Gjenbruk og flerbruk | Glem «bruk og kast» – slik fornyer du hjemmet med enkle grep

20. juni 2017 av Krogsveen
Vår er for mange ensbetydende med fornyelse og oppussing. Men tør du la deg utfordre til å tenke gjenbruk og flerbruk fremfor å kjøpe nytt?
Verdensmestre i oppussing
Så glade er nordmenn i å pusse opp, at vi troner alene på europatoppen i oppussing. Vi kjøper oppussingsobjekter, pusser opp før vi selger bolig, og vi pusser opp for trivselens skyld. Sistnevnte gjerne av den enkle grunn at «forandring fryder» – og fordi vi har tid og penger.
– Folk er rastløse, og i stedet for å gjøre om, kjøper mange heller nytt. Målet må være å ikke pusse opp så ofte, og heller finne de løsningene du vil trives med over tid. Finn ut hvilken del av hjemmet som er viktigst – du trenger nemlig ikke å ta alt med én gang. Det sier interiørdesigner Hege Åbelvold. Sammen med interiørdesigner og fotograf Anniken Zahl Furunes driver hun Dare to, et designstudio med fokus på gode materialer og praktiske løsninger.
Fokus på gjenbruk og flerbruk
At nordmenn har oppussing som hobby, er det liten tvil om. I fjor pusset hele 40 prosent av oss opp, mens ytterlige 40 prosent planlegger oppussing i år, ifølge tall fra Prognosesenteret. Og oppussing, det koster penger – nærmere 70 milliarder brukte vi på å friske opp i 2016.
Noe av grunnen til at nordmenn troner på oppussingstoppen, tror Hege og Anniken har med vårt behov for å markere årstidene å gjøre. De poengterer at fornyelse ikke behøver å innebære de store endringene, og at det ofte er nok å flytte litt om på ting. Sammen med makker Hege har hun utviklet oppbevaringssystemet ORGANIZE, et fleksibelt platesystem for vegg:
– ORGANIZE er litt som Lego for voksne, og lar seg enkelt endre. Ved å flytte på bokser og hyller får du plutselig et nytt møbel, og du slipper å kjøpe nytt for å endre romfølelsen hjemme, forklarer de.
«Det å få frem de fine tingene er undervurdert. Da må man først kvitte seg med noe, før det er mulig å se hjemmet i et annet lys. Ved å spørre seg selv «trenger jeg virkelig det her?», unngår du også impulskjøp.»

Oppussing 24/7

For mange er «prosjekt oppussing» noe som løper kontinuerlig. Kjøkken, uteområde, bad og stue – vi pusser opp til vi får såre knær og håret fullt av maling. For der vi tidligere var fornøyde så lenge vi trivdes hjemme, ønsker nå flere og flere å stadig endre på stil og romfølelse.
Dare to-damene kontaktes jevnlig av folk som ønsker deres råd i forbindelse med oppussing. Da bistår interiørdesignerne med tips om alt fra maling og farger til det å fjerne unødvendig «interiørstøy». De tenker ofte utradisjonelt, men er samtidig opptatt av at endringene er behovsprøvd.
- Du trenger ikke nødvendigvis å male hele veggen, ofte holder det med et avgrenset felt. Å maskere opp er enkelt, og noe alle kan gjøre. Og så er det spennende å se hva det gjør med rommet. Det finnes jo så mange muligheter – og så mange materialer det går an å bruke, sier Hege Åbelvold, Dare to Designstudio
Interiørdesignerne har en rekke forslag til hvordan det er mulig å heve både trivsel og verdi ved hjelp av enkle grep. Ikke trenger det å være dyrt heller:
– Innslag som grønne planter utgjør stor forskjell, det samme gjør maling av tak eller gulv. Andre enkle grep du kan gjøre, er å bytte frontene på kjøkkeninnredningen, eventuelt spraylakkere de du allerede har. Det samme gjelder andre møbler, maler du – eller fjerner malingen – får du et helt nytt møbel, forklarer Anniken.

Tenk utenfor boksen!

Dare to-designernes tips er å se etter andre måter å bruke materialer og farger på:
– Det er fullt mulig å benytte gulvpanel på deler av veggen, et enkelt grep som skaper wow-faktor. Belysning, gardiner og det du henger på veggen utgjør også stor forskjell. Folk er jo blitt så flinke til å ta bilder, så hvorfor ikke droppe de bildene allehar og heller lage personlig kunst? Også her finnes det mange spennende materialer du kan bruke, som metall, glass, finér og så videre. Det gjelder å tenke utenfor boksen.

Lysten på fornyelse? Her er noen enkle grep du kan ta, som alle kan løfte hjemmet ditt fra OK til wow:

  • Ommøbler – på den måten får du en helt annerledes romfølelse.
  • Rydd og kvitt deg med ting – gi ev. bort. Da kommer favorittingene dine til sin rett.
  • Pynt med grønne planter – et enkelt grep som både er bra for inneklimaet og øynene. Bytt avleggere med venner, og vipps, du har en ny stue!
  • Mal om skapdører, knotter, benkeplate, stoler, taket eller gulvet – lek deg med farger, det verste som kan skje er at du må male om.
Foto: Dareto og iStock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0