Male? Husk det viktige forarbeidet!

24. oktober 2017 av Krogsveen
Har du malt en vegg eller et tak etter alle kunstens regler og endt opp med et lite tilfredsstillende resultat? I de aller fleste tilfellene er årsaken at de forberedende øvelsene ble ”glemt” eller utført på feil måte. Et grundig forarbeid er helt vesentlig for resultatet. Et perfekt malearbeid kan aldri dekke over et dårlig underlag.
Med riktig grunnarbeid går malingen som en lek!

Slik gjør du et grundig forarbeid før maling:

Rengjøring

Gamle flater må vaskes før ny behandling. Et skittent og fett underlag kan danne hinner som gir dårlig vedheft for malingen. Bruk et anbefalt rengjøringsmiddel (som for eksempel Husvask), og fjern såperestene med rent vann. De tradisjonelle vaskemidlene vi ellers bruker, anbefales ikke av malingsprodusentene. Grønnsåpe inneholder mye fett, salmiakk fjerner ikke fett og Zalo fører til mye skum under prosessen.

Skraping, sliping og sparkling

Fjern alt som er løst med skraper og slipepapir. Påfør sparkelmasse over hakk og ujevnheter. La det tørke før du går over med slipepapir. Større fordypninger må sparkles/slipes i flere omganger. I sprekker og overganger hvor det kan bli bevegelser, brukes akryl fugemasse. Slipestøvet tørker du bort med en mikrofibermobb.
Sliping uten støv 
Rullesparkling

Grunning

Grunningsmaling sikrer godt feste til maling og tapet. I tillegg vil dette bunnstrøket gjøre at underlaget vil suge likt av overflatebehandlingen. Det vil redusere faren for skjolder. Det er en rekke grunninger å velge blant. Heftgrunn er ideelt og nødvendig på glatte og vanskelige underlag. Grunning for bart tre og panel er et viktig førstestrøk som også låser fiberreisningen.
Grunning for sperre og isolering stopper gjennomblødning fra kvister og annen misfarging. Uten grunning på sparklede flater eller flekker vil det lett bli glansskjolder etter maling. Grunning er også viktig før tapetsering. Er tapetet lyst og veggen mørk, lønner det seg å blande inn farge i grunningsmalingen, ellers kan underlaget skinne igjennom. (Se blogg om tapetsering.)

Underlagsduk

Har veggen eller taket sprekker og småskader, kan det ofte lønne seg å montere en underlagsduk (også kalt veggfornyer eller sparkel på rull). Da får du et helt slett underlag for maling eller tapet. Dette produktet kan erstatte helsparkling.
Underlagsduk kan spare deg for mye sparkel- og slipearbeid
Slike duker finnes i mange typer og tykkelser. De aller tykkeste klarer å skjule grovmønstret fiskebeinsstrie. Hvis duken ikke er grunnet fra fabrikkens side, bør den grunnes. Duken monteres på samme måte som tapet, kant mot kant. Det er viktig å velge riktig type lim, og å påføre rikelige mengder med lim. Bruker du ikke nok, vil ujevnheter i underlaget bli synlige, og duken får dårlig vedheft til vegg eller tak.

Helsparkling

Helsparkling av en vegg krever litt innsats og fingerferdighet. Man må være lett på hånden når sparkelmassen fordeles med en bred stålsparkel. Etter tørking slipes veggen før nye lag med sparkelmasse strykes ut. Det er også mulig å påføre sparkel med en langhåret rull, men etterpå må massen jevnes ut med sparkelen.

Kle med gips

Et sikkert alternativ for å få et perfekt underlag, er å dekke veggen eller taket med gips. Gips er et dødt materiale, derfor er det også stabilt. Dessuten kan det ikke ta fyr. Platene, som er lette å dele og tilpasse, skrus fast til underlaget. Etterpå må alle skjøter og skruehull sparkles og slipes, i flere omganger. Platene er utstyrt med forsenkninger på hver langside, og i sprekken mellom to plater må det legges inn en armeringsstrimmel i sparkelen. I hjørnene brukes elastisk fugemasse.
Nymalt!
Lykke til med forarbeidet!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder:
Ifi.no, Puss opp – inspirasjon, råd og tips, gjør det selv (Aschehoug)
Foto: Ifi.no, Jordan og Beckers
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0