poster

Smarte tips til budgivning

26. februar 2021

Vi har tidligere skrevet om hvordan du best kan forberede deg til boligjakten. Hvis alt stemmer, så er du kanskje klar til å legge inn bud? Her får du nyttige råd og tips til budrunden!

Krogsveen
av Krogsveen
Redaksjonen
Del

Forbered deg mentalt!

Budgivning oppfattes av de fleste som den mest nervepirrende fasen i et boligkjøp. Spesielt hvis det er en eller flere budgivere å by mot. Det er forståelig. I hodet ditt har du kanskje allerede flyttet inn og det er derfor lett å miste hodet litt i en nervepirrende og hektisk budrunde.

I en budrunde må du ta avgjørelser relativt hurtig. Negative tanker kan komme, spesielt hvis du har tapt noen budrunder fra før. Vårt første råd, og kanskje det viktigste som vi kommer med i denne artikkelen, er at du MÅ forberede deg mentalt:

  • Tenk over hva som er makspris du er villig til å gi for den aktuelle eiendommen.
  • Hvordan ser budrundedagen din ut med henblikk på jobb/skole? Du må ha ro til å ta overveide valg i løpet av kort tid.
  • Skal du kjøpe sammen med noen er det viktig å bli enige om hvem som holder kontakten med megleren og hvilke grenser dere har. Dette er viktig da den ene av dere plutselig kan bli utilgjengelig og en av dere skal handle på vegne av begge to.
  • Tenk over strategien og taktikken din, hvordan du ønsker å by. Litt lenger ned kommer vi inn på hvordan du legger en best mulig slagplan for budrunden.

La oss først se litt på det praktiske rundt budgivning.

Formal- og lovkrav

  1. Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig . I tillegg må budet være signert samt at legitimasjon må være fremlagt sammen med signatur fra budgiver. De fleste meglere har gode løsninger på dette i dag. I Krogsveen kan dette gjøres med elektronisk bud fra eiendommens hjemmeside på finn.no eller www.krogsveen.no Alternativt kan budskjemaet i salgsoppgaven fylles ut og skannes inn, eventuelt ta bilde av budskjemaet med mobil. Eventuelle forhøyelser eller endringer på budet kan skje pr sms eller på e-post.
  2. Det er viktig at budet ikke har en kortere frist enn kl.12.00 etter siste annonserte visning da megler ikke har lov til å videreformidle et slikt bud til selger eller andre interessenter.
  3. Videre er det verdt å merke seg at megler er pliktig til å avvikle en forsvarlig budrunde slik at alle får tilstrekkelig tid til å områ seg. Bud som inngis like før kl. 1200 og etter, bør derfor ha 30 minutters akseptfrist. Det er ikke alle som helt forstår dette, men husk at megler skal registrere budet skriftlig i journalsystemet, informere selger, sjekke finansiering, i tillegg til å innhente eventuelt skriftlig aksept/avslag fra selger. I tillegg skal selger og øvrige interessenter vurdere hva de gjør. Da går tiden fort.
  4. Ikke vent med å sende ditt bud ett minutt før konkurrerende bud går ut. Da kan det komme fram til megler for sent. Før et bud utløper må nemlig selger, via megler, enten akseptere eller avslå. Sliter du med nettverksproblemer e.l. bør du ringe megler slik at dere kan finne alternative løsninger enn sms. Får du ikke bekreftelse fra megler innen rimelig tid etter at budet ditt er sendt, må du ringe megleren. Fra tid til annen er det forsinkelser på nettet.


Budrunde taktikk

Nå skal vi se litt på hvordan du kan by med henblikk på budrunde strategi og taktikk. Her er det ikke noe fasitsvar, da hver budrunde er forskjellig, men ut ifra rasjonelle resonnementer kan du i forkant legge en best mulig slagplan.

Vurder eiendommens verdi ut fra hva tilsvarende boliger er solgt for i området

Start først med å vurdere verdi. Bruk litt tid på kjøpsprosessen, så vet du kanskje hva tilsvarende boliger er blitt solgt for . Husk at boliger kan være under- eller overpriset. Takst er ingen fasit, men markedet er det. Og markedet svinger og ethvert salg er situasjonsbestemt. Ut ifra din reseach kan du gjøre deg opp en formening. Sett deg så en grense, og hold deg til den. Det er selvsagt ikke feil å gå over sin grense hvis forholdene tilsier det, men det er greit å ha et holdepunkt for man blir lett revet med følelsesmessig.

Vurder interessen for boligen

Var det mange på visning? Har megler mange på listen sin? Hvis interessen er høy, er en mulig taktikk å komme først på banen med et høyt bud, slik at du «skremmer» bort øvrige. Alternativt kan du følge budrunden, og komme med et høyt bud, like før høyeste bud går ut (denne taktikken kalles gjerne “Kobra-taktikken”).

Åpne aldri med et skambud

Det er aldri lurt å åpne med et skambud. Da risikerer du å fornærme selger, noe som kan gi et dårligere forhandlingsklima senere. Men viktigst; du trekker sannsynligvis flere inn i budrunden og får dermed mer konkurranse.

Hvor store forhøyelser er smart?

Når det gjelder forhøyelser, så virker en økning fra deg på f.eks. kr. 10 000,-, neppe særlig avskrekkende. En undersøkelse utført av Sparebank 1 SMN viste at sannsynligheten for å få tilslaget med en økning på kr. 40 000,- - 50 000,- sammenlignet med kr. 10 000,- - 20 000,-, var adskillig større. De undersøkte 788 budrunder.

Tenk gjennom neste trekk

Prøv og tenk «spillteoretisk». Hvis du gjør X, hvordan vil A og B tolke det? Hvordan vil de sannsynligvis respondere på det? Still deg slike spørsmål kontinuerlig og tolk selv det andre gjør. Hvis en konkurrerende budgiver bruker lang tid på å respondere på ditt bud, kan det f.eks. bety at vedkommende er nær, på eller over grensen sin.

Er du alene i budrunden?

Avslutningsvis vil vi si litt om forhandling med bare selger. Det vil si, der det er ingen andre budgivere å konkurrere mot. Ikke sjeldent opplever vi at folk blir skeptisk av det. Det trenger du ikke bli! Det er naturligvis lurt å reflektere over hvorfor det er bare du som er interessert, men hvis alt stemmer, så er det ingen grunn til å vente. Vi har opplevd salg hvor kjøper kunne fått boligen for en lavere pris enn hva prisen til slutt ble, fordi de ventet til en annen interessent kom på banen. At en eiendom får dårlig interesse kan skyldes flere forhold. Det kan være markedet der og da, dårlig presentasjon, feilprising osv. Det trenger med andre ord ikke være noe «galt» med den.

Les også:

Skaff deg finansieringsbekreftelse

Slik ordner du finansieringen av drømmeboligen

Slik velger du riktig megler

Best markedsføring av din bolig

Gode råd til boligkjøp

Lykke til!

Krogsveen
Redaksjonen

Krogsveen

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no