Tid for vårdugnad i hagen

15. februar 2022 av Krogsveen
Når vårsola begynner å varme, trenger hagen stell. Med enkle grep kan du nå legge grunnlaget for en vakker, robust og lettstelt hage til sommeren.
Magasinet Krogsveen har tatt en prat med gartner Marianne Enger Utengen fra Det norske hageselskap. Her gir hun deg råd om hva du kan gjøre tidlig, og hva du bør vente med å gjøre i hagen til det blir litt varmere i været.

Blomsterbed

Fjern ikke døde blader, strie eller granbar du har dekket plantene med så lenge det er tele i jorda. Vårsola kan føre til at ubeskyttede plater tørker. Sola fordamper fuktigheten i plantene, som ikke klarer å ta til seg næring så lenge det er tele i jorda.
Strø gjerne et lag med kompostjord på blomsterbedene, men vent med å bearbeide jorda til telen er borte. Tidlig på våren er det best for plantene å klare seg selv.
Når snøen har smeltet, kan du klippe og beskjære stauderestene.
Tidlig luking er smart. Ugressfrøene spirer nemlig på våren, og det er nå det er enkelt å fjerne dem. Få med røttene.
Luk også bort gress som har spredt seg i blomsterbedet. På denne tiden er det også fint å bruke spaden for å rette opp kanter mellom blomsterbed og gressplen. Bruk gjerne en stram hyssing. Da får du en snorrett avslutning på gressplenen.

Skadedyr

Hva så med skadedyr? Tidlig på våren er det effektivt å «luke» vekk skadedyr. Liljer er et godt eksempel på blomster som kan være utsatt for skadedyr. Liljebiller har en lakkrød farge, og blir cirka en halv cm lange. Knus dem før de legger egg.
Se også etter brunsnegler. Eggene ble klekket om høsten, og de brune bandittene liker seg best på fuktige gjemmesteder. Let under planker, steinheller, eller i hageavfallet ditt.

Plant i krukker

Krukker og kar egner seg godt til å plante løkblomster i. Påskeliljer, stemorsblomster, krokus og perleblomster trives godt i krukker og kar, og er dekorative å ha ved inngangspartiet på boligen din.
Krukkene bør ha hull i bunnen, slik at overskuddsvannet renner ut. En god regel er å skifte jord før du planter. Fjorårets jord har lite næring igjen. Det meste er vasket bort. I bunnen av krukkene legger du et lag med Leca-kuler eller småstein.

Drive knoller

Vent lengst mulig med å plante sommerblomster ute, selv om telen har sluppet taket i jorda. Mai måned er limsk, og på denne tiden kommer det ofte en natt eller to med frost.
Kjøp pakker med frø på et hagesenter. De har som regel et rikelig utvalg. Her får du litt av hvert å velge i, enten du vil ha sommerblomster, kryddervekster eller grønnsaker. Plant frøene i krukker som du oppbevarer innendørs til du er sikker på at frosten holder seg unna om natten. Et godt råd er å vente til etter 17. mai med å plante sommerblomster utendørs.
Plantingen skjer i fire operasjoner: Såing i plantekar eller potter, ompotting, herding/tilvenning og Utplanting.
Du kan også kjøpe løk og legg dem til fordriving i bøtter eller potter med hull i bunnen. Løkene bør ha lys hele døgnet etter at skuddspissene har kommet til syne. Bruk gjerne egnede plantelys. Etter spiring flytter du bøtter og kar til et kjøligere rom i boligen.

Beskjæring av frukttrær

Våren er tid for beskjæring av frukttrær. Det gjelder også det fagfolkene kaller bløderne. Det vil se steinfrukter som plomme, kirsebær og moreller.
Ikke beskjær trærne om høsten. Da blir de mer utsatt for sykdommer.
Beskjæring er viktig for at trærne skal bære mye frukt, og at de får en naturlig, fin og hensiktsmessig form.
Vi skiller mellom to typer beskjæring. Det er grunnbeskjæring og vedlikeholdsbeskjæring. Unge trær bør formes tidlig, slik at de vokser riktig.
Fjern konkurrerende toppskudd og greiner som vokser innover.
Sag gjerne bort større greiner eldre trær som ikke har blitt beskåret på noen år. Sag er lite hakk på undersiden, før du sager over greinen. Da slipper du store sår i barken, eller at kvistene splintrer seg opp.
Grunnbeskjæring:
Trærne bør ha en gjennomgående, enkel stamme som danner en topp. Treet får dermed mer lys, og det er også lettere å høste frukten.
Sag bort greiner som peker rett til værs, eller peker innover mot stammen.
Fjern de laveste greinene.
Fjern syke og skadde greiner, og de som krysser hverandre.
Vedlikeholdsbeskjæring:
Fjern alle skuddene som vokser ut på toppen av greinene etter hver vekstsesong. Fjern dem med en skarp hagesaks. Dette er skudd som tar mye næring fra treet. De vil også skygge mye for greinene under, i tillegg til frukten.
Du kan også klippe vekk vanskuddene i juni og juli måned. Det vil spare deg for mye jobb den påfølgende vinteren.
Hageselskapet har lagt ut en fyldig artikkel om beskjæring av slike trær på sin egen hjemmeside. Artikkelen heter Frukthagens frisørtime.
Kilder:
Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap
www.hageselskapet.no
Fakta om Hageselskapet
Det norske hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Hagseskapet har 24 500 medlemmer, 350 hagelag og 19 fylkesavdelinger som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonenen utgir Norsk Hagetidend, landets største hageblad for norske forhold.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0