Kan uteplassen påvirke boligverdien?

2. august 2023 av Krogsveen
Administrerende direktør i Krogsveen og mangeårige eiendomsmegler, Stian Kløfta, gir sine tips til hva man bør prioritere å gjøre i hagen før et boligsalg.
I et intervju med Dine Penger ble Stian Kløfta spurt om hva han mener man bør prioritere å gjøre i hagen før boligen skal selges. Kløfta mener det kan ha en betydning om selger har gjort en innsats for å klargjøre uteområdene før visning. Med mindre hagen ligger bortgjemt på baksiden av huset, er hagen det første en boligkjøper ser på visning.
-Ser det rufsete og ustelt ut, kan det gi et dårlig inntrykk. Og motsatt, dersom hagen og uteområdet ser ryddig og godt vedlikeholdt ut, så tenker boligkjøper at dette også sier noe om hva slags stand resten av boligen er i, sier Kløfta.
Administrerende direktør i Krogsveen, Stian Kløfta

En fin hage kan bidra til at kjøper strekker seg lenger i en budrunde

Kløfta vil ikke anbefale å gjøre store investeringer i hagen i håp om å øke boligverdien før et salg. Det er ikke sikkert du vil få igjen for investeringen. De aller fleste boligkjøpere har sine preferanser for hvordan de ønsker at uteområdet skal se ut, og dermed vil mange gjøre egne grep når de kjøper en bolig.
-Mens én familie ønsker seg et basseng, kan en annen familie se på det som en byrde, sier Kløfta. Han understreker likevel at en fin hage kan gjøre at boligkjøperne er villige til å strekke strikken lenger i en budrunde.
En fin hage kan gjøre at boligkjøperne er villige til å strekke strikken lenger i en budrunde, enn dersom hagen er rufsete.
Stian Kløfta
Hans beste råd til de som likevel ønsker å gjøre en større investering med tanke på salg, er å tenke tradisjonelt og vedlikeholdsfritt.
-Alt som er vedlikeholdsfritt er vi i Norge veldig glad i. Det kan også være greit å satse på planter og vekster som tåler litt tøft klima og som ikke krever for mye jobb. De spesielt interesserte drar nok heller til Botanisk hage for å se på spesielle og eksotiske planter enn å stelle dem i hagen sin.

Beliggenhet trumfer uteområdet

Selv om en velstelt hage og et flott uteområde kan være med å øke boligverdien, er det alltid noe, som etter Kløftas erfaring, trumfer uteområdet.
-Det er alltid én ting som vil være viktigere enn andre faktorer ved boligsalg, og det er beliggenhet. Har eiendommen god beliggenhet og et godt potensial, vil det trumfe hage, sier administrerende direktør i Krogsveen Eiendomsmegling Stian Kløfta.

Tiltak du kan gjøre utendørs før du skal selge

Her er Stian Kløftas beste tips til hva han ville prioritert å gjøre i hagen og uteområdet, dersom han skulle solgt bolig nå:
  • Tilegnet meg nødvendig kunnskap om det jeg har i hagen, og tatt en skikkelig opprydning. For eksempel luket hagestier, røsket opp ugress, klippet hekk og beskåret frukttrær.
  • Hadde jeg hatt et slitt terrassegulv, ville jeg vurdert å skifte det ut eller beise det på nytt.
  • Hadde jeg hatt gårdsplass med singel, ville jeg lagt på ny singel. Og dersom belegningssteinen var slitt, ville jeg skiftet ut de slitte steinene.
  • Det jeg ikke ville ha gjort, var for eksempel å asfaltere gårdsplassen – det blir såpass store summer at jeg ikke tror det ville ha tjent seg inn.
Kilde: Dine Penger