Korona-krisen påvirker boligmarkedet

1. april 2020 av Krogsveen
Korona-krisen har rammet oss med full tyngde, og boligmarkedet svarer med å bli avventende. – Det er et godt tilbud av boliger på markedet, og fremdeles en god del kjøpere. Men det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke prisene, sier Stian Kløfta, administrerende direktør i Eiendomsmegler Krogsveen.
I forrige uke var salgsvolumet på 70 % sammenlignet med samme periode for et år siden.
- Det er grunn til å forvente at markedet vil reagere med at attraktive boliger opprettholder et godt prisnivå, eller blir gjenstand for en budrunde, mens det kan ta lenger tid å få solgt andre typer boliger. Noen vil også trolig bli solgt under prisantydning, sier Stian Kløfta.

Viktig med god dialog med banken

Etter at Korona-krisen slo til for fullt i Norge, har bankene blitt stimulert til å sette i verk tiltak for å hjelpe forbrukere i en vanskelig tid.
Et av Korona-tiltakene som kan hjelpe deg på veien mot boligkjøp, er lettelsene i Boliglånsforskriften mens krisen pågår. Bankene kan nå gjøre unntak i bestemmelsene om belåningsgrad, betjeningsgrad og avdragsbetaling i inntil 20 prosent av utlånsvolumet i hele landet.
- Unntaksgrensen er normalt åtte prosent i Oslo og ti prosent for resten av landet. Det er altså mer rom for fleksibilitet enn tidligere, og det kan komme kjøperne til nytte, presiserer Kløfta.
For å få aksept på bud, må finansieringen være i orden og kunne bekreftes til megler.
Både for selgere og kjøpere er det lurt å ha god dialog med banken, og drøfte ulike situasjoner som kan oppstå, sier Kløfta. Du kan for eksempel undersøke om det er mulig å få avdragsfrihet frem til Korona-krisen er over, tilføyer han.

Følg med på prisutviklingen

Våren er normalt sett en god årstid for omsetning av boliger. Flere boligselgere har kjøpt ny bolig allerede, og skal i gang med salg av egen.
- Mange av de som har boligen ute for salg nå, ønsker utvilsomt å få til en handel innen kort tid. Det er likevel lite som tyder på at de er desperate, slik at kjøpere oppnår veldig store prisavslag, sier Kløfta.
Følg nøye med på prisutviklingen i markedet, gjerne gjennom Krogsveen sin prisstatistikk. I tillegg bør du forhøre deg om hva ekspertene tror om prisutviklingen etter at dette er over, avslutter Stian Kløfta.
Ta gjerne kontakt med din lokale megler for gode individuelle råd eller Krogsveen Kjøpshjelp hvis du skal kjøpe
Vi står til disposisjon for deg i disse krisetider.

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0