Vårdugnad i hagen

5. april 2017 av Krogsveen
Når vårsola endelig titter frem og hagen igjen byr til hyggelige stunder, er uterommet vårt et sørgelig syn. Trær og planter er uten blader, plenen er brun og det er mye å rydde opp i etter vinterens herjinger. Med noen enkle grep er det nå vi legger grunnlaget for en vakker, robust og lettstelt hage i sommerhalvåret, men det er også mye vi bør vente med til det blir varmere i været.
Gartner Marianne Enger Utengen i Hageselskapet gir råd om hva vi kan gjøre i hagen tidlig på våren:

Blomsterbedene

1 Ikke vær altfor våryr og utålmodig
Unngå å fjerne de døde bladene rundt vekstene mens det er tele i jorda. Det samme gjelder granbar, strie og annet du har beskyttet plantene med. Vårsola kan nemlig føre til at ubeskyttede planter tørker inn. Sola fører til fordampning, men fra den stivfrosne jorda er det klin umulig for plantene å hente opp vann.
Du må gjerne strø på at lag med kompostjord på bedene, men vent med å bearbeide jorda. Tidlig på våren vil plantene helst klare seg selv uten forstyrrelser fra menneskehånd. Men en stund etter at snøen er borte, kan du klippe og beskjære stauderestene.
Beskjæring av staudene (Foto: Snorre Utengen)
2 Tidlig luking er smart
Det er nå du bør luke i bedet! Ugressfrøene spirer om våren og kommer til syne i små rosetter. Nå er de enkle å fjerne. Luk også bort gress som har spredd seg inn i bedet. Samtidig bruker du spaden for å få fine og rette kanter mellom plen og bed. Strekk opp en stram hyssing så får du en snorrett avslutning på plenen.
3 Skadedyr?
Også hagens skadedyr lønner det seg å jakte på tidlig i sesongen. For eksempel er liljene – særlig de som vokser på de varmeste stedene – utsatt for liljebiller. De har en lakkrød farge og blir ca. en halv centimeter lange. Knus dem mellom fingrene (før de legger egg).
Se også etter brunsnegler. Snegleeggene ble klekket om høsten. De små plageåndene liker seg best på fuktige gjemmesteder – let under planker, hageavfall og treplanker.
Liljebillen i aksjon (Foto: Jorunn Amdal)
4 Plant i krukker
Plant løkblomster i krukker og kar. Tenk så flott påskeliljer, stemorsblomster, krokus og perleblomster vil ta seg ut ved inngangspartiet!
Krukkene bør ha hull i bunnen slik at vannet har mulighet til å renne ut. Unngå å gjenbruke jorda du hadde planter i forrige sesong. De fleste næringsstoffene er brukt opp eller vasket bort. I bunnen av krukkene legger du et lag med lecakuler eller småstein.
Hyggelig velkomst med vårblomster i krukker!
5 Drive knoller
Det er selvsagt for tidlig å plante sommerblomster i bedet, selv om telen har sluppet taket. Men du kan starte opp innendørs. Kjøp løk hos ditt nærmeste hageutsalg og legg dem til fordriving i bøtter eller potter med hull i bunnen. De bør ha lys hele døgnet etter at skuddspissene har kommet til syne (det finnes egnet plantelys å få kjøpt). Etter spiring flytter du bøtter og kar til et mer kjølig rom i huset
6 Tid for såing
Hagesentrene har et stort utvalg av frøpakker. Her kan du velge blant sommerblomster, kryddervekster og grønnsaker. Tyvstart sesongen innendørs! Les på pakken hvordan du går fram. Det er fire enkle operasjoner: 1 Såing i plantekar eller potter 2 Ompotting 3 Herding/tilvenning 4 Utplanting

Beskjæring av frukttrær

Våren er tiden for å beskjære frukttrærne. Det gjelder også de såkalte bløderne (steinfrukter som plomme, kirsebær og moreller). Høstbeskjæring av disse trærne var vanlig tidligere, men det førte til at de ble mer utsatt for sykdom. Beskjæring er viktig for at trærne skal bære mye frukt og for at trærne skal ha en flott, hensiktsmessig og naturlig form.
Beskjæring av frukttrær (Foto: Marianne Enger Utengen)
Vi skiller mellom grunnbeskjæring og vedlikeholdsbeskjæring. Unge trær bør formes tidlig slik at de vokser riktig. For eksempel fjernes konkurrerende toppskudd og greiner som vokser innover. Eldre trær som ikke har blitt beskåret på noen år, kan kreve en større jobb, blant annet kan det bli aktuelt å sage bort større greiner. NB: Sag først et spor fra undersiden, da unngår du at stammen splintres.
  1. Trærne bør ha en gjennomgående, enkel stamme som danner en topp. Da kommer det mest lys til treet og frukten blir lettere å plukke. Sag bort greiner som peker rett til værs eller peker inn mot stammen.
  2. Fjern de laveste greinene, de som vil være i veien når du beveger deg på plenen.
  3. Fjern syke og skadde greiner, samt greiner som krysser hverandre.
  4. Vedlikeholdsbeskjæring: Etter hver vekstsesong vil det vokse ut hundrevis av skudd på toppen av greinene (en reaksjon på beskjæringen). Disse fjerner du med en skarp hagesaks. De tar mye næring fra treet, og de vil skygge for greinene og frukten under. Du kan gjerne klippe de såkalte vanskuddene i juni/juli, da vil du ikke få så mye jobb den påfølgende vinteren.
Hageselskapet har lagt ut en fyldig artikkel om beskjæring av slike trær på nettstedet sitt. Artikkelen heter Frukthagens frisørtime

Rengjør hagemøblene dine

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder:
Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap
www.hageselskapet.no
Foto: Hageselskapet, iStock
Fakta om Hageselskapet
Det norske hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Hagseskapet har 24 500 medlemmer, 350 hagelag og 19 fylkesavdelinger som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonenen utgir Norsk Hagetidend, landets største hageblad for norske forhold.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0