Kjøpe bolig for første gang?

11. august 2021 av Krogsveen
I store deler av landet er det krevende å få inngangsbillett til boligmarkedet. Boligjakten fortoner seg som en lang rekke av skuffelser for mange førstegangskjøpere. Her gir vi deg mulige løsninger og hva du må tenke på før du velger en av dem.

Skaff deg finansieringsbevis

Første steg i boligjakten begynner hos banken og for å få deg et finansieringsbevis. Vit hva du har å kjøpe for, før du går på visning. Slik passer du på at drømmene dine kan bli til virkeligheten. Og at du er klar om en drømmebolig innen din rekkevidde skulle dukke opp.

Finansiering av boligen

Lånet bør ikke overstige tre ganger samlet bruttoinntekt, dette kan banken hjelpe deg med å beregne. Husk at utgiftene dine skal gi rom for mer enn bare boutgifter, særlig i studenttiden. Videre må du ta hensyn til:
  • Du må kunne tåle renteøkninger
  • Du må ha fast inntekt og egenkapital
  • Utleie er en mulighet du kan vurdere om du finner en bolig du i utgangspunktet ikke har råd til. Du kan leie ut inntil 50 prosent av boligens verdi skattefritt. Leieinntekten kan tas med i beregningen når du søker om boliglån.
  • Har du spart opp penger på BSU kan disse brukes til kjøp av din første bolig, i tillegg til eventuelt andre oppsparte midler eller hjelp fra foreldre.

Tips til foreldre som skal hjelpe barna inn på boligmarkedet

Noen foreldre har anledning til å bidra når barna skal ut på boligmarkedet.Det kan være gjennom å garantere for lånet, eller selv å bidra med et privat lån eller en gave. Her er det mange måter å løse det på, og videre mange hensyn som må tas. Er dette noe som kan skattlegges? Hvordan sørge for at øvrige barn får tilsvarende hjelp? Vi anbefaler en innledende prat med oss i Krogsveen eller en bankrådgiver for å diskutere hvilke løsning som egner seg best i hvert enkelt tilfelle.

Stanger du hodet i veggen? Tenk utenfor boksen!

Er du førstegangskjøper med lite inntekt og egenkapital? Og har du samtidig lyst til å bo i et område hvor «alle» andre jakter på bolig? Da er sjansen stor for at du vil bli sittende skuffet tilbake på barnerommet eller må leie.
Har du ikke råd til å bo i de tilsynelatende mest attraktive områdene, så er løsningen ganske enkelt å utvide horisonten. Oppsøk og utforsk områder du ikke kjenner fra tidligere. Snakk med meglere og andre som kjenner områder du selv akkurat har lært å kjenne, registrer dine ønsker i Krogsveens boligsøkerregisterså er du den første til å få vite om det når drømmeboligen dukker opp. Gjør deg kjent i flere områder og med prisene der. Kanskje ligger din inngangsbillett til boligmarkedet litt lenger fra bykjernen enn der du aller helst vil bo?

Du trenger ikke alt med en gang

Selv om heis, peis og balkong er fint å ha bør du vurdere nøye hva du faktisk trenger av fasiliteter og kvaliteter. Kanskje må du akseptere noe mer støy og mindre lys i din første leilighet? Med begrenset budsjett må man i alle fall se nøye etter hvilke kvaliteter man kan unnvære om man ikke vil konkurrere med dem med romsligere økonomi.

Kjøpe bolig med en venn?

Mange velger å kjøpe sin første bolig sammen med én eller flere venner for å ha mer å rutte med. For mange er dette en god løsning. Men om man ikke tar alle forholdsregler, kan boligkjøpet i verste fall gå ut over vennskapet. For å unngå det, anbefaler vi i Krogsveen at det inngås en skriftlig avtale før dere kjøper. Denne bør minimum inneholde følgende avklaringer:
  • Hva skjer når en av dere ønsker å flytte?
  • Hva om en ønsker å selge sin andel?
  • Er det rom for samboere eller at kjærester bor der i perioder?
  • Hva skjer om en av dere ikke betaler sin andel av huslånet eller andre kostnader?
  • Hvordan fordeler dere øvrige utgifter?
  • Er det greit med husdyr?

Pusse opp selv?

De strøkne leilighetene går selvsagt høyere i pris enn tilsvarende slitne leiligheter. Men også leiligheter som krever total oppussing går ofte overraskende høyt i pris. Husk å ta med hele regnestykket når du vurderer pris og hva du kan by. Men husk også at du kanskje kan gjøre oppussingen rimeligere ved å gjøre jobben selv. Og det er heller ikke sikkert du trenger å gjøre alt med en gang. Det kan bli vurderingen som gjør at du sikrer deg din første bolig. Les våre Gjør det selv-vettregler!
Lykke til med boligkjøpet!
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0