logo
poster

Gi terrassen et ansiktsløft!

15. mai 2019

Ta deg en tur ut på terrassen, og slå blikket ned. Trenger den litt omsorg og pleie? Med jevnlig vedlikehold av terrassen, holder den seg like fin i flere år og det er enklere enn du tror.

Del

Hvordan står det egentlig til med terrassen eller plattingen etter vinteren? Er den full av grønske? Har den blitt slitt og grå? Har tidligere års beis- eller oljebehandling sprukket opp? Da er på tide med litt vedlikehold før sommeren setter inn for alvor – og her får du gode tips!

Tips om beising og oljing av terrassen

Nok med en vask?

Alle tregulv bør få en rengjøring etter vinteren. Hvis tidligere overflatebehandling er OK, og i stand til å beskytte treverket enda en sesong, vil gulvet bli som nytt igjen. En terrassevask (bruk gjerne Husvask) vil effektivt fjerne misfarging samt sopp- og algeangrep:

  1. Fukt gulvet med hageslangen.
  2. Påfør utblandet rengjøringsmiddel, gjerne med en sprøyte.
  3. Skrubb med en vanlig kost (eventuelt en terrasseskrubb hvis gulvet er spesielt skittent).
  4. Spyl godt for å fjerne skitt og rester etter vaskemiddelet.

Noen bruker også en terrassevasker som koples til høytrykksspyleren. En slik vasker kan også brukes til å fordele vaskemiddelet. De roterende dysene spyler ut vannet uten å skade treverket.

«Bruk av høytrykksspyler direkte over trebordene anbefales ikke!»

Ny behandling med terrassebeis- og olje

I dag selges det så å si bare vanntynnbare produkter. Produsentene av terrassebeis hevder at det ikke er nødvendig med ny behandling før etter tre år. Terrasseolje krever kortere intervaller. Beis er mest brukt. Med beis kan du også velge hvilken farge utegulvet skal ha. Vurder tilstanden til gulvet ditt, for det mange forhold som spiller inn, blant annet hvor gammelt og slitt utegulvet ditt er, hvor værutsatt det er på stedet (sørveggen med mye sol er sårbar) og om den forrige behandlingen ble utført på riktig måte.

Terrasserens før beising eller oljing?

  1. Hvis gulvet er spesielt stygt og misfarget, er løsningen å starte med en terrasserens. Den vil fjerne mye av den gamle overflatebehandlingen, og den vil rense og bleke treverket. Følg samme framgangsmåte som når terrassen skal vaskes (se over), men du må la rensen virke 10–15 minutter før du går løs med en hard skrubb koplet til forlengerskaftet.
  2. Etter grundig skrubbing og skylling, må du vente til treverket er helt tørt før du påfører ny beis eller olje. Det tar to til tre dager med godt og tørt vår- eller sommervær. At bordene er tørre før de behandles, er svært viktig for et godt resultat. Det er kun tørt treverk som er i stand til effektivt å suge til seg den beskyttende beisen eller oljen.
  3. Deretter er det tid for lett sliping. Det går raskt unna hvis du bruker forlengerskaft festes til en slipekloss. Slipepapiret lager bitte små riper i gulvet som gir bedre feste, dessuten vil slipingen fjerne rester av tidligere oppsprukket overflatebehandling. Fei bort støvet.

Tips om påføringen

  1. Begynn med rulle og forlengerskaft. Påfør fyldig med beis eller olje, kun to–tre bord om gangen, i sin fulle lengde.
  2. Moderne ruller kan låses slik at de ikke roterer. Da er det enkelt med et etterstrøk for å fjerne overflødig væske (se videoen – lenke under).
  3. Bruk en egnet pensel for fortløpende påføring i sprekkene mellom bordene. En bred spesialpensel er også egnet som fordriver umiddelbart etter at rullen har gjort grovjobben. Hvis utegulvet ikke er for stort, klarer du deg godt uten rulle.

- Det er viktig at det ikke blir liggende en hinne med beis eller olje oppå bordene som ikke har blitt ordentlig strøket ut. Her vil det bli sprekkdannelser!

- Dekk til blomsterbed og annet før du begynner med arbeidet. Det blir lett sprutflekker. Søl på gjerde eller vegg tørker du av umiddelbart.

- Unngå å overflatebehandle terrassen i sterkt sollys. Da vil olje og beis tørke for raskt, før de de har trukket seg inn i treverket.

Se instruksjonsvideo fra Jordan – olje eller beise terrasse, trinn for trinn

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd (tekst og bilder)

Kilder:
Jotun AS

Jordan AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu

Sentralbord: 67 52 95 50

Følg oss på FacebookMeld deg på nyhetsbrev

© 2021 Krogsveen AS

logo

Martin Linges vei 17, 1364 Fornebu
Sentralbord: 67 52 95 50

© 2021 Krogsveen AS 2018

PersonopplysningerBruk av cookies