Skal du selge boligen din? Sørg for god belysning

4. mars 2024 av Krogsveen
Belysning i boligen din er viktig – både dersom du skal bo der selv, eller selge. God belysning gir ofte bedre pris.

Ulik lyssetting i ulike rom

De fleste rom i en bolig skal være bruksvennlige til en rekke formål. Dermed bør de også ha godt lys. Spisestuene brukes som både hjemmekontor og til lekselesing.
Soverommet er lekerommet til barna, og kjøkkenet er for mange et allrom, som brukes til både hverdags og fest – i tillegg til matlaging. Ulike formål krever ulik belysning, og dermed bør du legge litt arbeid i planleggingen av innendørs belysning.

Arbeidslys og komfortlys

Vi anbefaler deg rett og slett å installere dimmer. Den gamle av og på-bryteren gjør det vanskelig å veksle mellom arbeidslys og et mer behagelig komfortlys.
Dette gjelder i særlig grad kjøkken. I dag er et moderne kjøkken ofte et oppholdsrom, og da kan det være deilig å kunne dimme ned lyset når du ikke lager mat eller gjør lekser.
Med en dimmer kan du tilpasse lysnivået til det du skal gjøre.
I planleggingen bør du også tenke nøye gjennom hva du skal bruke rommet til. Der det veksles mellom flere aktiviteter, bør du vurdere flere lyssystemer. En dimmer er ofte løsningen.

Belysning kan fremstå som pynt og praktisk

Lamper og lys handler ikke bare om selve lyset. En lampe kan være et kunstverk, og trekke opp totalinntrykket av boligen din.
Dekorative lamper med gjennomtenkt plassering, kan sørge for langt flere interessenter i en salgsprosess. God belysning kan også få rom ti å fremstå større, lunere, eller finere.
Belysningen kan også fremheve elegante detaljer, løfte frem kunstverk og bilder, og dele inn rom i soner.
Ved hjelp av god belysning får du en mer attraktiv bolig.
Synlige ledninger kan trekke ned inntrykket av boligen. Spesielt hvis de ikke er lagt hundre prosent rett. Planlegger du å renovere boligen din, bør du vurdere å integrere lyskilder. I nye boliger er det helt vanlig med skjulte elektriske anlegg.
Dekorlamper med løse ledninger blir enda mer dekorative dersom ledningene blir lagt skjult. Skal du installere downlights i taket, bør du planlegge godt. Disse bør harmonere med møblering og innredning.
Integrerte løsninger ser ryddige ut, og til tross for en høyere investeringspris, vil det bidra til å øke verdien på boligen din.

Når du skal selge bør du tenke over belysningen

Skarp belysning gjør boligen visuelt mindre harmonisk og hyggelig. Gjennomtenkt plassering av integrerte løsninger vil heve standarden betraktelig. Små detaljer kan spille en stor rolle.
Tenk også igjennom hvilke lyspærer du bruker. En LED-pære vil ha en annen lystemperatur enn en glødepære.
Gode løsninger og valg av belysning gir boligen din både høyere bruksverdi, og høyere salgsverdi.
Foto: istock