Slik redder du hagen mens du er på ferie

4. juni 2018 av Krogsveen
Sommerferien nærmer seg, og har du ikke alliert deg med naboer som kan vanne må du overlate hagen til seg selv for noen uker. Klarer den seg selv?

Her er noen gode tips til å ta vare på hagen gjennom sommeren:

#Plenen

Dersom du ikke har en nysådd plen, vil den fint kunne overleve noen uker uten vanning. Har den vokst noen år, har røttene kommet langt ned i jorda. Når plenen etter hvert får nok regnvann, vil den kvikne til igjen og få tilbake grønnfargen. En plen som ikke blir klipt på noen uker, blir ganske langhåret hvis det kommer nok regn. Da kan det bli en krevende utfordring for gressklipperen din når du kommer hjem. Nede ved bakken vil den få en lite kledelig gulfarge de første dagene. Å gi inntrykk av at du ikke er bortreist er også smart for å unngå innbrudd.

#Blomster i potter og krukker

Små krukker med lite jord vil ganske raskt tørke ut. Små balkongkasser som blitt utsatt for mye sol, er også avhengig av jevnlig vanning. Er det blomster du absolutt ikke vil skal dø mens du er på ferie, kan du vurdere en midlertidig omplanting. Store krukker og kar med mye jord eller blomsterbedet holder selvsagt mye bedre på fuktigheten enn små potter. Du kan også benytte et selvvanningssysten. Det aller enkleste er å ty til store flasker som du fyller med vann og stikker på hodet ned i jorda. Når jorda begynner å tørke ut, vil vannet i flaska gradvis piple ned i jorda. Når jorda er fuktig, holder vannet seg i flaska.
En kanskje enda større garanti for at blomstene ikke skal dø av tørke, er å plassere krukkene i skyggen. Når de skjermes fra sola blir det en drastisk reduksjon av fordampningen.
Et annet tips for å holde på fuktigheten er å legge et tykt lag med nyklippet gress eller annet hageavfall oppå jorda.
Sommerblomstene kan også klippes ned. Blomstene krever mest vann fra rota, og store blader er mer tørste enn mindre blader. Det handler om å redusere arealet med blader. Når du er bortreist, får du likevel ingen glede av blomstringen. Når du er tilbake, vil planten kanskje ha vokst ut igjen.

#Blomsterbedene

Hvis hagen din ikke er nyanlagt, trenger du ikke engste deg. Permanente planter tåler en trøkk. Hvis de ikke tåler en tørkeperiode, har du valgt feil planter i hagen din. Det er verre med nyplantinger. En hekk som nylig er satt i jorda, trenger vann hvis det ikke kommer mye regn. Allier deg med naboen eller sats på et vanningssystem. Et enkelt hjelpemiddel er svetteslanger. De legges ut i langs de nye hekkeplantene eller i blomsterbedet. Med lavt trykk presses det i hele lengden ut en passe menge med vann. Litt mer avanserte vanningsanlegg har muligheter for innstilling på vannmengde og hvor ofte og hvor lenge de skal vanne vekstene.
Plantene i et veksthus er helt avhengig av jevn vanntilførsel. Det samme gjelder grønnsakene.
Les også våre stylingtips til verandaen og våre ni tips til hagen for å øke verdien av eiendommen . Trenger du hjelp til plenen får du her noen gode tips til en flott plen . Og kanskje kan du vurdere å gi terrassen er ansiktsløftning ?
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilde: Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap
Fakta om Hageselskapet
Det norske hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Hagseskapet har 24 500 medlemmer, 350 hagelag og 19 fylkesavdelinger som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonenen utgir Norsk Hagetidend, landets største hageblad for norske forhold.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0