Skal du pusse opp kjøkkenet? Her gir vi deg de gode rådene

4. mars 2024 av Krogsveen
Det er mange hensyn å ta når du skal pusse opp selve hjertet i boligen din. Skal du pusse opp for salg, eller har du planer om å bo der.
Kjøkkenet er muligens det mest krevende rommet du pusser opp. Mange hensyn skal tas. Derfor er det også smart å bruke tid på god planlegging.

Åpen eller separat løsning?

Leiligheter og rekkehus har ofte planløsninger med kjøkken og stue i ett. Eneboliger har som oftest separat kjøkken.

En åpen løsning mellom stue og kjøkken kan bidra til at boligen din blir lysere, og fremstår som større og mer luftig. Dersom kjøkkenet ligger i et separat rom med tilknytning til stua, må du sjekke om det er bærevegg mellom de to rommene, eller om veggen kan rives.

En bærevegg kan erstattes av bærebjelker. Da vil du fortsatt kunne skape den åpne løsningen du ønsker, men til denne jobben bør du så absolutt bruke fagfolk.

Ved å åpne opp, vil du innlemme kjøkkenet i den sosiale sonen. Du vil få et større og mer sosialt rom, noe vi vet appellerer til felles glede - både dersom du selv skal bo der - eller for potensielle kjøpere på visning dersom du skal pusse opp for å selge.

En åpen løsning mellom kjøkken og stue gjør det mer motiverende å holde det ryddig på kjøkkenet. Det er også lurt å bruke ventilatoren når du steker eller koker mat. Da slipper du matlukt i både kjøkkendelen og stuen.

Bruk ventilatoren

En god ventilator skal sikre at du slipper matlukt i boligen din.Her finnes det en rekke gode produkter i markedet.

I hovedsak finnes det to løsninger. Direkte avtrekk til friluft, og resirkulasjonsvifter.

En solid ventilator med direkte avtrekk til friluft fører matosen ut av boligen, og er følgelig mest effektiv. Det er viktig å forhøre seg med produsenten om styrken på ventilatoren. Du må ha en ventilator som har kapasitet, sett i forhold til antall kubikkmetere med luft i rommet, og/eller som er koblet opp mot boligens friskluftanlegg. Her må du søke råd fra fagfolk.
 
Det er imidlertid ikke alle som har mulighet til å bruke avtrekksventilator. Alternativet er da en resirkulasjonsventilator, og her finnes det flere og flere gode løsninger i markedet.

En resirkulasjonsvifte renser luften den trekker inn, og fører den luktfri tilbake i rommet. Det gode rådet er å investere i en god ventilator, og her henger som regel pris sammen med kvalitet. Igjen er rådet å søke hjelp fra fagfolk, fordi løsningen du velger vil i høy grad være avgjørende hvor vellykket oppussingen blir.

I dag får du også ventilatorer som har innebygget komfyrvakter.

Lys er superviktig

Lys på kjøkkenet er viktig. Mange velger en downlight-løsning i taket, med dimmer. På den måten kan du skape en god og lun stemning på kjøkkenet.

I tillegg er bør du installere godt arbeidslys over benkeplater og eventuelle kjøkkenøyer. De beste rådene får du av fagfolk på området. De kan fortelle deg hvor mange lyspunkter du trenger, og hva slags lys du bør velge.

Kokken skal selv bestemme

Trives du på kjøkkenet? Da er god arbeidsplass viktig, og da er også god planlegging viktig når du skal designe kjøkkenet ditt.

Fritidskokken skal nemlig ha den ideelle benkeplassen til kutting av råvarer, god plass til å bake, plass til kaffemaskin eller kaffetrakter, samt tekoker og/eller andre kjøkkenmaskiner. Mye skal skje på kjøkkenbenken.

Tidligere var det vanlig å ha komfyren under platetoppen. I dag er det ikke slik. Det å plassere komfyren i god arbeidshøyde midt i et langskap, er både praktisk og pent. I tillegg får innredningen et luksuriøst preg. Mange velger også to komfyrer, av praktiske hensyn.

I planleggingsfasen er det derfor viktig å snakke med kjøkkendesigneren om dine arbeidsvaner i kjøkkenet. Da får du garantert et kjøkken som passer til ditt bruk.

Stein, tre eller laminat?

På jakt etter ny benkeplate? Da har du i hovedsak fem alternativ: Stein, heltre, laminat, corean og kompositt.
Er du lei av vedlikehold? Da er en benkeplate i kompositt et godt alternativ. Kompositt er et blandingsmateriale som krever minimalt med vedlikehold, samtidig som den er slitesterk.

Flere og flere velger corean som materiale til benkeplate. Fordelen med corean er at den kan formes som du ønsker det, uten synlige skjøter. Derfor er da også corean en favoritt for mange interiørarkitekter. Overflaten er porefri, og den trenger minimalt med vedlikehold. I tillegg er den lett å reparere dersom du er uheldig.

Benkeplater i heltre krever vedlikehold, og er årsaken til at mange velger det vekk. Rett vedlikehold av heltre benkeplate vil imidlertid gi kjøkkenet ditt et eksklusivt preg. Etter noen års bruk, har du også mulighet til å slipe den ned, slik at den blir som ny.

En laminat benkeplate trenger ikke spesielt vedlikehold, bortsett fra at du må sørge for at det ikke trenger vann ned langs kanten der kjøkkenservanten er nedfelt. Ofte kan det lønne seg å skifte silikonfuge etter noen år. Den er rimelig i innkjøp, men er også den type benkeplate du må bytte oftere enn andre materialvalg. En laminat benkeplate har som oftest ikke like lang levetid som resten av kjøkkenet ditt.

Heller ikke en benkeplate i stein er vedlikeholdsfri. Her gir vi deg gode råd om hvordan du skal vedlikeholde benkeplaten din.

Fargevalg

Fargevalget er viktig. Så er spørsmålet om du pusser opp kjøkkenet for å selge boligen, eller om du skal bo der selv. Et nytt kjøkken er en langvarig investering. Derfor ender også de fleste kjøkkenløsningene med konservative fargevalg. Dersom du skal selge boligen, bør du følge med på hva markedet foretrekker, og igjen kan det lønne seg å lytte til fagfolk, derav eiendomsmeglerne i Krogsveen.Les også:
Foto: istock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0