Papirene i orden med Boligmappa

1. november 2023 av Krogsveen
Boligmappa samler historikken om alle norske boliger helt gratis. Det er nyttig i dag og verdiøkende den dagen du skal selge.
Boligmappa samler data og dokumentasjon om alle bygg og boliger i Norge på ett sted.
- Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Det er nyttig i dag og verdiøkende den dagen du skal selge, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.
Over 900.000 nordmenn har logget inn på boligmappa.noog sjekket sin bolig. Alle boligeiere har en boligmappe. Her samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere.

Boligens verdipapirer

Avhendingsloven er loven som omhandler kjøp og salg av brukte boliger. En rekke endringer trådte i kraft 1. januar 2022.
– Selger må nå i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn i dokumentasjonen. Dokumentasjon på hva som er utført av arbeid og hvem som har utført det, blir viktigere enn før, sier Vigeland.
Har du ikke dokumentasjon fra rørleggeren, elektrikeren eller andre håndverkere, kan oppussing og annet arbeid bli tillagt lavere verdi. .
– Den nye loven gjør at bygningssakskyndig i verste fall må sette laveste tilstandsgrad på et nyoppusset bad dersom dokumentasjon på arbeidet mangler. Det tilsvarer lavere verdi , og du kan fort tape flere hundre tusen kroner. På den andre siden ser vi også at boligkjøpere er villige til å betale mer for godt dokumenterte boliger. Da kan du tjene flere hundre tusen ved salg, sier Vigeland.
Boligmappa har gjennomført en undersøkelse i samarbeid med YouGov som viser at nordmenn er villige til å betale opp til 20 prosent mer for en bolig der elektriker- og rørleggerarbeid er godt dokumentert. Det tilsvarer omtrent 1.000.000 kroner for en norsk gjennomsnittsbolig.

Digital boligdokumentasjon er nyttig ved boligsalg

Under et boligsalg kan boligmappa enkelt deles med eiendomsmegleren. Det kan bidra til å gjøre salgsprosessen mer effektiv og transparent for alle parter, da man deler nyttig innsikt om boligen og dens vedlikeholdshistorie.

Boligmappa følger boligen over tid

Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. Dokumentasjon lastes opp av håndverkere og tidligere eiere lagrer for eksempel fargekoder på maling, søknadspapirer etc og alt blir gjort tilgjengelig for ny eier. På den måten blir verdifull historikk tatt vare på.

Trygg og gratis å bruke

Boligmappa er en gratis tjeneste for alle som eier egen bolig. Boligmappa gjelder ikke bare huset ditt, for alle eiendommer som har et gårds- og bruksnummer, har en egen boligmappe. Derfor er både hytta og leiligheten din tilgjengelig på boligmappa.no.
Boligmappa bruker Vipps og BankID som innlogging. Det betyr at Boligmappa kan være sikker på at du er du, og at du slipper å huske brukernavn og passord, sier kommunikasjonssjefen Eirik Vigeland.