Solid boligmarked til tross for sterke markedskrefter

19. januar 2023 av Krogsveen
-Nok en gang ser vi at boligmarkedets krefter er sterke og holder seg bra, tross store uroligheter og endringer i økonomien, sier adm.dir. Stian Kløfta.
De siste 15 årene har bolig- og leiemarkedet vært preget av alt fra finanskrise, oljekrise, pandemi og nå senest inflasjons- og rentegalopp. Likevel ser vi et solid boligmarked i Norge. Kløfta har gjort seg noen sonderinger om boligmarkedet i 2022.

Stort sett prisvekst i hele landet

Boligmarkedet endte i 2022 på en gjennomsnittlig prisvekst på 1,5 % i hele landet. Det til tross for at rentene gikk opp på starten av året, og Russland invaderte Ukraina 24. februar med umiddelbare virkninger på kraftpriser.
-Nok en gang ser vi at boligmarkedets krefter er sterke og holder seg bra, tross store uroligheter og endringer i økonomien. Det ble en krevende høst med noe færre solgte boliger og flere salg langt under forventninger for boligselgerne. Likevel ble det ikke noe boligkrakk, sier Kløfta.

Agder har hatt størst vekst

For landet totalt sett er det kun Hamar og Gjøvik av større områder som har hatt en negativ vekst i prisene for fjoråret. Ellers har de aller fleste markedsområder hatt vekst i 2022, forklarer Kløfta.
Vinneren er Agder, der blant annet Arendal har hatt en vekst på 10 %, noe som tilsvarer 8,5 % mer enn snittet i Norge i 2022.


Vi får nok en korrigering i boligprisene i 2023, men for de som skal inn på markedet eller kjøpe seg opp til noe større og dyrere, er nok første halvår i 2023 en god tid å gjøre det på.
Stian kløfta


Kraftig vekst i leiemarkedet

Leieprismarkedet har hatt sin kraftigste vekst på mange år, og for 2022 ser vi at gjennomsnittsprisene for hele landet økte med 7,5 %.
Fordi leiemarkedet ofte følger prisveksten i Norge, gjenspeiler det mye av veksten vi nå ser i leieprisene forklarer Kløfta. Staten har et mål om at de som eier eiendom utover primærbolig skal få økte skatter. Resultatet blir dessverre økte leiepriser og det rammer den meste sårbare gruppen.
-Vi får nok en korrigering i boligprisene i  2023, men for de som skal inn på markedet eller kjøpe seg opp til noe større og dyrere, er nok første halvår i 2023 en god tid å gjøre det på, sier Stian Kløfta. Det å kjøpe og selge i samme marked er alltid det beste og tryggeste rådet.
Foto: Eick Foto