Slik tar du vare på hagen din mens du er på ferie

4. mai 2023 av Krogsveen
Hagen er alltid et spennende syn når du kommer hjem fra ferie. Her gir vi deg noen gode tips om hvordan ta vare på hagen mens du er bortreist.

Plenen

En flere år gammel gressplen vil fint kunne overleve noen uker uten vanning. Har den vokst noen år, vil røttene ha festet seg dypt i jorda. Når plenen etter hvert får nok vann, helst regnvann, vil den våkne til live igjen og få tilbake grønnfargen.
Dersom det regner mens du er borte vil gressplenen din bli langhåret, og dermed være en utfordring for gressklipperen din når du er tilbake fra ferie. Et godt tips er å kjøpe en såkalt robotklipper, eller alliere deg med noen som kan klippe plenen én eller to ganger mens du er bortreist. Dette kan være smart – også med tanke på at du gir inntrykk av at du ikke er på ferie.

Blomster i potter og krukker

Har du blomster i små krukker med lite jord? Disse vil ganske raskt tørke ut dersom du reiser vekk uten å gjøre tiltak. Små balkongkasser som blitt utsatt for mye sol, er også avhengig av jevnlig vanning.
Det finnes en rekke alternativer for planter du er glad i. En midlertidig omplanting er én ting du kan gjøre. Sett også plantene på et skyggefullt sted.
Store krukker og kar med mye jord eller blomsterbedet holder bedre på fuktigheten. Du kan også benytte et selvvanningssysten. Det aller enkleste er å ty til store flasker som du fyller med vann og stikker på hodet ned i jorda. Etter hvert som jorda begynner å tørke ut, vil vannet i flaska gradvis piple ned i jorda. Når jorda er fuktig, holder vannet seg i flaska. Også disse plantene bør du sette på et skyggefullt sted – unngå i hvert fall at de står på den mest solrike plassen i hagen eller boligen din.
Når plantene skjermes fra sola, reduseres fordampingen radikalt.
Et godt tips er å legge et tykt lag med nyklippet gress eller annet hageavfall oppå jorda. Det hindrer fordamping fra plantejorda, og vil også bidra til en slags kompostering.
Sommerblomstene dine kan også klippes ned. Blomstene krever mest vann fra rota, og store blader er mer tørste enn mindre blader. Når du er bortreist, får du likevel ingen glede av blomstringen. Når du er tilbake, vil planten trolig vokse ut igjen.

Blomsterbedene

Eldre planter, eller planter som ikke er nyplantet, klarer seg stort sett godt mens du er på ferie. Permanente planter og stauder tåler stort sett en tørkeperiode godt. Da er det langt verre med planter du nylig har satt i jorda.
En nyplantet hekk trenger ekstra påfyll med vann hvis det ikke kommer mye regn. Et godt tips er å alliere seg med naboen eller, eller fiks et eget vanningssystem, slik som en svetteslange.
En svetteslange er en hageslange med bittesmå hull ved hver plante. Slangen legges langs hekken eller i blomsterbedet. Med lavt vanntrykk presses det ut passe menge med vann som forsyner plantene dine med nok fuktighet.
Du får også kjøpt litt mer avanserte vanningsanlegg, som har muligheter for innstilling på vannmengde, og hvor ofte og hvor lenge de skal vanne vekstene.
Planter i veksthus er helt avhengig av jevn vanntilførsel. Det samme gjelder grønnsakene.
Kilde: Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap

Fakta om Hageselskapet

Det norske hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Hageselskapet har 24 500 medlemmer, 350 hagelag og 19 fylkesavdelinger som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonen utgir Norsk Hagetidend, landets største hageblad for norske forhold.