slipekloss. Et godt råd er å feste forlengerskaftet til slipeklossen. Du sparer ryggen, og arbeidet går både raskere og lettere.
Slipepapiret lager ørsmå riper i overflaten som sørger for bedre feste for beis eller olje. Slipingen vil også fjerne rester av tidligere overflatebehandling. Til slutt feier du bort støvet.
Påføring av beis/olje
- Velg rulle på forlengerskaft. Det er skånsomt for både rygg og knær.
- Påfør rikelig mengde beis eller olje i bordenes fulle lengde. Ta to-tre bord om gangen.
- Bruk ruller som kan låses, slik at de ikke roterer. Det gjør det enkelt å ta et etterstrøk for å fjerne overfødig væske.
- Bruk en egnet pensel for fortløpende påføring i sprekker mellom gulvbordene. Du kan også bruke en bred pensel som fordriver etter at rullen har gjort grovjobben.
- Det er viktig at det ikke blir liggende en hinne med beis eller olje oppå bordene. Dette vil føre til sprekkdannelser.
- Dekk til eventuelle blomsterbed eller gjenstander. På den måten slipper du sprutflekker fra rullen. Eventuelle flekker tørker du av med en gang.
- Sterkt sollys vil føre til at beis eller olje vil tørke for raskt – før det har trukket inn i treverket. Unngå derfor overflatebehandling i sterkt sollys.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0