Slik fornyer du hjemmet ditt med gjenbruk

20. juni 2017 av Krogsveen
Gjenbruk er «in» i tiden – faktisk mer enn noen gang. Tenk gjenbruk og spar penger når du skal fornye boligen din.
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing. Vi pusser opp før vi skal selge boligen vår, og vi pusser opp for trivselens skyld. Vi ønsker å ha det trivelig mellom husets egne fire vegger.
Nordmenn kan gjøre det. Vi har nemlig både tid og penger.
Del opp prosjektene
Interiørdesigner Hege Abelvold mener i så måte at det er viktig å finne ut hvilken del av hjemmet ditt som er viktigst for deg.
- Målet bør ikke være å pusse opp så ofte. Finn heller de løsningene du vil trives best med over tid. OG – du trenger ikke pusse opp alt på en gang, sier Abelvold.

Gjenbruk er «in»

Men tidene endrer seg, og de siste årene har gjenbruk blitt veldig «in» i tiden. Folk kjøper brukte klær og brukte møbler.
Abelvold mener noe av årsaken til all oppussingen er de fire årstidene vi har her i Norge.
- Det er et behov for å markere årstidene. Ofte er det ikke så store endringer enkelte ganger gjelder det bare å flytte på ting og møbler, sier hun.
Hva betyr noe for deg?
Hun mener det er viktig å få en oversikt over hvilke ting som virkelig betyr noe for deg.
- Det å få frem fine ting er undervurdert. Da må du først kvitte deg med noe, slik at det er mulig å se hjemmet ditt i et nytt lys. Spør du deg selv om du virkelig trenger det her, så unngår du også impulskjøp, sier hun.
Noen bare elsker å pusse opp, og har det som en kontinuerlig hobby. Flere og flere av oss ønsker stadig å endre på stil og romfølelse.
Innendørs maling er noe av det vi gjør mest av når vi skal pusse opp. Ny farge på veggen økter ofte trivselen markant.
- Men du trenger ikke nødvendigvis male hele veggen. Ofte holder det med et avgrenset felt, sier hun.

Grønne planter

Å heve trivselen bør heller ikke koste skjorta. Interiørdesigneren har en rekke forslag til hvordan det er mulig å heve både trivsel og verdi med enkle grep.
- Grønne planter, sier Abelvold.
-Grønne planter, maling av gulv eller vegger, bytte fronter på skap eller kjøkken, eller eventuelt spray-lakkere de du har. Møbler kan pusses, males og gjenbrukes i en helt ny farge. Eller motsatt; fjerner du malingen får du et helt nytt møbel, sier Abelvold.
Materialer du allerede har, kan brukes på flere måter.
- Du kan for eksempel bruke gulvpanel på veggene. Det er et enkelt grep, med materialer du kanskje allerede har, og som vil få folk til å sperre opp øynene når de får se det, sier hun.

Personlig kunst

Abelvold påpeker at belysning, gardiner, eventuelt ikke gardiner, og det du henger på veggene, også kan utgjøre en stor forskjell. Kanskje har du bilder du kan sette rammer på, eller kanskje kan du få tak i et kult bilde på et loppe- eller bruktmarked.
- Folk er flinke til å ta bilder, så hvorfor ikke droppe bildene som «alle» har, og heller lage litt personlig kunst? Her kan du for eksempel bruke spennende materialer som metall, glass, finerplater – for å nevne noe. Tenk utenfor boksen – utenfor A4, sier hun.

Her er noen gode råd som kan gi boligen din en fornyelse du har lengtet etter:

1. Flytt på møbler. Ommøblering kan gi deg et helt «nytt» rom.
2. Rydd unna rot. Kvitt deg med ting du ikke vil ha, eller har bruk for. Gi det eventuelt bort til andre. Mange er interessert i brukte ting. På den måten får du frem dine beste ting som skaper det miljøet du er ute etter.
3. Pynt opp med grønne planter. Planter er godt for klimaet i boligen din, og øynene dine; de skaper trivsel. Bytt gjerne avleggere med venner og kjente, og vipps, så har du fornyet rommene dine.
4. Mal skapdører (eventuelt fjern malingen på dem), bytt knotter, benkeplate, stoler, mal eller kle om tak og vegger.
Foto: istock